|vineri, septembrie 20, 2024
  • Follow Us!

 Ploile abundente au produs în iunie pagube de 30 milioane euro în Vâlcea! 

inundatii Calimanesti

 

 

În cursul săptămânii trecute, la Prefectura Vâlcea a avut loc ședința extraordinară a Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea. În cadrul ședinței au fost expuse „Situaţiile de urgenţă înregistrate pe raza judeţului Vâlcea în perioada 1 iunie 2018 – 16 iunie 2018, inventariate la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea”. Prefectul Florian Marin a spus: „Primele estimări, până la acest moment (fără a lua în calcul pagubele imense produse de inundaţiile din ultimele zile – n.r.), suma stabilită pe baza rapoartelor operative și a celor de evaluare este de 140 de milioane de lei (circa 30 milioane de euro). Ca să faceți o comparație, în cinci ani de zile s-a primit aceeași sumă pe situații de urgență pentru tot ce s-a întâmplat în județul Vâlcea. Aceste distrugeri de două săptămâni se ridică la cuantumul din cei cinci ani de zile ca solicitare”. Un prim bilanț al Comitetului pentru Stuații de Urgență Vâlcea arată că în luna iunie 2018 au inundațiile au produs pagube în județ cât ultimii cinci ani la un loc. Mai precis, suma solicitată pentru remedierea distrugerilor este aceeași cu suma solicitată în ultimii cinci ani pentru toate situațiile de urgență din Vâlcea.

O alunecare de teren a produs… un crater în comuna Livezi

Zilele trecute, natura s-a dezlănțuit în Vâlcea, alunecările de teren pornind în mai multe locuri, simultan, iar inundațiile făcâd prăpăd în 56 de localități din cele 89 ale județului. O situație specială este și în comuna Livezi, acolo unde o familie s-a trezit cu ditamai craterul în gospodărie, ca urmare a ploilor abundente. S-a întâmplat în satul Livezi, cătunul Veaca, acolo unde, în urma precipitaţiilor abundente, a fost afectată gospodăria familiei Ilinca, provocând o alunecare de teren care a produs un crater de circa 4 mp şi cu o adâncime de 2 m. De asemenea, a fost inundată grădina familiei respective şi a fost distrus, în proporţie de 50%, drumul de exploatare care trece prin faţa casei Veaca Panteleru pe o lungime de circa 200 ml. Și acestea nu sunt singurele pagube din Livezi, în comună fiind afectate podeţele din punctele La Ferma şi Dodoc, dar și următoarele drumuri de interes local: Pârâieni-Străchineşti pe o lungime de cca 600 ml, Tina – Săscioara – 1200 ml, Drumul Şcolii – 900 ml, Piscul Cireşului – 1100 ml, Valea Ganii – 800 ml, Drumul Bisericii Tina – 1500 ml, Pîrîienii – Străchineşti – 150 ml. Toate aceste pagube au fost evaluate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, solicitându-se suma de 1 milion de lei pentru lucrări de reparații și pentru despăgubirea familiilor afectate.

Furtuna puternică a provocat doborâturi sau rupturi pe o suprafață de circa 1.100 ha de păduri

Tot zilele trecute, sute de copaci au fost doborâți de vântul puternic din ultima perioadă. Furtunile au făcut ravagii în munți, în județul Vâlcea, iar Direcția Silvică Vâlcea estimează că peste 1100 de hectare de pădure au fost afectate de furia naturii. Pagubele sunt însemnate, iar accesul în zonă este extrem de dificil în condițiile în care arborii blochează căile de comunicații. Pădurile afectate se află pe raza Ocolului Silvic Călimănești și pe cea a Parcului Național Cozia, iar cele mai mai mari pagube s-au produs în urma furtunii puternice care a lovit Vâlcea în seara de 13 iunie 2018. Furtuna puternică, cu vânt de peste 80 de kilometri pe oră, a provocat doborâturi și rupturi pe suprafețe concentrate sau dispersate pe 1.050 de hectare de păduri administrate de Ocolul Silvic Călimăneși și alte 15 hectare în zona de protecție integrală a Parcului Național Cozia. Specialiștii Romsilva au finalizat evaluarea pagubelor cu ajutorul dronelor și a aplicației ARC GIS. Volumul afectat de doborâturi și rupturi este de 7.318 de metri cubi. Accesul în zonă este dificil, în teren accidentat, numeroși arbori doborâți blocând căile de comunicații. Direcția Silvică Vâlcea va degaja arborii doborâți și va reîmpăduri toate zonele afectate în cel mult doi ani, conform normelor silvice.

Leave a Response