|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Romsoft- o companie din Ramnicu Valcea, intrată în insolvență din cauza rau platnicului Intrarom, reușește să caștige în instanță executarea silită a 10,000,000 de lei de la grecii care au încasat de la Loteria Română sute de milioane 

1-1

Romsoft- o companie din Ramnicu Valcea, intrată în insolvență din cauza rau platnicului Intrarom, reușește să caștige în instanță executarea silită a 10,000,000 de lei de la grecii care au încasat de la Loteria Română sute de milioane

 În spatele scandalurilor care au invadat în ultimul timp scena politică şi televiziunile, se petrec o mulţime de drame a căror victime, din păcate, sunt companii româneşti nevoite să părăsească arena economiei de piaţă. Nu vorbim aici de lipsă de profesionalism sau de determinare, ci despre un curent indus de companii care câştigă licitaţii în mod discutabil, care nu au resurse interne de livrare a proiectelor şi care recurg la utilizarea inteligenţei cumpărate la preţ redus, uneori chiar gratis. O strategie ipocrită, care, în timp, va duce la dispariţia business-ului autohton, care va fi exclus din circuitul firesc prin tertipuri ilegale susţinute de găselniţe avocăţeşti menite să exploateze fiecare fisură legislativă.

Din fericire, nu întotdeauna se întâmplă astfel. Ca o confirmare a faptului că justiţia este corectă şi imparţială iar unii judecători nu se lasă influenţaţi de imaginea puternicelor case de avocatură, după 4 ani şi peste 200 de procese, în diverse instanţe, dreptatea pare să găsească calea spre lumină pentru ca o firmă românească, în speţă Romsoft, reuşeşte să execute silit, deja celebra Intrarom. Să nu uităm că despre această companie, de-a lungul timpului, presa a scris mult, aducând în faţa opiniei publice aspecte relevante despre modul în care au fost derulate proiecte extrem de importante şi mă refer aici la Loteria Naţională, Trezorerie, Ministerul Justiţiei şi multe altele. Indicatorii financiari publicaţi pe site-ul Ministerului de Finanţe, relevă pierderile masive, strategia de divizare şi modul în care au fost făcute achiziţiile pentru aşa zisa producţie, cu diferenţe mari între preţurile de intrare şi cele de ieşire ale produselor finite, către alte firme.

Aş aduce în atenţie, în primul rând situaţia fără precedent a proiectului Resource Management System (RMS) de la Ministerul Justiţiei, finanţat de Banca Mondială, asupra căruia trăgeam anul trecut un semnal de alarmă şi al cărui termen de finalizarea a fost cu mult depăşit. Surse din piaţă ne relatează că în acest moment nu există, din partea Intrarom, o echipă proprie alocată, că sunt arii de proiect văduvite de resurse şi că activităţile se desfăşoară sporadic, cu personal, foarte posibil, angajat şi la producătorul soluţiei software. Acesta structură de personal ar fi formată din soţii şi soţi, condusă de fostul şef de proiect racolat de la Romsoft, care lucrează prin propria firmă folosind documente elaborate de Romsoft, fără respectarea celor mai elementare reguli de confidenţialitate specifice activităţii IT&C şi nu numai.

Interesant este faptul că Intrarom a încheiat unilateral un contract comercial cu scopul de a se sustrage de la plata serviciilor furnizate de Romsoft, până la un moment dat, ulterior continuând să lucreze cu acelaşi personal, sub diverse forme. Dar nu presa analizează legalitatea prestării serviciilor. Cu siguranţă sunt organe ale statului abilitate să o facă. Un fapt este cert, un proiect foarte important care dacă eşuează poate compromite reforma sistemului judiciar românesc, este lăsat la discreţia unei firme care a fost implicată, prin reprezentanţii săi, într-un mare circuit infracţional, aşa cum se arată în comunicatul publicat de biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice implicarea Intrarom, prin reprezentanţi şi acţionari, în săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală prin înregistrarea de cheltuieli fictive în contabilitate cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat. Acelaşi comunicat de presă ne informează despre trimiterea în judecată a lui NIKOLAOS DOUKAKIS, director general al Intrarom şi a unuia dintre acţionari, doamna ANCA DANIELA RUSU. În mod firesc apare şi întrebarea: “Unde s-au dus banii încasaţi de la Ministerul Justiţiei?” Poate că într-o zi vom afla şi răspunsul.

