|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

IPS Varsanufie a participat la hirotonia și instalarea PS Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei 

ips_spania

 

Arhiereul ales al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei, arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit episcop duminică în Catedrala Ortodoxă din Madrid.

15 ierarhi au concelebrat la Madrid

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sătmarului, delegatul Patriarhului României, a condus soborul de arhierei care a oficiat slujba hirotoniei şi Sfânta Liturghie. Alături de Mitropolitul Clujului au concelebrat:

Înaltpreasfinţitul Părinte Policarp, Mitropolitul Ortodox Grec al Spaniei şi Portugaliei,

Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale,

Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord,

Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor,

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului,

Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii,

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei,

Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei,

Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei,

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei,

Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi

Predica din cadrul Liturghiei a fost rostită de IPS Andrei al Clujului. Ierarhul şi-a fundamentat omilia pe cuvântul scripturistic:

Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi şi v-am rânduit să mergeţi şi roadă să aduceţi, şi roada voastră să rămână, ca Tatăl să vă dea orice-I veţi cere în numele Meu. (Ioan 15, 16)

El a subliniat importanţa misiunii arhiereşti şi a evidenţiat rodnica slujire a Preasfinţitului Părinte Timotei în cei 10 ani de la înfiinţarea Eparhiei Spaniei şi Portugaliei.

S-a adresat, de asemenea, credincioşilor aflaţi în diaspora cărora le-a spus: „Adaug rugăciunea să vă aducă Domnul pe toţi acasă în România”.

Ierarhul a apreciat activitatea desfăşurată de Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia în timpul ascultării din Mitropolia Clujului şi l-a îndemnat să continue lucrarea în noua misiune care i-a fost încredinţată ca Arhiereu Vicar al Spaniei şi Portugaliei.

PS Teofil de Iberia a fost instalat Arhiereu Vicar

La finalul Liturghiei, IPS Andrei a dat citire actului patriarhal de confirmare a alegerii arhim. Teofil Roman ca Arhiereu Vicar al Eparhiei Spaniei şi Portugaliei, apoi a înmânat noului ierarh însemnele episcopale: mitra arhierească, crucea pectorală şi engolpionul. Din partea Patriarhului Daniel, Mitropolitul Clujului a oferit Preasfinţiei Sale o cruce de binecuvântare.

Mantia arhierească şi cârja i-au fost oferite de IPS Iosif.

„Primeşte toiagul acesta, ca să păstoreşti turma lui Hristos cea încredinţată ţie; şi celor ascultători să fie de la tine toiag de reazem şi întărire, iar pentru cei neascultători şi nestatornici să-l întrebuinţezi pe el ca toiag de deşteptare, toiag de certare“ i-a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În cuvântul rostit, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale a vorbit despre românii aflaţi în Spania şi Portugalia, peste un milion la număr, şi a caracterizat viaţa pastorală din acele meleaguri drept una dinamică, fapt care se datorează atât clerului, cât şi credincioşilor.

„Credincioşii fiind pe meleaguri străine au o sensibilitate mai mare în ceea ce priveşte credinţa şi tradiţiile cu care au venit de acasă”, a remarcat ierarhul.

De asemenea, el a semnalat că „Biserica este ca o oază duhovnicească unde ne adăpăm dorul de Dumnezeu şi dorul de locurile din care venim fiecare”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif i-a spus noului arhiereu: „Rugăm pe Bunul Dumnezeu să te binecuvinteze, să îţi dea putere şi să îţi întărească credinţa şi convigerea că porţi pe umerii tăi jugul pe care l-ai primit de la Hristos”.

Cuvântul PS Teofil de Iberia

În cuvântul rostit cu prilejul hirotoniei, PS Teofil de Iberia a spus că „nu este vorba de o înălţare în rang, ci este vorba de o înălţare pe cruce” , deoarece „slujirea arhierească înseamnă a-l urma pe Hristos”.

„Sunt încredinţat că nu pentru dreptăţile mele m-a ales Domnul să primesc această mare şi sfântă misiune, ci pentru credinţa şi rugăciunea Bisericii sale care I se roagă neîncetat să scoată lucrători la secerişul Său”, a spus PS Teofil.

În continuare a luat cuvântul PS Timotei al Spaniei şi Portugaliei.

La eveniment au participat oficialităţi din Spania şi România, dar şi numeroşi credincioşi din ţară şi diaspora.

PS Teofil de Iberia a fost ales arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, cu 45 voturi, în şedinţa Sfântului Sinod din 15 februarie 2018. El este al doilea arhiereu al Episcopiei, în această demnitate fiind hirotonit prima oară PS Ignatie, actualul Episcop al Huşilor,  în 11 decembrie 2011 la Catedrala Mitropolitană Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail din Paris, Franţa.

PS Teofil de Iberia s-a născut în 13 mai 1971 localitatea Desești, județul Maramureș, din părinții Gherghe și Maria.

Între anii 1977-1985 a urmat  Școala elementară în satul natal, iar între 1985-1989 Liceul Industrial Nr. 2 din Sighetu-Marmației. Din 1989 a fost admis la  Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Facultatea de Teologie a urmat-o la Cluj-Napoca între anii 1992-1996.

În 5 noiembrie 1991 a fost închinoviat în obștea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Nicula, iar în 8 martie 1992  a fost  tuns în monahism cu numele de Teofil. Tot în anul 1992 a fost hirotonit  ierodiacon, iar apoi ieromonah pe seama mănăstirii Nicula.

Între anii 1995-2008 a împlinit slujirea de duhovnic al Sfintei Mănăstiri „Izvorul Tămăduirii” din localitatea Salva, județul Bistrița-Năsăud, iar între 2002-2008 a primit ascultarea de Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului Feleacului și Clujului.

Din 2008 a fost eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, preluând și ascultarea de președinte al Consistoriului Monahal Eparhial.

În 1998 a fost hirotesit protosinghel, în 15 august 2002, arhimandrit la Mănăstirea Nicula cu ocazia hramului jubiliar, iar în 10 mai 2013 a primit distincția „Crucea Patriarhală”.

 

Leave a Response