|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Exploatarea unei masini alimentata cu CNG (gaz natural comprimat) este cu pana la 75 la suta mai ieftina decat a unei masini alimentata cu benzina! 

Antares statie gaz CNG

Din punct de vedere tehnic, CNG folosit la autovehicule se depoziteaza intr-o butelie, la presiunea de circa 200 de bari. Din punctul de vedere al costurilor, exploatarea unei masini alimentata cu CNG este in Europa Occidentala cu pana la 75 la suta mai ieftina decat a unei masini alimentata cu benzina, iar in SUA, pretul CNG este cu circa 40 la suta mai redus decat al benzinei.

De multi ani de zile, anumiti producatori auto livreaza, la cerere, automobile cu dubla alimentare, benzina plus CNG, cei doi combustibili putand fi folositi alternativ. De exemplu, modelul Opel Zafira CNG Turbo, echipat cu motor de 150 CP, atinge o viteza maxima de 200 km/h, cu un consum mediu de 5,3 litri de gaz la suta de kilometri. Cele patru rezervoare pentru gaz asigura o autonomie de 370 de kilometri. Rezervorul de benzina are insa o capacitate de numai 14 litri si permite parcurgerea a circa 150 de kilometri.

(sursa: https://www.green-report.ro/romania-e-singura-tara-europeana-care-nu-permite-automobile-cu-cng-video/)

Din fericire, prin initiativa unui antreprenor roman curajos, Dumitru Becsenescu, presedinte Antares Group, romanii isi vor putea alimenta autotursimele cu CNG, gaz natural comprimat. Firma vâlceană Denisson Energy, membră a Antares Group, va construi prima reţea de staţii de gaz natural comprimat (CNG) din România. CNG este cel mai popular carburant alternativ pentru vehicule, utilizat pe scară largă în toată lumea, prietenos cu mediul înconjurător şi, în acelaşi timp, asigură o reducere substanţială a costurilor de operare comparativ cu motorina/benzina.

În România Denisson Energy, firmă membră a grupului Antares, și Asociația Gazului Natural pentru Vehicule NGVA România dezvoltă proiectul CNG România, care vizeaza implementarea a 9 statii de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat ( CNG ) de-a lungul coridoarelor pan-europene.

Proiectul, în valoare de 5,2 milioane de EUR, este  derulat în cadrul programului CEF al Agenției pentru Inovație și Rețele ( INEA ) a Comisiei Europene și este cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din valoarea acestuia.

Detalii despre proiect și stadiile de implementare puteți găsi accesând www.cngromania.eu.

 

 

 

Leave a Response