Să revenim la executarea silită, anunţată pe site-ul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti şi publicată în data de 31.05.2017.

Pentru a fi concret voi face o scurtă prezentare a companiei care execută silit Intrarom-ul, după un război al nervilor, fără precedent. Este vorba despre S.C. Romsoft S.R.L., fondată în anul 2001, una dintre cele mai bine cotate companii din IT-ul autohton. Spun aceasta având la dispoziţie un istoric public, valid şi consistent, însoţit de rezultate şi referinţe pe măsură, care atestă poziţionarea acesteia ca fiind un furnizor serios de proiecte complexe, livrate în timp şi buget, de fiecare dată. Din materialele prezentate de presă, coroborate cu menţiunile de pe site-ul Romsoft identific această companie ca fiind furnizor de:

  • soluții software Oracle (ERP Oracle eBusiness Suite, ERP JD Edwards, Hyperion Planning and Budgeting, Hyperion Financial Management, Siebel CRM, Business Intelligence, Document Management, Autentificare, Portal, Collaboration);
  • soluții software Microsoft, IBM, Bitdefender;
  • dezvoltare soluții proprii (PerSal, RomTrans, MIS, RomFact);
  • infrastructură hardware SUN, HP, IBM, Dell, Fujitsu;
  • comunicații Cisco;
  • servicii complete (instalare, implementare, instruire utilizatori, dezvoltare și suport tehnic).

În timp, la Romsoft s-a consolidat o echipă puternică, cu specialiști de înaltă ţinută profesională pe o paletă largă de produse şi servicii care a reușit, în timp, să dezvolte un volum de afaceri considerabil, portofoliul ajungând la peste 500 de clienți din diverse domenii de activitate: producție, energie, utilități, servicii, distribuție, instituții publice.

Romsoft şi-a propus şi a reuşit să se impună ca principal integrator de soluții IT complexe (software, hardware, comunicații) utile companiilor private și celor din sectorul public, atât pe piața locală cât și pe cea internațională. Este de notorietate în piaţă de profil reuşita acestei companii în unul din cele mai importante proiecte desfăşurat la Serviciul Român de Informaţii pe care l-a finalizat în condiţii optime.

Este remarcabilă evoluţia, în timp, a companiei Romsoft. Calitatea serviciilor prestate, confirmată de mai mulţi clienţi, relevă modul în care managementul companiei a învestit în instruirea și certificarea angajaților pentru fiecare zonă de business. Pe site-ul companiei Romsoft, sunt afişate certificările în conformitate cu următoarele standarde: ISO 9001 – Sistem de Management al Calității, ISO 14001 – Sistem de Management de Mediu, ISO 27001 – Sistem de Management al Securității Informației, OHSAS 18001 – Sistem de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale, ISO 20000-1 – Sistem de Management al Serviciilor în Domeniul IT.

Anual, compania Romsoft a fost premiată pentru rezultatele obţinute, ocupând poziții de top atât la nivel local cât și la nivel național. A participat la târguri, expoziții și diverse evenimente specifice industriei IT, unde de asemenea a obţinut premii. În cei 16 ani de activitate Romsoft a implementat numeroase proiecte pentru clienţi, atât din sectorul privat cât și din cel public, de la care a primit referinţe pozitive care atestă valoarea adăugată activităţii acestora, transformările eficiente obţinute si beneficiile importante care au fost resimțite atât de angajați cât și de management.

Nu este un laudatio la adresa Romsoft. Este realitate, dovedită, care poate fi oricând verificată din surse publice.

