|vineri, aprilie 19, 2024
  • Follow Us!

Congres Național de Balneologie la Băile Govora (4 – 7 mai 2017) 

Congres Balneologie

Primele două zile ale Congresului Național de Balneologie de la Băile Govora, 4 – 7 mai 2017 au adus împreună autoritățile publice centrale și locale, medici de recuperare, balneologi, cercetători în domeniul balneologiei, asistenți medicali, fiziokinetoterapeuți, kinetoterapeuți, biologi, biochimiști și chimiști din sistemul sanitar. Aceștia au dezbătut starea actuală a turismului balnear și a stațiunilor balneare și modul în care poate fi influențată evoluția acestui domeniu prin activitatea asociației.

La deschidere au participat alături de președintele Asociației dr. biol. Constantin Munteanu și vicepreședintele ARB, șef Lucrări dr. Gabriela Dogaru, numeroase personalități: ministrul secretar de stat la Ministerul Turismului Bogdan Tomoiaga, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear Nicu Rădulescu, prefectul Județului Vâlcea Florian Marin, președintele Consiliului Județean Constantin Rădulescu, senator de Vâlcea Romulus Bulacu, deputat de Vâlcea Daniela Otesanu, primarul din Băile Govora Mihai Mateescu, primarul Călimănești Florinel Constantinescu, primarul Olănești Vasilache Sorin, primarul Tușnad Albert Tibor, manager al Sanatoriului Balnear Techirghiol Almașan Roxana Elena, primarul localității Borsec Mik Jozsef, primarul stațiunii Sângeorz Băi, Traian Ogagau, directorul Medical al Spitalului Covasna Mihaela Suceveanu, manager Germisara din Geoagiu Băi Petre Racovița, viceprimar Pucioasa Eugen Sprânceană.

Înmânarea trofeelor pentru primele 10 Stațiuni Balneare din topul realizat de Asociația Română de Balneologie a fost însoțit de o motivație prin care au fost punctate elementele de diferențiere. Scopul acestui top este unul de a promova cercetarea științifică asupra resurselor naturale terapeutice și de a genera dialogul și competitivitatea constructivă la nivelul stațiunilor balneare din care să rezulte progresul acestora.

Prin cuvântările oficialităților prezente au fost deschise subiecte de mare actualitate pentru Turismul Balnear, nevoia de comunicare între instituții, autorități locale dar și între actorii și factorii decizionali din stațiunea balneară.

Elementele de modernitate ale stațiunilor balneare, schimbările corelate cu medicina modernă și conceptul de stațiune balneară modernă care pe lângă tratament și recuperare își dezvoltă un pilon important de SPA și wellness, care antrenează întreaga familie ce ajunge într-o astfel de tratament și în care vacanța este principalul scop au fost principalele elemente de interes ale congresului în aceste prime două zile.

Lucrările congresului vor fi postate pe websitul evenimentului la sfârșitul manifestăriiL http://bioclima.ro/Congres.php

Vom reveni asupra concluziilor congresului printr-un comunicat de presă post-congres.

Constantin Munteanu

președinte al Asociației Române de Balneologie

Pentru evaluarea stațiunilor balneare sunt utilizate zece criterii, pentru care este stabilit un coeficient valoric în intervalul 1-10.

Cele zece criterii de evaluare luate în considerare sunt :

1.   Accesibilitate, infrastructura, patrimoniu public, management urbanistic, implicarea autorităților locale;

2.   Existența unor structuri de educație și cercetare științifică aflate în legătură cu centre universitare apropiate, prezența unui personal universitar în stațiune, existența unui nucleu de cercetare științifică — lucrări științifice pentru promovarea factorilor naturali terapeutici;

3.   Promovare externă a stațiunii: identificarea unor elemente ce vizează promovarea stațiunii la nivel internațional, spoturi video în limba engleză, situri web în limba engleză, participarea la târguri internaționale, articole științifice în limba engleză, participarea la evenimente desfășurate la nivel internațional, legături externe, prezența unor tour-operatori internaționali, existența unor investitori externi, organizare evenimente internaționale;

4.   Promovarea internă a stațiunii: identificarea unor elemente moderne de promovare internă a stațiunii balneare, organizarea unor evenimente specifice promovării sectorului balnear — congrese, conferințe, burse de turism, participarea la târguri interne de turism, articole și materiale de promovare în limba română, situri de promovare ;

5.   Calitatea factorilor naturali de cură utilizați în stațiunea balneară analizată, certificarea Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, elemente de cercetare științifică a factorilor naturali, diversitatea factorilor naturali utilizați, gradul de prezentare a acestora, lucrări științifice de promovare a factorilor naturali;

