|marți, decembrie 3, 2024
  • Follow Us!

O artistă din Vâlcea transformă foile de porumb în obiecte de artă. Pasiune inspirată de bunici 

artista-din-valcea-care-transforma-foile-de-porumb-in-obiecte-de-arta-2

artista-din-valcea-care-transforma-foile-de-porumb-in-obiecte-de-arta-1

Corina Matei, artista din Vâlcea care transformă foile de porumb în obiecte de artă, și-a cultivat această pasiune încă din copilărie și este hotărâtă să ducă mai departe tradițiile populare. Tânăra realizează figurine, îngerași și globulețe pe care le promovează la târgurile de meșteri populari din țară, dar și pe rețelele de socializare.

Pasiunea pentru împletitul pănușilor, așa cum se numesc foile care înfășoară știuletele de porumb, a apărut dintr-o curiozitate în copilărie. Tânăra din Drăgășani a rămas impresionată de felul în care bunicul său făcea preșuri din foile de porumb, scrie jurnalulolteniei.ro.

„Lucruri meșteșugite făceam de mică, în special obiecte croșetate. Știam că bunicul meu făcea preșuri din foi de porumb și am întrebat-o pe mama mea dacă știe să îmi arate. Ea m-a învățat și acela a fost primul obiect din pănuși, după care am încercat să fac păpuși și m-am axat pe asta. Materia primă o cultiv singură. Foile de porumb nu necesită un tratament special, doar cele colorate trec prin procesul de vopsire. Ele trebuie doar umezite și împletite cu grijă, în forma dorită”, a povestit Corina Matei.

Pentru sărbătorile de iarnă, tânăra din Vâlcea a realizat numeroase figurine care speră că vor decora brazii de Crăciun din toată țara.

„Pentru sărbătorile de iarnă am o gamă largă de îngerași și figurine reprezentative, dar și machete de mici dimensiuni care reproduc Nașterea Domnului. Unele sunt simple, altele sunt viu colorate”, a explicat tânăra artistă.

Realizarea fiecărui obiect în parte înseamnă o muncă migăloasă. În funcție de dificultate, Corina spune unele dintre păpuși pot fi gata în jumătate de oră, însă sunt cazuri în care lucrează chiar și trei zile în atelierul ei la machete complexe.

„Nu pot estima cu exactitate timpul necesar realizării unei păpuși, deoarece trebuie să urmez mai multe etape. Pot spune că la cea mai simplă figurină lucrez aproximativ 30 de minute, la o păpușă circa 2-3 ore, în funcție de dimensiuni, iar dacă lucrarea este complexă și formează o machetă, pot lucra și două, trei zile”, mai spune Corina.

Tânăra din Vâlcea spune că tehnologia îi este de mare ajutor ca să-și promoveze lucrările. Corina Matei participă la expoziții cu sau fără vânzare în diverse orașe din țară. Profită de fiecare ocazie ca oamenii să-i vadă obiectele realizate prin împletirea foilor de porumb.

Când nu este în atelierul de lucruă, Corina împărtășește tainele meșteșugului copiilor aflați în tabere de creație.

„Îmi promovez lucrările pe o pagină de Facebook, Arta pănușii – Corina Matei, unde postez toate creațiile, dar și la expoziții cu sau fără vânzare, unde oamenii pot lua contact direct, pot vedea pe viu figurinele. Nu mai am timp de prea multe lucruri, fiindcă asta îmi ocupă o mare parte din zi, dar, când nu lucrez în atelierul propriu, fac ateliere cu copii aflați în tabere, cu grupuri de cercetași sau cu elevi. Pe de altă parte, sunt în ultimul an la master, deci aloc timp și studiului”, a menționat tânăra

Visul Corinei este să-și transforme pasiunea într-o afacere pentru a promova tradițiile populare.

„Sper să reușesc să-mi transform pasiunea într-o afacere pe care să o pot dezvolta și mi-aș dori ca meșterii să fie mult mai susținuți și mai promovați, deoarece ei sunt adevărații artiști care păstrează vii tradițiile și cultura acestei țări pe care dacă le-am exploata mai mult am avea de câștigat ca popor. În ceea ce privește oferirea unui sfat, nu știu dacă sunt cea mai în măsură pentru că sunt cel mai tânăr artist popular (pe cont propriu) de la toate târgurile la care am participat. Însă cineva trebuie să ducă mai departe tradițiile populare, iar pe cei care sunt pasionați de asta îi sfătuiesc să-și urmeze visurile”, a conchis Corina.

sursă foto: jurnalulolteniei.ro

Leave a Response