Foto: Echipa Romsoft înainte de nefasta colaborare cu Intrarom

Ghinionul, neşansa acestei companii, dezvoltate atât de sănătos timp de 13 ani, a fost momentul întâlnirii şi acceptării de a lucra, ca subcontractant, în proiectele de anvergură câştigate de Intrarom SA. Mă refer aici, în mod special, la proiectul de „Reformă a sistemului judiciar din România”, de la Ministerul Justitiei, din anul 2013.

Vă pot spune din surse sigure, că în acest proiect atât de important pentru întreaga societate românească, au cedat rând pe rând toţi subcontractanţii din cauza abordării financiare pe care Intrarom a înţeles să o aibe în relaţia cu aceştia, fapt demonstrat de multele procese aflate pe rolul instanţelor, în diverse faze de judecată. Este necesar să menţionez un fapt public… În data de 17.10.2013, pe fondul dificultăţilor pe care Romsoft le-a întâmpinat în susţinerea activităţii, în special din cauza relaţiilor contractuale derulate cu Intrarom, societatea a solicitat Tribunalului Vâlcea deschiderea procedurii de insolvenţă, având unic scop reorganizarea activităţii.

 

Anterior depunerii cererii, societatea a încercat aplicarea procedurii concordatului preventiv, sub consilierea Casei de Avocatură Piperea şi Asociaţii. Scopul colaborării dintre Romsoft şi casa de avocatură respectivă l-a constituit reprezentarea şi consilierea pentru reorganizarea societăţii prin cea mai facilă şi rapidă formă, conform legilor în vigoare.

Au fost analizate toate documentele societăţii, datorii şi creanţe, au fost întocmite planuri de redresare.

În luna octombrie 2013 casa de Avocatură Piperea şi Asociaţii în relaţie directă cu expertul angajat de Romsoft au propus să se opteze pentru intrarea în procedura de insolvenţă, ca fiind cea mai rapidă şi eficientă metodă de redresare.

Cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă a SC Romsoft SRL a fost depusă de Casa de Avocatură Piperea şi Asociaţii în data de 17.10.2013, ulterior reprezentând compania în procesul de la Tribunalul Vâlcea, în dosarul nr. 6343/90/2013.

Din toate documentele prezentate Casei de Avocatură Piperea şi Asociaţii, predate cu opis şi scrisoare de înaintare, rezultă în mod indubitabil că la data analizei şi respectiv a depunerii Cererii de Solicitare a intrării SC Romsoft SRL în insolvenţă, nu exista către Intrarom decât o datorie curentă în valoare de 1.305.859.09 ron.

Intrarom, cu bune intenţii, recunoscând datoria faţă de Romsoft, a transmis către Alpha Bank nenumărate adrese prin care afirmau şi confirmau că nu vor proceda la novare, compensare ori alt mod de stingere a creanţelor “cu excepţia oricăror sume ce ne sunt datorate sau ne vor fi datorate de către SC Romsoft SRL, până la concurenţa sumei totale estimate de 1.500.000 ron, din care facturi emise şi aflate în sold în valoare totală de 1.305.859,09 Ron”.

Intrarom are o datorie considerabilă faţă de Romsoft, de 10.708.353,56 ron, necontestată, confirmată de actele de control emise de ANAF, care provine din perioadă anterioară intrării în insolvenţă şi o datorie de 1.341.409,68 născută pe perioada de observaţie. Astfel ajungem la suma totală de 12.049.763,24 ron, datorie certă, lichidă, exigibilă, datorie devenită publică şi prezentată pe site-ul Ministerului de Justiţie.

Romsoft datorită aprecierii de care se bucură echipa sa de specialişti, a fost acceptată să presteze servicii ca subcontractant pentru proiectul de la Ministerul Justiţiei şi după intrarea în insolvenţă, prestaţia sa fiind acceptată şi apreciată prin eliberarea unor recomandări de bună execuţie chiar şi din partea Intrarom, care a semnat toate Procesele Verbale de Acceptanţă.

