DEZVĂLUIRI INCENDIARE! Cum s-au furat MILIOANE DE EURO la CET Govora! Procurorii DNA au demarat urmarirea penala!
-
Dificultățile în aprovizionarea cu cărbune din carierele preluate de la CEO i-a determinat pe reprezentanții CET Govora in anul 2016 să apeleze la achiziții suplimentare de lignit de la furnizori privați. Așa se face că de un contract cu o valoare de peste 2 milioane de euro pentru livrarea a 90.000 tone de cărbune pentru CET Govora s-a lipit firma Energocarb Serv SRL din Motru a afaceriștilor Cristinel Ducu și Mihail Conteș. Mai precis, CET Govora le-a plătit șmecherilor de la Gorj – 10.584.000 lei noi, adica 105 miliarde lei vechi!
In acest caz, mai multe autoritati au declansat cercetari privitoare la evaziune fiscala, abuz in serviciu, trafic de influenta, luare si dare de mita. Procurorii DNA au poposit in ultimele luni de mai multe ori la CET Govora de unde au ridicat mai multe documente referitoare la transportul carbunelui, atat pe cale ferata cat si auto.
La începutul lunii septembrie a anului 2016 CET Govora și-a anunțat intenția pe SEAP de a achiziționa 210.000 de tone de cărbune energetic la un preț estimativ de 16,8 milioane de lei, pentru a-și completa stocurile de iarnă. Inițial, de contract se arătase interesat și CE Oltenia. Numai că într-un mod DUBIOS coducerea CET Govora a decis să anuleze procedura electronică și să meargă pe procedura – cerere de oferte (de multe ori la selecțiile de oferte făcute de CET sub conducere liberală, poate observa oricine, ULTIMA oferta a fost cea câștigătoare! Așteaptă toate ofertele, ii zic omului lor prețurile si acela scrie un leu sub – așa se desfășoară, mai nou, achizițiile prin cerere de ofertă la CET Govora!). Astfel un contract în valoare de peste 2 milioane de euro pentru 90.000 tone cărbune (plus transport) a fost atribuit firmei afaceriștilor gorjeni Cristinel Dumitru Ducu și Mihail Conteș, Energocarb Serv SRL.
Liberalul Buican și-a băgat coada
Surse din interiorul CET Govora le-au confirmat redactorilor de la Ziarul de Vâlcea faptul că persoana de la CET Govora care s-a ocupat direct de acest contract cu băieții deștepți din Gorj este Armasoiu Eugen – Membru al Directoratului si Director al Directiei Achizitii Publice , Aprovizionare, Transport, LIBERALUL instalat în această funcție de președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican. De altfel, același Armășoiu este cel care a dat ordin la anagajații CET-ului de la CÂNTAR să accepte toate cantitățile de cărbune aduse (TRANSPORT ILEGAL!!!) de către Energocarb Serv SRL.
Frauda la transport, la cântar și la calitatea cărbunelui a fost undeva între 30 și 40 la sută din valoarea totală a contractului! Ziarul de Vâlcea a intrat în posesia unor DOCUMENTE INCENDIARE, prin care putem demonstra că societatea Energocarb Serv SRL, în cârdășie cu oameni politici – liberali din Vâlcea și cu membri ai conducerii CET Govora, a FRAUDAT statul român! Am intrat în posesia a zeci de documente – avize de însoțire a mărfii, note de cântărire de la Energocarb Serv SRL, SC Lorfa SRL – Cariera Meriș, precum și tichete de cântar de la CET Govora, iar concluzia este că a fost creat un sistem de tip MAFIOT, prin care au fost eludate mai multe legi ale statului (începând de la HG 1373, care reglementează transportul rutier de mărfuri și până la mai multe prevederi ale Codului Fiscal!).
