Duminica Tuturor Sfinților, zi de aleasă sărbătoare în mănăstiri și biserici parohiale
Duminica Tuturor Sfinților, zi de aleasă sărbătoare în mănăstiri și biserici parohiale
Sfinţeşte-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul (Ioan 17, 17).
Biserica Ortodoxă prăznuieşte Duminica Tuturor Sfinţilor în prima Duminică după Duminica Pogorârii Sfântului Duh. Prin aceasta se arată că rostul venirii Sfântului Duh în lume este sfinţirea oamenilor.
La Sărbătoarea Tuturor Sfinților, mai multe locașuri de cult din Arhiepiscopia Râmnicului își sărbătoresc hramul:
- Biserica Mănăstirii Comanca, cu hramul Toţi Sfinţii din satul Pietriş a fost construită în 1736, prin contribuţia monahului Pahomie, vornicului Preda Bujoreanu şi a lui Teodor monahul, fost vornic.
- Paraclisul Tuturor Sfinților, al Mănăstirii Cozia.
- Biserica cu hramurile Toţi Sfinţii şi Sfântul Mina, din Râmnicu-Vâlcea, a fost ridicată între 1762-1764 de episcopul Grigorie Socoteanu, Hagi Constantin Malache şi monahul Teodor, stareţul mănăstirii Dobruşa. Din punct de vedere arhitectonic, construcţia este reprezentativă pentru secolul al XVIII-lea. În lăcaşul de cult au fost așezate spre închinare fragmente din moaştele Sfinţilor Haralambie, Mina, Ioan Gură de Aur şi Paraschevi, depuse într-o raclă de argint.
- În satul Bălăneşti, localitatea Horezu, își prăznuiește hramul biserica parohială Toţi Sfinţii, considerată cea mai veche din localitate.
- Biserica cu hramurile Toţi Sfinţii şi Cuvioasa Parascheva, din satul Turcești, comuna Mateești, construită în anul 1856, de către preotul Toma Pârvulescu, Dumitrescu şi Popa Neagoie Ularescu.
- Biserica Tuturor Sfinților, Bercioiu.
- Biserica parohială cu hramul Toţi Sfinţii din satul Şerbăneşti-Păteşti, ridicată în anul 1877 de boierul Ispas şi alţi credincioşi, a înlocuit un alt locaş de lemn cu hramul „Sfinţii Voievozi”, înălţat în secolul la XVIII-lea.
- Biserica filială cu hramul Toţi Sfinţii din satul Proieni, localitatea Brezoi, a fost ridicată în anul 1798 de Constantin şi Marin David din Râmnic şi Pătru Popescu.
in Religie