|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Declaratie politica a deputatului PSD, Ovidiu Popa: Combaterea şomajului în rândul tinerilor 

ovidiu-popa-300x200

Combaterea şomajului în rândul tinerilor

 

 

Dintre toate eforturile de relansare a creşterii economice, combaterea şomajului în rândul tinerilor este una dintre priorităţile principale ale Programului de Guvernare.

Cu cât tinerii rămân în şomaj şi fără experienţă de muncă o perioadă mai îndelungată, cu atât este mai greu ca ei să poată fi integraţi ulterior pe piaţa muncii. Șomajul în rândul tinerilor nu este un fenomen nou și mai multe state membre ale Uniunii Europene se confruntă cu niveluri extrem de ridicate ale acestui tip de șomaj, de mai mulți ani. Criza economică din 2008 a făcut și mai dificilă integrarea tinerilor pe piața muncii. Chiar dacă situația s-a îmbunătățit, peste 4,2 milioane de tineri sub 25 de ani din Uniunea Europeană erau în continuare în șomaj la sfârșitul lunii iunie 2016.

Rata şomajului s-a redus uşor în iunie 2018, până la 4,5%. Numărul de şomeri, minus 51.000 de persoane în ultimul an.

Stimati colegi,

Fiind necesare eforturi suplimentare pentru a se adresa tuturor tinerilor, Guvernul a aprobat joi, 11.10.2018, programul „ Investeşte în tine ”.

Lansarea programului şi semnarea documentelor necesare derulării lui reprezintă o perspectivă deschisă tinerilor şi persoanelor de vârstă active, de a-şi asigura finanţarea pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale, sau pentru acces la diferite servicii de sănătate şi activităţi sportive.

Tinerii între 16 şi 26 de ani pot lua credite, cu dobândă zero, de până la 40.000 de lei. Ei trebuie însă să fie cuprinși în sistemul de învățământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educației Naționale, iar cei între 26 şi 55 de ani pot primi un credit de până la 35.000 de lei.  Dacă cel care apelează la acest instrument de creditare este angajat, poate beneficia de încă 20.000 de lei.

Anii de studiu vor reprezenta perioada de graţie pentru acest tip de finanţare.

 

 

Vă mulțumesc!

 

Ştefan-Ovidiu Popa

Deputat PSD Vâlcea

Circumscripția electorală nr. 40

 

Leave a Response