|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Regizorul Ștefan Iordănescu, artizanul proiectului ”NE ȘTIM DE 100 DE ANI” este la Vâlcea, la Teatrul Anton Pann 

S IORDANESCU (1)

 

Așa cum am mai scris, actuala stagiune a Teatrului Anton Pann din Rm Vâlcea stă sub semnul Centenarului Marii Uniri. S-au câștigat două proiecte la nivel național cu finanțare din partea Ministerul Culturii și Identității Naționale, primul ”NE ȘTIM DE 100 DE ANI”, iar cel de al doilea „1918/2018 CENTENARUL VĂZUT DE GENERAȚIA Y”. După ce s-au pus la punct toate detaliile, Teatrul Anton Pann împreună cu cele trei teatre participante, cu Teatrul Clasic “Ioan Slavici” din Arad, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul de Vest din Reșița și Asociatia ATARAXIA din Rm Valcea, a început repetițiile la primul proiect intitulat atât de sugestiv ”NE ȘTIM DE 100 DE ANI”, un spectacolul regizat de Ștefan Iordănescu pe un text de Vlad Tăușance. Se lucrează intens, actorii din cele patru teatre, împreună cu regizorul, cu scenograful, cu o întreagă echipă, depun toate eforturile ca dumneavoastră să vă bucurați la început de octombrie de un spectacol grandios care pune accent pe semnificația Marii Uniri.

”Premisa noastră de lucru se construiește in jurul ideei că Unirea este mai mult decât un fapt istoric sau un moment festiv, mai mult decât confirmarea unei hărți și a unui teritoriu. Noi vedem Unirea ca pe un proces organic la care participăm fiecare în continuare, un exercițiu de 100 de ani de negociere a identităților personale și locale, o permanentă punere în context a vulnerabilităților și așteptărilor noastre, a deziluziilor și victoriilor individuale și societale” așa au gândit organizatorii acest proiect.

         Actorii din cele patru teatre, pe care dorim să-i aducem în atenția dumneavoastră sunt: Lucreția Mandric și Daniel Beșleaga de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț; Ana Maria Cizler, Camelia Ghinea de la Teatrul de Vest Reșița; Iulia Dinu, Sorin Calota de la Teatrul Clasic „Ion Slavici” Arad și Andrei Cătălin cu Andrei Brădean de la Teatrul Anton Pann Rm Vâlcea. La acest proiect se mai adugă Dorothea Iordănescu care semnează scenografia, Ildoko Fogarassy- muzica și light design-Lucian Moga. Întreaga echipă lucrează sub atenta îndrumare a regizorului Ștefan Iordănescu. Pentru cei care sunt în breaslă numele lui Stefan Iordănescu este foarte cunoscut. Chiar dacă are un CV impresionat noi vom încerca în câteva rânduri să creionăm personalitatea regizorului Ștefan Iordănescu.

Absolvent de IATC “I.L.Caragiale” Bucuresti, sectia regie teatru si film, promoția 1985, Stefan Iordănescu  fiul cunoscutei regizoare Cătălina Buzoianu și al lui Ștefan Iordănescu, actor, artist emerit, a reușit în cei peste 30 de ani de carieră  să-și facă o strălucită carte de vizită. Prin teatrele prin care a trecut Teatrul National Bucuresti, Teatrul National Timisoara, Teatrul de stat din Arad, Teatrul Mic Bucuresti, Teatrul Tineretului-Piatra Neamţ, Teatrul National Targu-Mures, Teatrul National Craiova, Teatrul Bulandra–Bucuresti și alte multe teatre, numele său si-a pus amprenta pe spectacole de valoare. Școlit la cele mai inalte studii teatrale a Uniunii Teatrelor Europene, Ștefan Iordănescu este regizorul acestui grandios proiect care se derulează sub genericul ”NE ȘTIM DE 100 DE ANI” proiect la care veți participa și dumneavoastră în curând.

 

 

 

One Response to Regizorul Ștefan Iordănescu, artizanul proiectului ”NE ȘTIM DE 100 DE ANI” este la Vâlcea, la Teatrul Anton Pann

  1. Eduard Antoniu

    „Noi vedem Unirea ca pe un proces organic la care participăm fiecare în continuare, un exercițiu de 100 de ani de negociere a identităților personale și locale” – Traian Vuia a spus, tot corect, ceva similar, candva. Trebuia, de fapt, un contract, nu o pleashca facuta sudului, care, ulterior, a ruinat regiunile nordice.

    „Ildoko Fogarassy” – Ildiko; s’a dus degetul pe tasta alaturata

    „Chiar dacă are un CV impresionat” – impresionant

     

Leave a Response