|joi, noiembrie 21, 2024
  • Follow Us!

Sfântul Antim Ivireanul – Cultura și spiritualitatea europeană și caucaziană de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea 

editura-praxis-stefan-zara

Arhiepiscopia Râmnicului, prin Centrul de studii Brâncovenești de la Mănăstirea Hurezi, a organizat în zilele de 17 și 18 septembrie 2016, la Mănăstirea Cozia, un simpozion internațional, în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Academia Oamenilor de Știință din România, Academia Națională de Știință a Georgiei, Centrul de Studii şi Cercetări Religioase şi Juridico-Canonice al celor Trei Religii Monoteiste (mozaică, creștină și islamică) – afiliat Facultății de Teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța, Universitatea din Silesia – Katowice (Polonia) etc.

Lucrările acestui simpozion, intitulat sugestiv Sfântul Antim Ivireanul – Cultura și spiritualitatea europeană și caucaziană de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, au fost coordonate de către Părintele Prof. Univ. Dr. Nicolae Dură de la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța, Doctor Honoris Causa al Universitatăţii de Stat „Ivane Javakhishvili” din Tbilisi (Georgia), bun cunoscător al culturii şi spiritualităţii georgiene.

Cu această ocazie, au susținut prelegeri sau au trimis comunicări spre a fi prezentate la acest simpozion, o serie de personalități ale culturii românești, dar și cercetători din străinătate, printre care amintim: Acad. PhD Prof. Giorgi Kvesitadze, Președintele Academiei Naționale de Științe din Georgia, PhD Prof. Giorgi Alibegashvili, Profesor al Universității „Sf. Andrei” a Patriarhiei Georgiei și consilier municipal, Arhim. Prof. Adam Vakhtang, Rectorul Universităţii „St. King Tamar” a Patriarhiei Georgiei, PhD Assist. Prof. Zviad Tkeshelasvili, Profesor al Universităţii „St. King Tamar” a Patriarhiei Georgiei, PhD Prof. Mariam Chkhartishvili, Șeful Departmentului de Istorie Medievală de la Institutul de Istorie și Etnologie al Universității de Stat din Tbilisi, PhD Prof. Piotr Kroczek, Universitatea Pontificală „Ioan Paul II” din Cracovia, Polonia, PhD Pance Kjosev, Facultatea de Drept „Sf. Clement de Ohrida” din Skopje, Macedonia, etc.

Volumul de faţă cuprinde doar o parte din studiile prezentate la această manifestare academică, urmând să apară un alt volum în limba engleză, care îl va completa pe acesta. Suntem convinși că lucrarea noastră oferă informații inedite despre personalitatea și lucrarea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, deschizând noi perspective pentru studiile viitoare.

Pr. Dr. Ștefan Zară

varianta_c

Leave a Response