Afla de aici cine doreste sa CUMPERE Oltchimul!
După mai multe încercări eșuate de privatizare și peste patru ani de insolvență, combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost scos la vânzare pe bucăți. Compania a fost împărțită în nouă active care au un preț total de pornire de 307 milioane de euro, iar firmele care vor fi declarate câștigătoare nu vor fi obligate să preia contractele de muncă a celor circa 2.000 de salariați.
La finalizarea termenului de depunere a ofertelor angajante, Oltchim a anunțat într-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori, acolo unde compania este listată, că nouă firme sunt interesate să preia activele combinatului chimic. Oltchim nu a anunțat oficial numele potențialilor investitori, dar parte dintre aceștia și-au făcut singuri publice intențiile, iar alte informații au fost publicate pe surse. Niciuna dintre companiile implicate nu au dezvăluit valoarea financiară a ofertei, toate ofertele fiind depuse în variantă electronică. Potrivit Bursei de Valori București, răspunsul urmează să fie comunicat în luna august.
Nouă participanți, dintre care trei cu capital românesc
Principalele oferte depuse au venit de la: Chimcomplex Borzeşti, Dynamic SG Galaţi, GFR Group, IPP, Louisiana Chemical, Aiotech, BNS Group și White Tiger.
Chimcomplex Borzeşti, companie producătoare de produse chimice, este deţinută în proporţie de 96,05% de A2 Impex SRL, fiind o societate din grupul Serviciilor Comerciale Române, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza. Chimcomplex este singurul investitor care a anunțat un plan concret pentru Oltchim: prin preluarea activelor Oltchim societatea urmăreşte crearea unui gigant românesc în industria chimică. Cu ceva timp în urmă, Ştefan Vuza declara pentru adevărul.ro că “Oltchim este pe profit, dar este un profit uşor, spulberat de orice creştere a unei materii prime sau a unui serviciu. E un proiect foarte greu, dacă nu îl faci, Oltchim nu are şanse să supravieţuiască, pentru că a rămas prea mult în urmă“
Chimcomplex are de partea sa, ca partener comercial, gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, dar şi cinci bănci europene şi două fonduri de investiţii din Londra şi Dubai.
Dynamic SC Galaţi. Este cotat ca fiind cel mai mare distribuitor de profile şi accesorii pentru prelucrarea tâmplăriei PVC din România. Oferta firmei cuprinde toată gama profilelor ecologice Ramplast, produse de Divizia de Materiale de Construcții a Oltchim Râmnicu Vâlcea, iar distribuţia se face prin 8 depozite proprii şi distribuitori. Firma gălățeană a mai încercat cumpărarea Ramplast în 2013 când a depus o ofertă de 7,7 milioane de euro. Deși au fost declarați câștigători, privatizarea nu s-a putut finaliza deoarece acțiunile Ramplast erau gajate timp de 4 ani. Acum Dynamic SC Galați încearcă să-și asigure continuitatea producției prin preluarea Ramplast PVC Processing. De data aceasta activul este scos la vânzare cu un preț de pornire de 5,5 milioane de euro.
GFR Group. Este o societate cu capital social integral privat, deținută de omul de afaceri Gruia Stoica, având ca obiect principal de activitate prestarea serviciilor de transport feroviar de mărfuri și a serviciilor conexe transportului feroviar. Sunt cotați ca fiind unul dintre cei mai importanți operatori feroviari din România. GFR Group a anunțat deja că este interesată doar de preluarea celor 1010 Vagoane de cale ferată, active reunite într-un pachet de acțiuni cu preț de pornire de 7,7 milioane de euro.
IPP, companie care se ocupă cu producţia de produse petroliere, își desfășoară activitatea în Zagreb, Croația. Cifra de afaceri a companiei în anul 2016 a fost de doar 800 de euro. Alte informații despre oferta IPP nu sunt încă disponibile. Pe de altă parte, IPP se regăsește pe lista creditorilor Oltchim înscriși la masa credală cu o sumă de 1,159 milioane de lei.
Louisiana Chimical. Cunoscută anterior ca Louisiana Chimical Equipment Company, aceasta şi-a schimbat numele în 2008 în Louisiana Chimical. Compania a fost fondată în 1968 şi are sediul în Baton Rouge, Louisiana. Aceasta desfășoară operațiuni în America de Nord, America de Sud, Europa, Australia şi Asia. Unul dintre domeniile de activitate ale Lousiana Chemical presupune achiziţia şi revânzarea de fabrici și rafinării, evaluarea utilajelor și revânzarea lor către industria petrolieră sau chimică.
BNS Group este un nume celebru în Bangladesh, iar astăzi este cotată că fiind una dintre cele mai valoroase companii de pe piaţa din Bangladesh, cu domenii de activitate în producția de PVC și derivate, import, export și distribuție.
Aiotech. Sunt o firma cu capital integral privat cu sediul în Germania, atât biroul, cât şi depozitul lor sunt situate în partea de nord a Berlinului, iar zona lor de operaţiuni se desfășoară în industria petrolului, petrochimiei și a gazelor naturale.
White Tiger, anonimi și totuși controversați
O ofertă pentru cumpărarea de active ale combinatului Oltchim a fost depusă de către Fondul de Investiţii White Tiger, cu capitaluri americane şi britanice. Singurele informații disponibile sunt cele de pe pagina de internet a companiei. Potrivit acestor informații, White Tiger este o firmă de investiţii fondată în 2001, cu birouri la New York, Londra, San Marino şi Hong Kong, dar care deţine mai multe subsidiare în Marea Britanie, SUA şi în alte ţări. White Tiger nu au activități în domeniul chimiei și petrochimiei. Firma ar putea fi paravanul unui fost director al Oltchim, spun surse apropiate procesului de privatizare.
Numele celui de-al nouălea ofertant nu a fost făcut public. Firma poloneză PCC, acționar minoritar al Oltchim și membră a grupului industrial Rokita, a anunțat că nu a depus ofertă deoarece ar încălca prevederile legislației europene, beneficiind de informații privilegiate din cadrul Oltchim.