6.   Calitatea serviciilor turistice și medicale din cadrul stațiunii balneare analizate, nivelul de calificare a resurselor umane, prezența animatorilor de stațiune, nivelul de personal angajat în cadrul stațiunii balneare;

7.   Strategii de dezvoltare a stațiunii identificate prin planuri ale autorităților locale și ale operatorilor din stațiunea balneară analizată ;

8.   Nivelul investițiilor în baze de tratament și unități de cazare la nivelul stațiunii balneare analizate, numărul total al locurilor de cazare din stațiune, gradul de ocupare al locurilor de cazare ;

9.   Disponibilitate la dialog a factorilor de decizie locali și a investitorilor / operatorilor economici din stațiune, participarea la Congresul Național de Balneologie, constituirea unor grupuri locale de discuții cu invitarea reprezentanților din Asociația Română de Balneologie ;

10. Premii științifice, medalii, menționări ale stațiunii în documente ale autorităților centrale, vizibilitate a nivelului de excelență al stațiunii balneare.

Top Stațiuni Balneare 2017

Primele două stațiuni din Topul rezultat prin evaluarea stațiunilor balneare de către Asociația Romană de Balneologie în baza celor zece criterii de evaluare, vor avea o pagină de prezentare dedicată, accesibilă prin click pe numele stațiunii. Primele zece stațiuni balneare vor fi prezentate în cartea TOP 10 STAȚIUNI BALNEARE disponibilă la Editura Balneară, ce va fi editată anual.

Evaluarea stațiunilor balneare va fi realizată anual de către Asociația Română de Balneologie, în baza criteriilor descrise mai sus, încercând să fie vizitate cât mai multe stațiuni balneare în fiecare an și stabilind cai de comunicare cu factorii decizionali din stațiune (autorități locale, operatori economici, societate civilă) în vederea obiectivității analizei, identificării situației din teren și punctarea elementelor de dezvoltare. Interacțiunea cu specialiști și autorități locale ale stațiunii balneare în cadrul Congresului Național de Balneologie va reprezenta un element important pentru fundamentarea evaluării unei stațiuni balneare, arătându-se importanta pe care specialiștii și factorii de decizie o acorda domeniului Turism Balnear.

Scopul declarat al evaluării este în primul rând de a identifica potențialul de dezvoltare, de a puncta elementele pozitive, de a impulsiona cercetarea științifică în stațiuni balneare, de a ajuta la valorificarea potențialului balnear și de a căuta mijloace pentru promovare a factorilor naturali terapeutici și a stațiunilor balneare.

Încurajăm comunicarea cu actorii interesați pe plan local în dezvoltarea stațiunii balneare și transmitem disponibilitatea noastră la dialog.

De asemenea avem bucuria de a anunța organizarea unui eveniment important pentru domeniul Balneologiei și Recuperării Medicale: Congresul Național de Balneologie, 4 — 7 Mai 2017, Băile Govora, Hotel Palace.

Prezența la congres a domnului Mircea-Titus Dobre, ministru al Turismului, reprezintă o onoare și în același timp o garanție a faptului că dezbaterea problemelor din domeniul balnear va avea ecoul și caracterul constructiv, necesare dezvoltării turismului balnear.

În acest context, dat fiind atenția manifestată anterior pentru activitatea asociației, interesul dumneavoastră profesional, expresia constructivă a demersurilor noastre, parteneriatul cu Asociația Medicală Romana, Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj și Societatea de Medicină Fizică de Recuperare și Balneoclimatologie, vă rugăm să ne sprijiniți în mediatizarea congresului.

La congres vor participa numeroși medici de recuperare medicală, balneologi, academicieni, profesori universitari, specialiști și reprezentanți ai autorităților medicale și din turismul balnear din România, fiind înscriși circa 120 participanți.

Evenimentul va reprezenta o ocazie specială pentru dezbaterea problemelor de interes în balneologie, recuperare medicală, turism balnear și cercetare științifică, fiind subliniate perspectivele de dezvoltare ale acestui domeniu.

Împreună, medici, cercetători, specialiști în marketing, antreprenori, investitori, agenți de turism, autorități locale și centrale, vom reuși să determinăm un pas înainte în dezvoltarea turismului balnear.

Congresul este creditat de Colegiul Medicilor din România cu 21 credite EMC conform Adresei nr. 2226 din 16.03.2017

Congresul este creditat de OBBCSSR pentru biochimiști, biologi și chimiști cu 21 credite conform  Adresei nr. 17 din 05.04.2017

Congresul este creditat de OAMMR prin Filiala Vâlcea cu 15 credite EMC pentru asistenți medicali și Kinetoterapeuți, cf contract

Participanții la congres vor avea inclus în taxa de participare un abonament la Balneo Reserch Journal, revista inclusă în nomenclatorul Colegiului Medicilor din România.

AGERPRES

Leave a Response