Ceramica de Horezu: cum recunoști autenticul de fals?
Ceramica de Horezu a intrat în patrimoniul UNESCO încă din 2005. Ceea ce a făcut-o apreciată și căutată. Dar a devenit interesantă și pentru falsificatori, care i-au simțit potențialul.
Dacă treceți prin Horezu nu e chip să nu vă ia ochii zecile de oale, farfurii, căni, străchini, vaze, ulcele care se vând la marginea drumului. Și ar fi păcat să nu aveți în casă un astfel de obiect. Dar cum deosebim autenticul de fals?
Nicoleta e meșter olar cu tradiție de familie iar Laurențiu s-a specializat „prin alianță” în tot ce înseamnă vase de lut. Familia Pietraru a construit, pe cont propriu, un mic muzeu al ceramicii. E imposibil de ratat pentru că e la șosea iar construcția în sine are formă de ulcică.
Din micul muzeu, dar mai ales de la gazdele lui, poți învața nu doar să te ferești de falsuri, ci și să recunoști ceramica din diverse zone ale țării. Iată câteva „tips and tricks”.
Piața este invadată de ceramică bulgărească și chiar chinezească. Ceea ce nu ar fi o problemă dacă ar fi vândută ca atare sau dacă ar fi realizată de meșteri olari din Bulgaria sau China. Dar, în realitate, ceramica e produsă industrial, în fabrici.
Citeste continuarea AICI