|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Stefan Prala, director ABA Olt: Trei lucrări hidrotehnice de regularizare și amenajare a unor albii de apă, în valoare totală de 32,17 milioane de lei, vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, în județul Vâlcea 

IMG-20180926-WA0023

Trei lucrări hidrotehnice de regularizare și amenajare a unor albii de apă, în valoare totală de 32,17 milioane de lei, vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, în județul Vâlcea

 

Administrația Națională „Apele Române”(ANAR), instituție aflată sub coordonarea Ministerului Apelor și Pădurilor, va reface și finaliza în regim de urgenţă, prin Administrația Bazinală de Apă Olt(ABA), trei lucrări de regularizare și amenajare a albiilor unor cursuri de apă din județul Vâlcea. Una dintre aceste lucrări are ca obiectiv regularizarea pârâului Luncavăț și a afluenților acestuia pe sectorul Vaideeni-Horezu-Popești, iar celelalte două constau în amenajarea pârâului Iazul Morților, din orașul Băbeni, și a pârâului Topolog, în zona comunei Nicolae Bălcescu.

Contractele de execuție a celor trei lucrări de investiții au fost semnate în luna septembrie a acestui an, anterior fiind predat amplasamentul către firmele executante.

În cadrul proiectului de regularizare a pârâului Luncavăț și a afluenților, pe sectorul Vaideeni-Horezu-Popești (județul Vâlcea),  se vor realiza 395 metri de apărare de mal, se va reface pragul de fund, se vor consolida 1.100 de metri de mal și se vor reface 40 de metri de mal cu saltea subspălată.

De asemenea, conform tehnologiei de execuție, în amonte și în aval de punctele Coman, Băluță și pod Cozmulete, din comuna Vaideeni, au fost executate lucrări de investiții ce însumează 21.000.000 de lei.

Până în prezent, în punctul Coman au fost realizate recalibrări de albie pe 100 de metri liniari, au fost excavați 125 de metri liniari de fundații de grindă, pe ambele maluri, și au fost pregătiți 205 de metri liniari de taluze pentru pereu, în amonte, pe ambele maluri. În plus, s-au cofrat, turnat, fasonat și montat 350 de metri liniari de armătură de grindă, în amonte și aval.

În  punctul Băluță au fost efectuate lucrări de decolmatare a albiei și s-au efectuat excavații pentru fundația de gabioane, pe malul stâng, pe o lungime de 140 de metri liniari.

În  punctul de pod Cozmulete s-a decolmatat albia pe o lungime de 290 metri, în amonte și în aval, s-au efectuat umpluturi pe o lungime de 150 de metri, au fost pregătiți 150 m de taluz pentru pereu, în amonte, și s-au efectuat excavații pentru gabioane pe o suprafață de 140 de metri, în aval.

 

De asemenea, pentru amenajarea pârâului Iazul Morților, din orașul Băbeni, s-au aprobat lucrări în valoare de 7.500.000 lei, urmând a se amenaja albia pârâului pe o lungime de 920 m. Până acum, au fost efectuate lucrări pentru organizarea de șantier (platformă balastată), fiind realizate două rampe de acces, cu un volum total de 200 de metri cubi. De asemenea, s-au realizat 244 de metri cubi de terasamente de albie, 80 de metri liniari de fundații pentru zid de sprijin și 140 de metri liniari de împrejmuire.

 

Pentru  amenajarea pârâului Topolog, în comuna Nicolae Bălcescu, a fost aprobată o investiție de 3.671.000 lei. În cadrul acestei lucrări se va realiza amenajarea albiei, precum și protecția malului, pe o lungime de 1.244 de metri liniari.

Până în acest moment, au fost executate lucrările de organizare de șantier și de amenajare a drumului de acces. De asemenea, cursul pârâului a fost deviat pe o lungime de 200 de metri, fiind excavați 100 de metri cubi de pământ din albia râului. Totodată, a fost curățat amplasamentul de material lemnos, s-au fasonat cadrele metalice pentru execuția gabioanelor și s-au confecționat 16 bucăți de saltea de gabioane.

Termenul de finalizare a celor trei lucrări hidrotehnice de regularizare și amenajare a albiilor în județul Vâlcea, ce au o valoare totală de 32,17 milioane de lei, este 14 decembrie 2018.

Compartimentul de Comunicare și Relaţii cu Presa

 

Leave a Response