Deputatul european Adina-Ioana Vălean: Gazul natural este cheia pentru realizarea eficientă și accesibilă a Pachetul privind Energia Curată!
Dezbaterea găzduită de deputatul european Adina-Ioana Vălean constată că gazul este cheia pentru realizarea eficientă și accesibilă a Pachetul privind Energia Curată
O dezbatere despre pachetul de energie curată, găzduită de deputatul european Adina-Ioana Vălean, președintă a Comisiei ENVI (Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară), a concluzionat că gazul natural este un combustibil flexibil și accesibil, care poate reduce emisiile de carbon și îmbunătăți calitatea aerului în toate sectoarele energetice.
În remarcile sale, deputatul Vălean a subliniat că gazul poate contribui la realizarea tranziției energetice. „Gazul natural, care este încă produs în mare parte în Europa, poate contribui la atingerea obiectivelor Pachetului de Energie Curată într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor și la reducerea emisiilor generate de încălzire, producție de energie și transport”, a spus doamna Vălean.
Nou-numitul președinte al GasNaturally, Marco Alverà, care este, de asemenea, CEO al operatorului italian pentru gaze naturale, TSO SNAM, a adăugat: „Industria gazelor consideră Pachetul privind Energia Curată ca pe un important pas înainte pentru a pune consumatorii în centrul politicilor energetice și în consolidarea energiei principiile pieței „.
Dl Alverà a subliniat, de asemenea, că modalitatea cea mai rentabilă de a atinge obiectivele UE în materie de climă și energie este de a combina gazul cu energia electrică regenerabilă. „Asigurarea accesului la energie curată și accesibilă este în mod clar o prioritate pentru Europa și pentru industria noastră. Așa cum UE se pregătește să abordeze această problemă, va fi crucial să ținem seama că gazul este de trei ori mai ieftin decât energia electrică”, a spus dl Alverà (a se vedea Raportul” Prețurile și costurile energiei în Europa „, Comisia Europeană, COM (2016) 769 final).
El a adăugat că producția internă de gaze, infrastructura de gaze existentă, inclusiv depozitarea și LNG-ul, contribuie la crearea unei piețe lichide și oferă flexibilitatea necesară pentru a integra o cotă din ce în ce mai mare de surse regenerabile variabile în mixul energetic al UE. „Mai mult, gazul poate fi de asemenea regenerabil, transportat și depozitat eficient în infrastructura existentă, facilitând astfel tranziția energetică a Europei”, a concluzionat președintele GasNaturally.
Împreună cu Marco Alverà, GasNaturally și membrii săi vor continua dialogul cu factorii de decizie din UE și părțile interesate privind sistemul energetic sigur și rezistent pentru consumatorii din UE.
STRASBOURG, 4 iulie 2017
Despre GasNaturally:
GasNaturally (GN) este un parteneriat care reunește asociații care reprezintă întregul lanț de gaze naturale și are ca scop prezentarea importanței gazelor naturale în transformarea sistemului energetic al UE. Membrii GasNaturally sunt: Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze (IOGP), Eurogas, Gas Infrastructure Europe (GIE), Grupul European de Cercetare pentru Gaz (GERG), Asociația Tehnică a Industriei Europene a Gazelor Naturale (MARCOGAZ) și Asociația Vehiculelor pe Gaz Natural & Biogaz (NGVA). NGVA are un membru plin din România: Denisson Energy. Din consiliul director fac parte, printre alții: ENGIE, IVECO, FCA, AUDI, Daimler, Gas Natural Fenosa, Gazprom, Linde, Scania, Shell, Uniper, Volvo, și Westport.
În România Denisson Energy, firmă membră a grupului Antares, și Asociația Gazului Natural pentru Vehicule NGVA România dezvoltă proiectul CNG România, care vizeaza implementarea a 9 statii de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat ( CNG ) de-a lungul coridoarelor pan-europene.
Proiectul, în valoare de 5,2 milioane de EUR, este derulat în cadrul programului CEF al Agenției pentru Inovație și Rețele ( INEA ) a Comisiei Europene și este cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din valoarea acestuia.
Detalii despre proiect și stadiile de implementare puteți găsi accesând www.cngromania.eu.