|miercuri, octombrie 16, 2024
  • Follow Us!

Deputatul Daniela Oteşanu (PSD), declaraţie politică despre accesul la educaţie şi servicii medicale al copiiilor institutionalizati 

Otesanu-e1488991203962-300x200

Deputatul PSD de Valcea, Daniela Otesanu, a susţinut in data de 14 noiembrie 2018 o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor despre accesul la educaţie şi servicii medicale al copiiilor instituţionalizaţi.

Textul declaraţiei:

Odată cu ratificarea Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului în 1990, România şi-a luat ca angajament protejarea şi promovarea drepturilor copilului, aşa cum au fost ele trasate la nivel global de organismele internaţionale. Încă din primii ani de democraţie, ţara noastră a făcut şi continuă să facă eforturi considerabile pentru protejarea intereselor şi drepturilor copiilor, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi pentru accesul facil şi egal la educaţie şi sănătate.

Consider că atunci când vorbim despre drepturile copilului, indiferent de situaţia economică, trebuie să avem în vedere, în primul rând, integrarea în comunitate şi facilitarea accesului la servicii de sănătate şi educaţie a celor din categoriile vulnerabile. Aşa cum s-a luptat de-a lungul timpului, prin acţiuni sociale şi legale, împotriva violenţei, fiind o componentă fundamentală a luptei femeilor pentru un statut egal, aceeaşi luptă trebuie să se ducă şi pentru drepturile copilului.

În acest context, actualul Executiv este interesat de situaţia copiilor care se regăsesc în sistemul de protecţie socială.

Săptămâna trecută, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în parteneriat cu cele 47 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din ţară, a semnat contractul de finanţare pentru Proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, depus de ANPDCA – „Reducerea numărului de copii şi tineri plasaţi în instituţii, prin consolidarea reţelei de asistenţi maternali”.

Astfel, vor fi utilizate fonduri europene pentru a extinde şi pentru a profesionaliza actuala reţea de asistenţă maternală. Proiectul se va derula pe o perioadă de 5 ani şi are un buget de 568.985.570 de euro.

Obiectivul principal îl reprezintă dezvoltarea reţelei de asistenţă maternală cu 4.000 de persoane şi 15.000 de asistenţi maternali din sistemul de protecţie a copilului, care vor beneficia de formare profesională continuă.

Este esenţial ca în cel mai scurt timp să dezinstituţionalizăm copiii care se mai află în acest tip de instituţii şi să oferim suport pentru profesionalizarea asistenţilor maternali, care pot asigura în condiţii bune creşterea şi îngrijirea copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială.

Respectarea, promovarea şi exercitarea drepturilor copilului trebuie să asigure o dezvoltare deplină şi armonioasă a personalităţii fiecărui copil. Drepturile copilului în România înseamnă realizarea unui echilibru între trei componente esenţiale: copilul, familia şi societatea. Fără o legislaţie completă şi un suport adecvat, oferit prin programe permanente, care să protejeze interesele copiilor, nu putem avea o societate sănătoasă!

Leave a Response