Valceanul Constantin Rotaru, interviu pentru Agentia de Presa a Rusiei Sputnik: Multinaționalele sunt interesate de acțiuni contra guvernului
Valceanul Constantin Rotaru, interviu pentru Agentia de Presa a Rusiei Sputnik: Multinaționalele sunt interesate de acțiuni contra guvernului
„Manifestanți cinstiți și de cea mai bună credință vor deveni victime ale unor grupuri de presiune ale căror interese sunt contrare poporului român”.
BUCUREȘTI, 6 feb — Sputnik. Prezența unui număr important de salariați ai multinaționalelor — și chiar a directorilor unor asemenea entități economice — a fost semnalată de presă și face obiectul unei discuții lansate de șeful Comisiei de Control a SRI, deputatul Adrian Țuțuianu. Acesta a anunțat că va cere „lămuriri SRI” cu privire la cele semnalate de presă, mai precis interesele unor multinaționale ca manifestația antiguvernamentală să nu se limiteze la defuncta Ordonanță pe justiție.
În sensul acestei controverse, dr. economist Constantin Rotaru, autor a mai multor cărți despre problemele capitalului, a acordat un interviu în exclusititate pentru Sputnik.
„Cele mai afectate entități de unele măsuri luate de Guvern sunt companiile multinaționale, care, din acest moment, trebuie să mărească salariul minim pe economie la 1450 lei și, implicit, să plătească la bugetul statului impozitele aferente”, spune Constantin Rotaru.
La manifestații au fost văzuți și directori ai unor mari companii, sunt și ei afectați?
„Într-adevăr, cei care sunt în conducerea acestor companii, în general străini, au venituri foarte mari și sunt obligați să plătească CAS și CASS — impozite care, până acum, erau plafonate la nivelul maxim de cinci salarii medii pe economie, pentru restul veniturilor fiind scutiți”.
Atenție, atrage atenția dr. Rotaru, mai avem de-a face cu câteva categorii de nemulțumiți!
„De scutirea plății integrale a CAS și CASS mai beneficiau, pe lângă alții, și o mare parte a magistraților, procurori și judecători, dar și lucrători din serviciile de informații — deci din rândul cărora care s-au manifestat susțineri pentru manifestările publice”, consideră economistul român.
Cooperativa in Romania
ROMANIA INTERBELICA
Cum a bătut o cooperativă marile corporații din România
Revenind la multinaționale, interesul lor este și unul direct, al preîntâmpinării concurenței, consideră Rotaru.
„Companiile străine, cunoscut fiind spiritul lor de conservare, simt nevoia să reacționeze și împotriva prevederilor prin care sunt acordate facilități substanțiale tinerilor întreprinzători, ceea ce ar duce la dezvoltarea capitalului autohton — și, în viitorul apropiat, la concurență”.
Fără să își dea seama, manifestanții nu se opun doar unei acțiuni greșite a guvernului, consideră dr. Rotaru referindu-se la problema Ordonanței, dar acum pot acționa împotriva propriilor interese.
„Cunoscut fiind că, în general, câștigurile multinaționalelor se traduc prin pierderi directe ale angajaților și indirecte ale majorității românilor, al cărui venit național este transferat în străinătate, atrag atenția manifestanților că au obligația să-și asume riscul de a constata, mai devreme sau mai târziu, că o continuare a protestelor s-ar putea întoarce împotriva lor”.
Dr. economist Constantin Rotaru este președinte al Partidului Socialist Român și a fost deputat în Paralamentul României.
Interviu realizat de Dragoș Dumitriu – Sputnik
PROBABIL, IN „STANGUL”, FIINDCA, DUPA CUM AM VAZUT, IN „DREPUL”, E DOCTOR TOV. IORDACHE FLORIN, DIN CARACAL …
… iar, „pe masura ce statul socialist se intareste, lupta de clasa se ascute”… (din „invatatura” marxist-leninista, ideologia comunista a partidului tov. Rotaru).