|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

DEPUTATUL PSD ȘTEFAN OVIDIU POPA, PREOCUPAT DE BUNA FUNCȚIONARE A INSTITUTULUI CANTACUZINO 

f_350_200_16777215_00_images_afiseelectoralevalcea_popa-ovidiu

Deputatul PSD Vâlcea este semnatar, alături de alți deputați (Vasile Cocoș) și senatori al Propunerii legislative pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2013 pentru finanţarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi imunologie „Cantacuzino ” în vedere realizării Planului national de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei, generate de epidemii şi pandemii şi încredinţarea prestării unor servicii de interes economic general instituţiilor aflate în coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Sănătăţii – mentioneaza criterii.ro

Din Expunerea de motive, aflăm că:

Prin acest proiect se preconizează ca pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă generate de epidemii și pandemii și îmbunătățirea stării de sănătate a populației:

1. Funcționarea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologice și Imunologie Cantacuzino este considerată de importanță strategică pentru siguranța epidemiologică a României iar activitatea sa de interes general.

2. Ministerul Sănătății asigură fondurile necesare Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino ” pentru aducerea și meținerea la parametri funcționali a capacităților de fabricare a produselor biologice utilizate în prevenția bolilor infecțioase transmisibile cu impact major asupra sănătății publice.

3. Ministerul Sănătății stabilește prin ordin de ministru componența și atribuțiile structurii integrate de management al vaccinării ce răspunde în mod direct de implementarea prevederilor acestui act normativ.

Plimbarea acestui Institut de la un Minister la altul nu i-a fost benefică. Anul 2015 a găsit Institutul Cantacuzino cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajați din cei 1600 care erau în 1989, niciun vaccin pe linia de fabricație și închiderea filialei de la Iași. Inventarul produselor pe care Institutul nu le mai fabrică, din cauza pierderii licențelor în 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare (Polidin, Cantastim) și un ser antigen pentru IDR.

Vă reamintesc că:

1. Institutul face parte din mai multe rețele internaționale prestigioase de supraveghere microbiologică ce au ca scop prevenirea și combaterea bolilor infecțioase prin activități de cercetare-dezvoltare, sănătate publică și învățământ: rețeaua Institutelor Pasteur ce cuprinde 32 de institute pe cinci continente, Centru European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din Atlanta (CDC), Organizația Mondială a Sănătății.

2. Are un rol extrem de important în Planul Global de Acțiune al OMS pentru vaccinurile gripale (GAP)

3. Prin activitatea de producție asigura în fiecare an 800.000 de doze de vaccin BCG și 1-1,5 milioane de doze de vaccin antigripal. Datorită subfinanțării institutul a fost nevoit să-și închidă și alte unități de producție pentru vaccinul antirabic, rujeolos VVR, polidin și cantastim, vaccin gripal, vaccin BCG, vaccin tetanic adsorbit (VTA).

4. Prin toate aceste elemente INCDMI Cantacuzino asigură independența față de resursele externe în prevenireași combaterea unor situații de criză ce pot apăreaa oricând în contextul geo-politic actual.

5. Costurile de producție reduse oferă României prețuri de achiziție mult mai mici pentru multiple produse biologice strategice și implicit cheltuieli bugetare reduse.

Leave a Response