Klaus Iohannis, după votul la Codul penal: ”Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numeşte dictatura majorităţii. Este profund dăunătoare democraţiei. În primul rând, Parlamentul trebuie să-şi dea atenţia cuvenită. PSD a trecut în timp record Codul penal prin Parlament, un simulacru de dezbatere în Camera Deputaţilor şi acest lucru e profund dăunător. PSD a reuşit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare”.

Liviu Dragnea, după declaraţia preşedintelui: „Nu-l interesează legea, Constituţia (pe Klaus Iohannis – n.a.). Îl interesează doar propriul interes şi propria protecţie. Spunea ieri despre dictatura majorităţii, păi asta e exact abordarea unui dictator. Majoritatea e pilonul democraţiei, de asta se fac voturi. (…) Luni decidem dacă pornim suspendarea lui Iohannis”.

Mai sunt câteva luni şi se împlinesc doi ani de când dictatura Cotrocenilor, condusă de preşedintele Iohannis, se ciocneşte, peste capetele noastre, cu dictatura majorităţii, condusă de Liviu Dragnea. În tot acest timp, aproape că am pierdut legătura cu restul Lumii şi al Europei – vezi scrisorile, comunicatele, rugăminţile, criticile ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, poziţia forurilor UE, atenţionările Comisiei de la Veneţia, cu toţii manifestându-şi, mai pe scurt sau mai pe lung, îngrijorările – concentrându-ne pe această infinită luptă intestină.

„Preşedintele-dictator” îl acuză pe „reprezentantul majorităţii dictatoriale” că „îşi presează colegii să dea legi în propriul beneficiu”. Iar acesta din urmă îl acuză pe cel dintâi că nu ţine cont de hotărârile CCR, „bătându-şi, astfel, joc de Constituţie”.

În ceea ce mă priveşte, dacă eu aş fi „Rabi”, care „împarte” dreptatea, aş spune că fiecare dintre cei doi are dreptatea lui, singur, poporul, rămânând fără dreptatea/dreptul său la linişte, la ocrotire din partea statului, la traiul decent care să-l ţină acasă.

În sfârşit, peste tot, în lume, există victime colaterale, în cazuri de război.

Partea proastă este că victimele în discuţie au devenit carne de tun chiar mai devreme decât ar fi fost cazul, afând, iată, că războiul adevărat abia acum începe.

Iohannis anunţă că se va bate până la capăt, prin toate mijloacele pe care i le pune Legea fundamentală la dispoziţie – mai puţin revocarea – pentru a sta de strajă statului de drept.

Dragnea anunţă că, de luni, va începe să discute serios cu Tăriceanu despre suspendarea lui Iohannis. Ba, şi mai mult, anunţă că va cere ANAF să recupereze de la preşedintele Iohannis sutele de mii de euro pe care acesta i-ar fi încasat din chiria caselor „obţinute prin fals”.

În consecinţă, staţi liniştiţi la locurile voastre, pentru că lupta, cu siguranţă, va continua.

Două nelămuriri mai am: va fi de acord Tăriceanu cu suspendarea lui Iohannis?!

Şi, dacă nu, va declanşa Dragnea – sau un reprezentant al său – imediat, procesul de recuperarea a sumelor necuvenite, datorate de preşedinte?

Marian Sultanoiu (gandul.info)