Exemple de FRAUDARE a statului și a CET Govora:
– avizul de însoțire a mărfii nr. 3717 din 20.12.2015, emis de Energocarb, în care se arată că mașina cu nr. de înmatriculare MH50ACA, șofer Onea Daniel, pleacă de la Motru cu o încărcătură de 23,76 tone cărbune, aceeași cantitate este înregistrată și la Cariera Meriș – Motru – SC Lorfa SRL (de unde a furnizat Energocarb Serv cărbunele). La CET Govora, același camion, același transport, este înregistrat la cântărire cu: 40, 980 tone cărbune.
Adică un plus de aproape 20 de tone de cărbune!!! Ce să înțelegem de-aici, că pe traseu a plouat cu cărbune și i-a umplut remorca șoferului Onea de Energocarb? Sau că firma gorjenilor a ÎNȘELAT instituțiile statului, Poliția, ISCTR, ANAF?!
Mai putem înțelege că 23,76 tone cărbune a fost încărcătura REALĂ și directorii de la CET Govora, pe mână cu afaceriștii gorjeni, au acceptat în plus cantitatea fictivă de aproape 20 de tone!!! Adică CET Govora a plătit la sute de astfel de transporturi în plus mii de tone de cărbune VIRTUALE, INEXISTENTE!!! Ideea este că responsabilii CET Govora, mai exact directorii societății, au știut de această măgărie, FRAUDĂ, și au închis ochii, fiind COMPLICI la aceste infracțiuni. Iar acest fapt va fi confirmat de angajații simpli ai CET-ului!
– avizul de însoțire a mărfii nr. 3720 din 20.12.2015, emis de Energocarb, în care se arată că mașina cu nr. de înmatriculare MH27ACA, șofer Nebunu George, pleacă de la Motru cu o încărcătură de 23,58 tone cărbune, aceeași cantitate este înregistrată și la Cariera Meriș – Motru – SC Lorfa SRL (de unde a furnizat Energocarb Serv cărbunele). La CET Govora, același camion, același transport, este înregistrat la cântărire cu: 43, 080 tone cărbune!!!
– avizul de însoțire a mărfii nr. 3728 din 20.12.2015, emis de Energocarb, în care se arată că mașina cu nr. de înmatriculare GJ20SEV, șofer Olaru Gheorghe, pleacă de la Motru cu o încărcătură de 21,44 tone cărbune, aceeași cantitate este înregistrată și la Cariera Meriș – Motru – SC Lorfa SRL (de unde a furnizat Energocarb Serv cărbunele). La CET Govora, același camion, același transport, este înregistrat la cântărire cu: 37, 160 tone cărbune!!!
– avizul de însoțire a mărfii nr. 3689 din 18.12.2015, emis de Energocarb, în care se arată că mașina cu nr. de înmatriculare MH11ACA, șofer Ianoș Georgel, pleacă de la Motru cu o încărcătură de 21 tone cărbune, aceeași cantitate este înregistrată și la Cariera Meriș – Motru – SC Lorfa SRL (de unde a furnizat Energocarb Serv cărbunele). La CET Govora, același camion, același transport, este înregistrat la cântărire cu: 33, 660 tone cărbune!!!
– avizul de însoțire a mărfii nr. 3695 din 19.12.2015, emis de Energocarb, în care se arată că mașina cu nr. de înmatriculare MH22ACA, șofer Nebunu Cristian, pleacă de la Motru cu o încărcătură de 21,28 tone cărbune, aceași cantitate este înregistrată și la Cariera Meriș – Motru – SC Lorfa SRL (de unde a furnizat Energocarb Serv cărbunele). La CET Govora, același camion, același transport, este înregistrat la cântărire cu: 38, 860 tone cărbune!!!
– avizul de însoțire a mărfii nr. 4591 din 20.01.2016, emis de Energocarb, în care se arată că mașina cu nr. de înmatriculare MH03PUV, șofer Neo Ion, pleacă de la Motru cu o încărcătură de 21,14 tone cărbune, aceeași cantitate este înregistrată și la Cariera Meriș – Motru – SC Lorfa SRL (de unde a furnizat Energocarb Serv cărbunele). La CET Govora, același camion, același transport, este înregistrat la cântărire cu: 30, 260 tone cărbune!!!
