Șapte țări care se pregătesc să-și ia rămas bun de la autovehiculele pe bază de combustibili fosili
După ce 192 de state au ratificat Acordul istoric de la Paris privind clima, multe și-au intensificat eforturile de reducere a emisiilor de carbon. Una dintre măsuri este aceea de a interzice autovehiculele pe bază de combustibili fosili.
În ultimii ani, revoluția energetică curată a câștigat constant teren. În afară de trecerea la surse regenerabile de energie mai curate, mai multe țări sunt de asemenea înclinate să-și mențină drumurile curate prin interzicerea vehiculelor cu carburanți tradiționali. Deoarece sectorul transporturilor contribuie în jur de 15% la emisiile de carbon produse de om la nivel mondial, acesta este un pas demn de remarcat. Enumerate în funcție de momentul în care au luat deciziile, aici sunt cinci națiuni care conduc această revoluție energetică curată pe roți.
GERMANIA
Deși nu a fost primul stat care a luat în considerare interzicerea autovehiculelor pe benzină și diesel, Germania a fost prima care a pus în aplicare o interdicție. În octombrie 2016, camera superioară a Parlamentului federal al țării (Bundesrat) a propus și adoptat o rezoluție care solicită interzicerea totală a motoarelor cu combustie internă până în 2030. Decizia este una importantă, nu doar pentru că este prima, ci și pentru că Germania a patra cea mai mare industrie producătoare de automobile din lume.
De asemenea, Germania găzduiește unii dintre cei mai mari producători de automobile. Ca rezultat, veteranii producători de autovehicule Mercedes Benz și Volkswagen și-au intensificat eforturile de a dezvolta mașini pe hidrogen și electrice.
NORVEGIA
În februarie 2017, Norvegia a decis să urmeze și să depășească exemplul german. Această țară scandinavă va interzice autoturismele pe bază de combustibili fosili cu cinci ani mai devreme decât Germania. Până în 2025, Norvegia va vinde numai automobile care sunt 100% electrice, renunțând la vehiculele pe benzină. Obiectivele lor pentru implementarea unui astfel de plan ambițios, dar nu imposibil, întărit de un sistem fiscal verde, sunt clare. „Până în 2030, van-urile grele, 75% din autobuzele noi pe distanțe lungi și 50% din camioanele noi trebuie să fie vehicule cu emisii zero”, potrivit Administrației Drumurilor Publice din Norvegia.
INDIA
Țara a instituit o politică, similară celei din Norvegia, care va permite numai vânzarea de autovehicule complet electrice până în 2030. Efortul este finanțat de guvern. „Vom introduce vehicule electrice într-un mod foarte mare. Vom face autovehiculele electrice ca [firma indiană] UJALA”, a declarat Piyush Goyal, ministrul căilor ferate și cărbunelui din India. „Ideea este că după 2030 nu ar mai trebui vândută în țară nici o mașină cu benzină sau diesel.”
FRANŢA
Se are în vedere o interdicție a tuturor vehiculelor pe benzină și diesel care să se aplice din 2040. Este un proces pas cu pas, care include „o flotă de 2,4 milioane vehicule electrice și hibride reîncărcabile, precum și o cotă de 3% vehicule grele pe gaz natural”până în 2023, potrivit Ministerului Ecologiei, Dezvoltării Durabile și Energiei din Franța.
REGATUL UNIT.
Britanicii au introdus o interdicție pentru noile autovehicule diesel și pe benzină din 2040, ca parte a unei inițiative de 4 miliarde de dolari (3 miliarde de lire sterline), care include consiliile locale pentru a îmbunătăți calitatea aerului națiunii. „Calitatea slabă a aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea publică din Marea Britanie iar acest guvern este hotărât sa ia măsuri drastice în cel mai scurt timp”, a declarat BBC-ului un purtător de cuvânt al guvernului.
Celelalte două
Merită adăugat aici alte două națiuni care și-au exprimat interesul în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de autoturisme – Țările de Jos și China. Olanda a luat în considerare o interdicție privind benzina și motorina din aprilie 2016, în timp ce China a dezvăluit în septembrie a.c. că pregătește planuri similare.
Până în prezent România nici măcar nu a luat în discuție această posibilitate la nivel oficial. Dimpotrivă, momentan România importă masiv vehicule second-hand, în special pe motorină și pe benzină. Totuși, este pe cale implementarea la nivel legislativ a Directivei DAFI privind implementarea infrastructurii pentru carburanți alternativi. La conturarea Cadrului național de Politici aferent Legii 34/2017, au contribuit Denisson Energy și Asociația Producătorilor și Utilizatorilor Gazului natural Comprimat – CNG, ca parte a acțiunilor aferente proiectului CNG România, de implementare a unei rețele de 9 stații de alimentare cu CNG până în 2020, proiect de 5,2 milioane de EUR, derulat prin INEA, cu finanțare de până la 85% din partea Uniunii Europene.
Sursa: https://futurism.com/these-7-countries-want-to-say-goodbye-to-fossil-fuel-based-cars/
În România Denisson Energy, firmă membră a grupului Antares, și Asociația Gazului Natural pentru Vehicule NGVA România dezvoltă proiectul CNG România, care vizeaza implementarea a 9 statii de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat ( CNG ) de-a lungul coridoarelor
pan-europene.
Proiectul, în valoare de 5,2 milioane de EUR, este derulat în cadrul programului CEF al Agenției pentru Inovație și Rețele ( INEA ) a Comisiei Europene și este cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din valoarea acestuia.
Detalii despre proiect și stadiile de implementare puteți găsi accesând www.cngromania.eu.