|miercuri, octombrie 30, 2024
  • Follow Us!

Remus Borza: ”Politica românească, o troacă cu hâlbe” 

borza.s8bmr6xowj-678x381

Remus Borza, deputat, expert financiar, continuă să analizeze cele mai recente evoluții ale economiei și măsurilor guvernamentale. Astăzi, Remus Borza analizează calitatea actualei opoziții, a clasei politice în general.

Opoziția noastră nu ar trebui să fie ceva mai gălăgioasă? Cum comentați calitatea opoziției actuale?

Remus Borza: Care opoziție? Din păcate, nu există opoziție la PSD. Tocmai de aceea, PSD își permite să facă multe experimente, își permite să PSD-izeze instituțiile statului una câte una: Autoritatea de Supraveghere Financiară, Avocatul Poporului, Curtea de Conturi, mai nou Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și săptămâna viitoare Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. În urmă cu 4 luni se rupsese lanțul de iubire dintre Dragnea și Grindeanu dar acum s-au inamorat din nou. Azi, Grindeanu nu mai este nici prost și nici omul sistemului. Este un specialist în comunicații. Și independent pe deasupra. Doar în politică românească, acea vorba „niciodată să nu spui niciodată” e valabilă 100%. Opoziția are marele handicap de a fi excesiv de fragmentată, orgolioasă, chiar frustrată și într-o mare criză de leadership.

Vin la dumneavoastră să vă întrebe, că sunteți specialist: „domnule Borza, nu am înțeles propunerea asta economică. Dumneavoastră ce părere aveți? Haideți să depunem un amendament împreună”…

Doamnă, ne facem iluzii dacă credem că avem un Parlament mai bun decât precedentele legislative. Pe 6 decembrie 2016, cu o săptămână înainte de alegeri, am scris un editorial în care anticipăm profilul moral și profesional al parlamentarului care va rezultă din alegerile din 11 decembrie 2016. Din păcate am avut dreptate. S-a confirmat întru totul. Avem nevoie de mai multă responsabilitate pe zona politică, trebuie să trimitem în Parlament, în instituțiile statului oameni care să aibă și competențe profesionale, capabilități manageriale și nu doar exclusiv carnetul de partid.

PSD-ul indiscutabil e un partid mare, și nu pot să accept că nu sunt și oameni de valoare și bine pregătiți în PSD. Tocmai de aceea, rămân surprins de fiecare dată, prin raportare la numirea unor oameni mai puțin calificați în fruntea unor instituții și autorități deosebit de importante.

Care nu au legătură cu domeniul respectiv. Nu au terminat studiile.

Sunt exemple, sigur.

Sunt chiar în Guvern miniștri care nu au nicio legătură cu domeniul pe care îl gestionează.

Multă lume spune: „Păi nu avem de unde alege”. Da, este și ăsta un adevăr pentru că nu prea există apetență pentru politică din partea cetățenilor. E o abordare detrimentală. Somnul rațiunii sau al națiunii deopotrivă naște monștri. Avem datoria să fim mult mai activi din punct de vedere civic. Cei care vin din mediul antreprenorial, cei care s-au încăpățânat să facă performanță într-un mediu social și economic ostil, rezistând cu stoicism în față discriminării statului și a concurenței neloiale a multinaționalelor, trebuie să facă politică. Cei care vin din mediul universitar și academic, care formează destine, care șlefuiesc caractere, cei care generează plusvaloare, în varii domenii de activitate profesională, cei din presă, cei din mediul cultural sunt datori să se implice în treburile cetății. Altminteri, oamenii la care faceți dumneavoastră trimitere, fără studii, fără caracter, fără moralitate, fără competențe profesionale, ne vor conduce destinele.

Avem un potențial enorm, ar trebui să fim o țară de 800 miliarde euro PIB și nu de 185 miliarde. Vedeți, acest apolitism și apartidism este dăunător. Orice sistem nu se reformează decât din interiorul lui. Este absolut inutil și contraproductiv, să stăm pe margine și să chibițăm. Ar trebui să fim critici cu noi înșine pentru pasivitatea și indiferență de care dăm dovadă. Degeaba îi arătăm pe unii cu degetul, că doar noi i-am trimis acolo. Nu au căzut din lună nici parlamentarii, nici miniștrii, nici președinții de autorități sau șefii de instituții.

Cum să-i convingem să renunțe la clientelism, la favoritism și așa mai departe?

Doamnă, odată ce intră în politică oameni de calitate, implicit se reformează și clasa politică. Dar oamenii de calitate stau și se lamentează „Vai, cum să intru eu în politică”. La mine, în Ardeal, e o vorbă: „intri în troaca cu lături, te mănâncă porcii”. Asta e politică românească, o troacă cu hâlbe. Dacă în continuare noi vom sta doar pe margine și vom comenta, România nu se va face bine. Clasa politică nu se va reforma, și implicit nici statul, nici instituțiile statului, nici marile sisteme publice nu se vor reforma, nu se vor moderniza, nu se vor eficientiza.

Așa că eu îi îndemn pe toți oamenii de calitate să lase frustrările, să lase comoditatea și să intre în politică. Nu este condamnabil să faci politică. Să nu credeți că sunt mai onorabili, mai blazonați cei care nu fac politică. A nu face politică este o virtute. Fals. Doamnă, trebuie să înțeleagă toată lumea, inclusiv toți acești intelectuali blazați și resemnați, promotori ai apolitismului, că politica este totul. Oamenii politici definesc misiunea, rostul unei instituții. Oamenii politici ne definesc nouă cetățenilor rostul social și profesional. Un politician este mai important decât un medic, profesor, inginer sau orice altă profesie. Pentru simplu motiv că politicianul face legile, stabilește nivelul de salarizare, de carieră pentru toate celelalte profesii. Politicianul alocă resursele pentru construcția sau modernizarea școlilor și a spitalelor, a autostrăzilor, alocă resurse pentru administrație, armată, cultură etc. Deci, iată că e normal și chiar necesar să faci politică într-o țară care încă nu are repere de civilizație, într-o țară în care adevăratele valori și principii nu sunt cultivate. (cotidianul.ro)

 

Leave a Response