– avizul de însoțire a mărfii nr. 4597 din 20.01.2016, emis de Energocarb, în care se arată că mașina cu nr. de înmatriculare MH30SSS, șofer Surdu Liviu, pleacă de la Motru cu o încărcătură de 22,5816 tone cărbune, aceeași cantitate este înregistrată și la Cariera Meriș – Motru – SC Lorfa SRL (de unde a furnizat Energocarb Serv cărbunele). La CET Govora, același camion, același transport, este înregistrat la cântărire cu: 41, 520 tone cărbune!!!
Iar exemplele ar putea continua! Deținem sute de astfel de documente! Instituțiile statului ce fac în acest caz??? De ce nu intervin, de ce îi protejează pe INFRACTORI? Sunt pe mână cu ei???
Contractul societății Energocarb cu CET Govora a avut o durată de patru luni, decembrie-martie, iar puterea calorifică de referință a cărbunelui 1.800 Gcal/kg. CET-ul a plătit pt o putere calorifică mult mai mare! Și aici a fost păgubită semnificativ societatea comercială vâlceană! Dacă ar analiza cu atenție buletinele de calitate a cărbunelui, polițiștii, procurorii, inspectorii ANAF ar avea de ce să se crucească!
Afaceriștii care au controlat Lorfa SRL, societate aflată în procedura falimentului după ce a ajuns în imposibilitatea de a-și recupera 34,5 milioane de lei de la RAAN Dr.Tr.Severin, după intrarea acesteia în insolvență, s-au reorientat acum spre furnizorul de energie termică şi abur tehnologic din Râmnicu Vâlcea, pentru a încerca să redreseze financiar Energocarb, societate care a înregistrat, în 2014, pierderi de 392.000 de lei. De altfel, cărbunele apare în avizele de însoțire a mărfii ca provenind de la SC Lorfa SRL, distribuitor final fiind Energocarb.
Practic, contractul de 2 milioane de euro, cu CET Govora, a revigorat activitatea firmei care a derulat afaceri, potrivit ultimelor date afișate de Ministerul de Finanțe, de doar 983.000 de lei.
Printr-un comunicat de presă, conducerea CET Govora a încercat să abată atenția opiniei publice de la adevăratele probleme ale aprovizionării cu cărbune de la terți. Interesant este că anumite publicații s-au grăbit să publice minciunile conducerii CET Govora deși nu aveau habar de subiect, Ziarul de Vâlcea relatând în exclusivitate neregulile de la CET Govora, în ceea ce privește aprovizionarea cu cărbune.Iată ce spune conducerea CET Govora, ascunzând tocmai aspectele PENALE sesizate în rândurile de mai sus de către Ziarul de Vâlcea:
S-a iniţiat o procedură de cerere de ofertă on-line, în conformitate cu art. 245 din OUG 34/2006, destinată achiziţiei de combustibil.Astfel, s-au transmis cereri de ofertă unui număr de 7 furnizori de lignit, inclusiv CEO, cu termen de depunere a ofertelor în 02.12 2015. Cererea de ofertă s-a făcut pentru trei luni, pentru câte doua loturi lunare de 25.000 de tone. Dintrecele 7 companii invitate, o singura companie – S.C. Energocarb Prod S.R.L.. a ofertat furnizarea, pentru un singur lot de 25.000 de tone/lună, în condiţii de termen de plată, preţ şi cost de transport mai avantajoase decât contractul încheiat anterior cu CEO pentru cărbunele de la Huşnicioara.
