|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Sergiu Istrate Purece – 20 de ani de la trecerea în eternitate (20 martie 1997) 

17362606_752304938282904_8370662220572473440_n

Sergiu Istrate Purece – 20 de ani de la trecerea în eternitate
(20 martie 1997)

“S-au scurs, prin clepsidra timpului, două decenii de la tragicul accident rutier din fatidica zi de joi, 20 martie 1997, când părăseau această lume colegii noștri de la Muzeul Județean Vâlcea: istoricul Sergiu Purece, arhitectul Doru Popian, muzeograful Florentina Rădulescu și conducătorul auto Nicolae Obogeanu.
În afară de fiica arhitectului Popian, toţi cei care s-au aflat în autoturismul instituției au pierit în acea curbă deosebit de periculoasă de la Bogdăneşti (comuna Bujoreni). Un şofer turc care se îndrepta cu TIR-ul spre Râmnicu Vâlcea, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi a măturat, practic, autoturismul de teren „Aro” al Muzeului Judeţean Vâlcea care trebuia să ajungă la Mănăstirea Cozia. Ei şi-au găsit sfârşitul tragic într-o acţiune menită să promoveze valorile culturale vâlcene şi pentru aceasta vâlcenii le poartă o vie recunoştinţă.
Sergiu Purece a fost o figură impunătoare printre istoricii judeţului Vâlcea. Despre acest statut, câştigat în timpul vieţii, vorbesc volumele, studiile, articolele publicate şi discursurile care se referă la istoria locală şi naţională (Ani de restrişte, Îndrumător în Arhivele Statului, Vâlcea-imagini în timp, volumele de documente arhivistice etc). Ca manager al Muzeului Judeţean Vâlcea, în anii 1981-1992, a organizat numeroase conferinţe, simpozioane şi expoziţii, a sprijinit acţiunea de reabilitare şi reorganizare a secţiilor instituţiei muzeale judeţene. A iniţiat mai multe lucrări de restaurare la monumentele de arhitectură şi artă vâlcene şi a făcut parte din Consiliul Eparhiei Râmnicului. Era un specialist de marcă în paleografia românească şi slavonă, lui datorându-i-se decriptarea multor hrisoave şi manuscrise din fondurile arhivistice vâlcene. A îndrumat mai multe generaţii de tineri la facultăţile de drept, academia de poliție şi istorie şi pentru lucrări de diplomă. A fost un model, atât din punct de vedere al activităţii didactice şi muzeografice, cât şi ca părinte pentru cei doi copii.
Despre arhitectul Doru Popian, muzeograf la Muzeul Județean Vâlcea, fiul doctorului Dinu Popian, pot să spun că a fost un profesionist profund dedicat protejării şi restaurării monumentelor istorice. Florentina Rădulescu, după ce a lucrat mai mulţi ani la Muzeul din Vâlcea, s-a transferat ca muzeograf la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Nicolae Obogeanu, şoferul instituţiei, era un om cumpătat şi cu mult bun simţ.
Cultura vâlceană a rămas mai săracă odată cu plecarea lor. Dumnezeu să-i odihnească şi să-i aibă în paza Lui cea sfântă!“

Prof. dr. Florin EPURE, directorul Direcţiei
Județene pentru Cultură Vâlcea

Repere biografice:
• S-a născut la 7 octombrie 1947, la Porceşti (judeţul Sibiu), în familia soţilor Istrate şi Elena Purece;
• Şcoala primară şi liceul le-a urmat la Râmnicu Vâlcea. Absolvent al Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân“ în anul 1965;
• În 1970, a absolvit Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie, secţia de Istorie Veche şi Arheologie.
• Septembrie – octombrie 1970 este profesor de istorie la Şcoala din comuna Perişani (Vâlcea);
• În perioada 1 noiembrie 1970 – 31 octombrie 1981, funcţionează ca arhivist la Filiala Arhivelor Statului din Râmnicu-Vâlcea;
• 1 martie 1981 – 1 noiembrie 1981 este promovat şi funcţionează ca director la Muzeul „Nicolae Bălcescu”;
• 1 noiembrie 1981, este numit director la Muzeul Judeţean Vâlcea;
• 15 ianuarie 1992, este destituit, din funcţia de director al Muzeului Judeţean Vâlcea, prin dispoziţia semnată de consilierul-şef al Inspectoratului pentru Cultură al judeţului Vâlcea, în baza ordinului Ministerului Culturii;
• 1 noiembrie 1981 – 20 martie 1997, muzeograf la Muzeul Judeţean Vâlcea;
• 20 martie 1997, orele 10.20, Sergiu Purece, se stinge din viață, la vârsta de 49 de ani, în localitatea Bogdăneşti (Bujoreni, jud. Vâlcea).

One Response to Sergiu Istrate Purece – 20 de ani de la trecerea în eternitate (20 martie 1997)

  1. escu

    Dumnezeu sa-i odihneasca in pace…

     

Leave a Response