|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

La Primăria municipiului a avut loc festivitatea de înmânare a Diplomei de ”Cetăţean de Onoare” domnului Acsinte Gaspar 

gaspar2

 

Joi, 21 septembrie, în Sala de Consiliu a Primăriei municipiului, a avut loc ceremonia festivă de înmânare a titlului de ”Cetăţean de Onoare” al municipiului Râmnicu Vâlcea domnului Acsinte Gaspar. În deschiderea festivităţii, primarul Mircia Gutău a evidenţiat, încă o dată, considerentele acordării acestei distincţii în baza HCL nr. 334/2017, respectiv ”pentru iniţiativele legislative menite să definească identitatea naţională şi pentru meritul de a legifera locul Râmnicului în istoria Imnului Naţional «Deşteaptă-te, române!»”.

În cuvântul său, domnul Acsinte Gaspar a mulţumit conducerii Primăriei şi Consiliului Local pentru iniţiativa de a-i acorda acest titlu, a rezumat prestigioasa activitate pe care a desfăşurat-o în calitate de parlamentar, de Ministru pentru relaţia cu Parlamentul şi de judecător al Curţii Constituţionale, declarând, totodată, că alătură ”cu emoţie” această distincţie Ordinelor Naţionale ”Steaua României”, în grad de Cavaler şi de Ofiţer, primite din partea Preşedinţiei României, precum şi Ordinului ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” decernat de PF Părinte Daniel. Un cuvânt de mulţumire a fost adresat şi familiei care i-a stat alături, inclusiv la acest moment festiv, acestora alăturându-li-se reprezentanţi ai instituţiilor publice din judeţ şi prieteni.

În prima sa legislatură, alături de parlamentarii de Vâlcea ai PDSR Traian Sabău şi Gheorghe Vâlceanu, domnul Acsinte Gaspar a iniţiat propunerea legislativă în urma căreia Camera Deputaţilor, în şedinţa din 27 aprilie 1998, şi Senatul, în 18 mai 1998, au adoptat Legea nr. 99 din 26 mai 1998, prin care ziua de 29 iulie a fost proclamată „Ziua Imnului Naţional al României”. Se recunoştea, în felul acesta, că ”Deşteaptă-te, române!”, pe muzica lui Anton Pann şi versurile lui Andrei Mureşanu, a fost pentru prima dată cântat într-un cadru oficial, la Râmnicu Vâlcea, la 29 iulie 1848, în contextul depunerii jurământului pe Constituţia paşoptistă.

Biroul de Presă

Leave a Response