Preţul a fost stabilit în funcţie de puterea calorică a cărbunelui, atât pentru CEO, cât şi pentru S.C. Energocarb Prod S.R.L., aceasta ind determinată în laboratorul propriu al S.C. CET Govora S.A. pentru ecare livrare în parte, iar cantităţile aprovizionate au rezultat prin cântărire cu echipamente vericate metrologic.În ultima săptămână din luna noiembrie 2015, din cauzaploilor puternice, producţia de cărbune extras de la Exploatarea Miniera Berbeşti a scăzut şi mai mult, astfel încât riscul limitării livrărilor de abur la S.C. Oltchim S.A. şi Ciech Soda Romania a devenit iminent. Cărbunele de la Berbeşti, umezit de precipitații, nu mai asigura buna funcţionare a cazanelor, aşa încât, pe baza experienţei specialiştilor de la S.C. CET Govora S.A. şi a probelor făcute în anii 2007 – 2008, s-a considerat utilă aditivarea lignitului cu mici cantităţi de huilă. În acest sens au fost trimise cereri de ofertă la patru potenţiali furnizori de huilă, singura ofertă primită a fiind cea de la firma S.C. Ascom International. S.C. CET Govora S.A. a comandat o singură garnitură de tren cu huilă de la S.C. Ascom International, livrarea făcându-se pe 20 decembrie 2015. Cantitatea livrată a fost de 1.816 tone de huilă cu puterea calorifică de 3599 kcal/Kg. Acest cărbune superior a fost mixat cu alte 170.000 de tone de lignit de la Berbeşti cu o putere calorifică cuprinsă între 1580 şi 1780 kcal/Kg, astfel încât amestecul rezultat a avut o putere calorifică la nivelul celei din proiectul cazanului. Valoarea huilei aprovizionate de la S.C. Ascom International este de 269.676 de lei fără TVA, iar termenul de plată a fost de 90 de zile, respectiv mult mai convenabil decât cel impus de CEO, care solicita plată în avans.Pe fondul anunţului meteorologic de scădere a temperaturilor atmosferice, în luna ianuarie, sub -18 grade Celsius, începand cu 4 ianuarie 2016, RAAN Drobeta Turnu Severin a blocat transferul navetelor de cărbune din Exploatarea Miniera Husnicioara aparţinand CEO către CET Govora care tranzita proprietatea lor și, în consecință, s-a convenit cu S.C. Energocarb Prod S.R.L.. contractarea unei cantităţi suplimentare de 10.000 de tone decărbune. S.C. Energocarb Prod S.R.L. şi-a onorat obligaţiile contractuale livrând întreaga cantitate de 85.000 de tone de lignit în termenul solicitat.Cine deține Energocarb Serv SRLAfacerile lui Cristinel-Dumitru Ducu, patronul Energocarb Serv SRL, in zona Motru au inceput la sfârsitul anului 1999, când a cumparat de la FPS societatea TPSUT SA, care s-a desprins in anul 1997 din fosta Companie Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO). Licitatia a avut loc la Bucuresti, iar Ducu a achizitionat actiunile prin intermediul societatii LAMDIM TRADING SRL Bucuresti, care era detinuta de el. Pentru ca TPSUT se confrunta cu probleme economice deosebite, fiind preluata in momentul privatizarii cu datorii de peste 100 de miliarde de lei, la scurt timp, in anul 2000, Ducu infiinteaza alta firma, ATU SA, in care il atrage si pe generalul SPP Mihai-Florin Sucata, seful Corpului de Control al SPP – potrivit gds.ro. Cristinel-Dumitru Ducu detine 49% din aceasta societate, iar Sucata, 48%. In afara de cei doi, printre actionarii firmei mai apar Mihaela-Liana Sucata, sotia generalului SPP, cu 1%, si Ecaterina Ducu, sotia lui Ducu, tot cu 1%. In anul urmator, acelasi tandem Ducu – Sucata infiinteaza alte doua societati, ITUC si ITUC INDUSTRY. Situatia se schimba putin la ITUC INDUSTRY, pentru ca actionar principal apare fiica lui Sucata, cu 48% din societate.
În afară de fostul general SPP, Mihai Florin Sucata, Cristinel Ducu mai este asociat în diverse firme, inclusiv în Lorfa SRL, cu Dan Bobaru, fiul fostului șef de la Finanțe Motru și cu Adrian Duicu, ginerele fostului președinte al Judecătoriei Târgu Jiu.
Tiberiu Pîrnău