|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Mihai Balan, fostul sef de la CET Govora, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii la Caineni sau Vladesti 

Mihai-Balan

Dan Sova a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul CET Govora. Spaga va fi confiscata

Dan Sova a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul CET Govora. Spaga va fi confiscataFoto: Arhiva Hepta.ro
Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a decis condamnarea lui Dan Sova la 3 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta in dosarul CET Govora. Sentinta este definitiva. Fostul ministru a fost condamnat la 3 ani de inchisoare si in faza de fond a procesului.

ICCJ a mai decis ca Mihai Balan, fostul sef de la CET Govora, sa fie condamnat la 3 ani cu suspendare si 60 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii.

Minuta

Potrivit minutei instantei, Dan Sova a fost condamnat la 3 ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Politicianul are mai multe drepturi interzise, pe o perioada de doi ani dupa executarea pedepsei: dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

Instanta a mentinut decizia data de prima instanta, de obligare a lui Sova la plata catre stat a sumei de 100.000 euro sau contravaloarea in lei la cursul BNR din ziua platii, cu titlu de confiscare speciala si a mentinut sechestrul asigurator.

Inalta Curte a decis in cazul lui Mihai Balan, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare, sa presteze munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile in cadrul Primariei Caineni sau in cadrul Primariei Vladesti.

Balan trebuie sa plateasca CET Govora prejudiciul din acest caz, suma de 1.056.141 lei.

Decizia, in majoritate

Decizia a fost luata in majoritate de membrii Completului de 5 judecatori. Cei trei magistrati care au fost pentru condamnare sunt: Ilie Iulian Dragomir (vicepresedintele Inalte Curti si presedintele de complet), Constantin Epure si Ionut Mihai Matei (fost vicepresedinte al Inalte Curti) . Oponie separata au facut judecatori Lucia Rog si Aurel Gheorghe Ilie.

Opinia in minoritate a fost pentru achitarea lui Mihai Balan, pentru una din infractiunile de abuz in serviciu, precum si reducerea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor civile.

In cazul lui Sova, opinia separata privea achitarea acestuia, cu inlaturarea masurii confiscarii speciale si ridicarea masurii sechestrului asigurator.

DNA a cerut 9 ani de inchisoare

La ultimul termen, DNA a cerut, pentru Dan Sova, o pedeapsa de noua ani de inchisoare cu executare.

„Referitor la Sova Dan, limitele de pedeapsa pentru trafic de influenta sunt de la 2 ani si 8 luni, la 9 ani si 4 luni. Pedeapsa de la fond este in limitele speciale, insa este nejustificat de blanda.

Pregatirea lui Dan Sova impunea o conduita in respectul legii, nu in dispretul ei. A inceput activitatea infractionala la sfarsitul lui 2011, cand a pretins bani in schimbul interventiei la Mihai Balan pentru incheierea unui contract cu CET Govora, insa activitatea a continuat si dupa intrarea in vigoare a noului cod, continuand sa primeasca pretul traficului de influenta.

In ciuda probelor incontestabile, care dovedesc savarsirea faptei, conduita procesuala a inculpatului, incercand sa mute obiectul acuzatiilor in alta directie, constituie un element important. Avand in vedere toate aceste elemente, se impune majorarea cuantumului pedepsei, cu executare. Cuantum pentru Dan Sova: o pedeapsa orientata spre maximul special”, a spus procurorul DNA, in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

DNA a cerut si condamnarea lui Balan

DNA a cerut pedeapsa cu executare si pentru fostul director CET Govora, Mihai Balan.

„Referitor la Mihai Balan, el a recunoscut comiterea faptei, chiar daca s-a considerat nevinovat. In raport de aceasta conduita, cuantumul pedepsei stabilit de prima instanta este judicios, insa pentru ca a ignorat dispozitiile legale si a actionat discretionar in calitate de director al unei companii de stat, a produs un prejudiciu de 1,3 milioane lei, care pana acum nu a fost recuperat.

Apreciem ca pentru a se realiza scopul pedepsei, pentru care sanctiunea sa fie corespunzatoare in raport de gravitatea faptei, se impune ca pedeapsa sa fie executata prin privare de libertate”, a mai aratat procurorul DNA.

„Cerem achitarea”

La ultimul termen al procesului, Balan si Sova au pledat nevinovat si au cerut achitarea.

„Intreaga actiune a DNA nu a avut drept scop aflarea adevarului, ci apararea unor denunturi. DNA in mod constant si ostentativ s-a opus oricaror probe care le puteau demonta. Ghinionul meu la fond a fost ca, pur si simplu, cel care m-a reprezentat a uitat sa depuna probele,” declara Sova, in fata magistratilor.

In acest dosar, Inalta Curte l-a condamnat, in luna septembrie 2017, pe Dan Sova, la trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. In aceeasi cauza, fostul director CET Govora, Mihai Balan, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare.

One Response to Mihai Balan, fostul sef de la CET Govora, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii la Caineni sau Vladesti

  1. Laurian C.

    Mai sa fie , doar atit pentru o frauda asa mare? Asta inseamna ca romanii sint invitati la furat pentru ca , cu cit furi mai mult cu atit esti mai respectat.
    De ce parlamentarul a luat ani de inchisoare cu executare si balanul doar munca in folosul comunitatii? Ca sa-si poata face afacerile ce acopera frauda de pe vremea cind era intangibil?
    Vremea va demonstra ca justitia este partinitoare iar hotaririle se dau dupa cum dicteaza institutiile de forta , multumite sau nu de filodorma primita.
    Hotilor!

     

Leave a Response