Evident, conform practicii obişnuite, nici aceste servicii nu au fost plătite de către Intrarom, fapt care demonstrează, fără echivoc, reaua intenţie a acestei companii faţă de subcontractanti.

În mod indubitabil intrarea în insolvenţă a constituit pentru conducerea Romsoft o schimbare radicală a modului de lucru astfel încât toate aspectele legate de procedura au fost transferate către Casa de Avocatură Piperea şi Asociaţii şi Casa de Insolvenţă Transilvania, Administratorul Judiciar cu care a început să lucreze intens la stabilirea măsurilor de redresare a societăţii, având în prim plan recuperarea creanţelor, în general şi a celor de la Intrarom, în special. Cu aceste creanţe, a fost garantată o linie de credit la Alpha Bank, având şi acordul scris din partea Intrarom.

Reamintesc că Romsoft, a fost reprezentată în instanţă, în anul 2013 şi parţial în anul 2014, de Casa de Avocatură Piperea şi Asociaţii.

Întocmirea tabelului preliminar de creanţe a fost gestionată de către Administratorul Judiciar desemnat, respectiv Casa de Insolvenţă Transilvania în colaborare cu Casa de Avocatură Piperea şi Asociaţii care au avut acces la toate documentele din evidenţa contabilă a societăţii, pe ultimii 5 ani.

De aici începe “circul”… Intrarom, din postura de participant la masa credala, întreprinde nu mai puţin de 192 de acţiuni în instanţă menite să întârzie procedura de reorganizare a societăţii Romsoft şi să o împingă către faliment.

  • 125 acţiuni la Tribunalul Vâlcea
  • 30 contestaţii, apeluri, recursuri etc la Curtea de Apel Piteşti
  • 17 acţiuni la Tribunalul Bucureşti
  • 20 acţiuni la Curtea de Apel Bucureşti.

Pe acest fond litigios, practic orice pas făcut de Romsoft în scopul reorganizării a fost blocat.

Tot acest scenariu aiuritor se întâmpla în timp ce Intrarom profita în continuare de serviciile profesioniste furnizate de Romsoft, aşa cum rezultă din recomandarea pe care chiar ei o emit şi o semnează, fără să-şi achite obligaţiile de plată asumate conform contractului şi a actelor doveditoare.

Culme absurdului este că prin diverse documente, asupra veridicităţii cărora cei de la Romsoft au mari rezerve, Intrarom ajunge preşedintele comitetului creditorilor din procedura de insolvenţă în care, Romsoft a intrat tocmai datorită lor. Mai mult decât atât, iniţiază 192 de acţiuni în instanţă blocând cu bună ştiinţă activitatea companiei şi semnarea planului de reorganizare. Este limpede că scopul urmărit este condamnarea la faliment a unei societăţii comerciale care s-a ambiţionat să reziste tuturor presiunilor şi maşinaţiunilor, timp de 4 ani, a unei societăţi comerciale care a câştigat toate procesele, în toate instanţele şi care a obţinut o Hotărâre definitivă şi irevocabilă de încuviinţare a executării silite a Intrarom pentru suma de 10.329.076 lei. Să nu uităm că sunt servicii în valoare de aproximativ 1.300.000 lei pentru care există o recomandare călduroasă din partea Intrarom.

“ “Intrarom-ul într-un parcurs prea lung, ne-a distrus businessul, echipa, strategia şi nu în ultimul rând ne-a introdus prin mecanisme oculte într-un circuit de neimaginat, despre care nu vreau să fac declaraţii” – a declarat pentru Săptămâna Financiară doamna Claudia Ursateanu, CEO Romsoft refuzând pentru moment alte discuţii.

Despre toate aceste lucruri, dramatice şi triste, deopotrivă, într-un viitor interviu promis de conducerea Romsoft.

Sursa: http://www.sfin.ro

Leave a Response