|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

DEZASTRUL DE LA ALUNU: Se vor solicita bani de la Guvern pentru lucrări de deviere a râului Olteţ 

img-20170602-wa0004

 

Comitetul pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a decis să solicite Guvernului alocarea sumelor necesar pentru devierea râului Olteţ, ca urmare a alunecării de teren din localitatea Alunu, judeţul Vâlcea. Se vor cere bani şi pentru mutarea reţelelor de alimentare într-un loc din afara zonei de risc. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au deschis, luni, un dosar de cercetare penală, în cazul alunecării de teren din localitatea Alunu, efectuându-se cercetări pentru distrugere calificată şi abuz în serviciu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

ALUNECĂRILE de teren din Vâlcea: Dosar penal pentru distrugere calificată şi abuz în serviciu, în cazul dezastrului de la Alunu

Potrivit deciziei Comitetului Naţionaj pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), „Ministerul Apelor şi Pădurilor va solicita Guvernului României alocarea din Fondul de rezervă bugetară a sumelor necesare pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de deviere, intubare şi de stabilizare a cursului râului Olteţ, astfel încât pericolul producerii inundaţiilor în amonte, ca urmare a blocării cursului de apă, să fie minimizat cât mai mult posibil.”

În şedinţa de luni a comitetului s-a mai stabilit că Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei vor solicita bani pentru „executarea monitorizării şi cartării alunecării/curgerii de teren, a lucrărilor de mutare a reţelelor de alimentare cu apă şi energie electrică a comunei Alunu pe un amplasament din afara zonei potenţiale de risc. Autorităţile competente urmează să iniţieze şi să deruleze etapele procedurii de expropriere a tuturor imobilelor şi terenurilor care constituie coridorul de expropriere.”

De asemenea, Ministerul Economiei va stabili componenţa unei comisii interministeriale care să efectueze, în 90 de zile, „o inspectare la nivel naţional a haldelor de steril, în urma căreia să identifice măsuri pentru reducerea riscului de manifestare a unor fenomene similare cu cel din jud. Vâlcea, cu impact negativ asupra comunităţilor. Concluziile comisiei şi măsurile propuse vor fi prezentate în şedinţă CNSSU.”

Halda de steril din comuna Alunu a fost amenajată în 1980, de atunci şi până în prezent fiind produse mai multe alunecări de teren. Ultima alunecare a fost favorizată de fenomenele meteorologice din luna mai, constând în căderea de precipitaţii abundente şi acumularea unei cantităţi mari de apă în corpul haldei. Evoluţia fenomenului a impus adoptarea unui măsuri de punere în siguranţă a persoanelor ale căror gospodării se aflau pe direcţia de deplasare a maselor de pământ, respectiv emiterea a trei ordine de evacuare şi relocarea temporară a 33 de persoane. Alunecarea de teren a afectat peste 60 de ha, masele de pământ ajungând la o distanţă de 80 de metri de albia râului Olteţ.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, au fost încălcate dispoziţii prevăzute de Legea minelor, referitor la condiţiile în care s-a produs, începând cu data de 9 mai 2017, alunecări de teren, care au continuat şi au afectat terenuri agricole şi forestiere, gospodării ale populaţiei, infrastructura tehnico-edilitară a localităţii Alunu, judeţul Vâlcea, punând în pericol drumul judeţean DJ 605C.

Dosarul este „in rem”, făcându-se cercetări pentru distrugere calificată şi abuz în serviciu.

„Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare, această fază a cercetărilor constituind o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică”, se arată în comunicatul citat.

Alunecările de teren au afectat o suprafaţă totală de 62,59 hectare teren şi şase gospodării.

Săptămâna trecută, 13 persoane din localitatea Alunu, judeţul Vâlcea, au fost evacuate din cauza pericolului alunecărilor de teren ca urmare a avertizărilor meteorologice. De asemenea, se ia în calcul devierea cursului râului Olteţ.

 

One Response to DEZASTRUL DE LA ALUNU: Se vor solicita bani de la Guvern pentru lucrări de deviere a râului Olteţ

  1. Cecile C.

    Grav este ca , in asemenea situatie , cind familii intregi ramin fara agoniseala de o viata , edilii judetului se trag in poze pe la evenimente culturale din diferite comune.
    Ar trebui sa aiba o alta atitudine si sa fie solidar cu napastuitii sortii pentru ca acesti oameni au ajuns in situatia de nedorit tot datorita unor neaveniti promovati politic pe criterii de obedienta si populism.
    Rusine tuturor acelora care sfideaza bunul simt si batjocoresc oameni napastuiti , fara vina.

     

Leave a Response