|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Proiect de lege: ,,Refuzul unui loc de muncă oferit, conduce la încetarea dreptului de ajutor social” 

caz-unic-de-solidaritate-intr-un-sat-vasluian-inundat-satenii-s-au-mobilizat-si-au-reconstruit-carciuma_size1

Iniţiativa legislativă depusă în luna mai de deputaţii PNL Florin Roman şi Raluca Turcan şi care prevede că refuzul unui loc de muncă oferit sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la suspendarea dreptului la ajutorul social a fost înscris azi pe ordinea de zi a Senatului pentru dezbatere şi vot final, scrie News.ro.

Iniţiativa intră în plenul Senatului cu raport de respingere adoptat de comisia de muncă în şedinţa din 1 noiembrie.
Potrivit proiectului, „refuzul unui loc de muncă oferit şi / sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutor social”.
În prezent, legea le dă dreptul beneficiarilor de ajutor social să refuze de trei ori un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională înainte de suspendarea ajutorului.

„Considerăm că modificările sunt necesare, mai ales că, nu de puţine ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu maşini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulţi dintre ei îşi maltratează copiii şi nu-I lasă să meargă la şcoală sau, în cele mai bune cazuri c’nd îi lasă, le interzic a primi burse de teama ca să nu piardă indemnizaţia dată de stat”, îşi motivează Florin Roman şi Raluca Turcan iniţiativa legislativă.

„Politica în domeniul social ar trebui să fie orientată direct spre cei nevoiaşi şi nu pentru cei ce doresc să eludeze statul. Copiii trebuie să aibă dreptul de a învăţa şi poate nu e rea ideea de a-I obliga pe aceştia să lase copiii la şcoală sub sancţiunea de a fi privaţi de un drept social pe care statul îl acordă. Propunerea de faţă vine în sprijinul autorităţilor locale care au nevoie de forţă de muncă”, mai arată cei doi în expunerea de motive a iniţiativei.

Roman şi Turcan susţin că în luna decembrie 2016 Rom’nia avea 55.457 de beneficiari, iar în luna aprilie 2017 numărul acestora a crescut la 243.006.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat pe 2 septembrie, la o reuniune a parlamentarilor liberali la Neptun, că senatorii şi deputaţii partidului trebuie să susţină proiectul de lege care prevede sistarea ajutoarelor sociale pentru cei care refuză un loc de muncă sau un curs de recalificare.
„Cred că una din soluţiile de rezolvare a crizelor de pe piaţa muncii este aceea de a elimina parazitismul economic. Şi aici există un proiect de lege pe care PNL trebuie să-l susţină, şi anume acela sistare a ajutorului social pentru cei care refuză un loc de muncă oferit de agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă. Eu aş adăuga chiar pentru cei care refuză să participe la un curs de recalificare care să-I înzestreze cu abilităţile necesare unei noi meserii care să fie căutate pe piaţă. Cred că este un lucru normal şi firesc”, le-a spus Ludovic Orban liderilor liberali, parlamentarilor şi europarlamentarilor reuniţi la Neptun.

Două zile mai t’rziu el a revenit cu precizări asupra iniţiativei de sistare a ajutoarelor sociale pentru cei care refuză un loc de muncă, spun’nd că, deşi există o lege în vigoare din 2001 în acest sens, aceasta nu se aplică.
„Această prevedere legală nu se aplică. Pentru a clarifica şi mai bine prevederea legală astfel înc’t să fie foarte clar că, dacă unui beneficiar de ajutor social i se acordă un loc de muncă şi îl refuză el, nu să se ducă să ia negaţie de la compania care oferă locul de muncă. La ora actuală se practică următorul sistem: cel care nu vrea să muncească se duce şi ia negaţie de la compania care oferă la AJOFM locuri de muncă şi, în baza acestei negaţii, îşi continuă acordarea ajutorului social. Noi tocmai acest mecanism vrem să-l schimbăm, astfel înc’t lucrurile să fie clare: nu vrei să munceşti, refuzi un loc de muncă, nu mai ai dreptul la ajutor social. Vrem o clarificare a prevederilor din legea 416/2001”, a precizat Ludovic Orban întrebat care mai e rostul iniţiativei PNL în condiţiile în care un act normativ din 2001 reglementează acest aspect.
Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.
Distribuie prietenilor

Sursa: http://apreciazasidistribuie.com/2018/05/26/proiect-de-lege-refuzul-unui-loc-de-munca-oferit-conduce-la-incetarea-dreptului-de-ajutor-social-2/

One Response to Proiect de lege: ,,Refuzul unui loc de muncă oferit, conduce la încetarea dreptului de ajutor social”

  1. Andrei Paraschiv

    Deja iti taie ajutorul daca refuzi 3 locuri de munca.
    Astea sunt fumigene date doar pentru ochii lumii. Procentul asistatilor care refuza fie si primul loc de munca e de sub un procent.
    Idee e alta, NU SUNT LOCURI DE MUNCA!!!
    Si in loc sa rezolve problema asta politicienii dau in niste oameni amarati si ii fac si mai amarati.

    https://monitorsocial.ro/data/beneficiari-de-venit-minim-garantat-vs-locuri-de-munca/

    Judetele unde se dau multe ajutoare sunt exact alea unde nu sunt locuri de munca.
    Criza de pe piata muncii exista doar pentru ca nu toata lumea isi permite sa stea in Bucuresti, Pitesti, Sibiu si eventual si acolo pe 5 milioane in mana. E plin de oameni care vor sa munceasca la ei acasa, dar nu le da nimeni de munca.

    „u de puţine ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu maşini de lux” – doar mie mi se pare ciudat ca un politician stabileste ordinea publica pe baza a ceea ce vede la televizor? A vazut la Acces Direct chestiile astea? Doar intreb … La televizor mereu or sa fie reportaje spectaculoase pentru ca alea aduc audienta. Cine stabileste ordinea publica ar trebui sa o faca pe baza statisticilor nu pe ceea ce se barfeste la coltul strazii.

    Articol cu, despre si pentru politicieni de rahat. Si clasisti pe deasupra

     

Leave a Response