|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Avertizare ANM: Cod galben de ninsoare şi vânt în Valcea. Temperaturi scăzute în judet 

zapada-ramnicu-valcea

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de vânt şi ninsori valabilă până miercuri seara în sudul şi sud-estul ţării, când intră în vigoare o altă avertizare, de vreme deosebit de rece în toată ţara, până vineri.

ANM arată că până miercuri la ora 20.00 este în vigoare o atenţionare cod galben de vânt, ninsori viscolite şi se va depune un strat de zăpadă şi de gheaţă în 17 judeţe din zona de sud şi sud-est. Este vorba de judeţele Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Călăraşi, Ilfov, Buzău, Vrancea, Brăila, Galaţi, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti. Aici vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local consistent. Pe arii restrânse, în special miercuri dimineaţa, cu precădere în regiunile sud-estice vor fi depuneri de gheaţă. Vântul va avea intensificări cu viteze de 40 – 50 km/h, iar în estul, centrul, sudul Munteniei, în Dobrogea şi în sudul Moldovei rafalele vor atinge în general 55 – 75 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii sub 100 de metri Miercuri seara intră în vigoare o altă atenţionare, potrivit ANM, valabilă până vineri dimineaţa, la ora 10.00 şi vizează intensificări ale vântului şi local zăpadă spulberată în sud-estul teritoriului, precum şi vreme deosebit de rece în toată ţara.

Astfel. în sud-estul teritoriului vântul va avea intensificări cu viteze de 45 – 55 km/h, temporar în jur de 60 km/h, spulberând zăpada depusă, mai ales în cursul nopţii de miercuri spre joi şi pe parcursul zilei de joi. Meteorologii spun că vremea va deveni deosebit de rece în toată ţara, astfel că temperaturile vor fi negative în majoritatea regiunilor, iar noaptea va fi ger (temperaturi sub -10 grade) în special în nordul, nord-estul şi centrul ţării. Potrivit ANM, vremea se va menţine deosebit de rece până la sfârşitul săptămânii.

Unde se înregistrează trafic rutier în condiţii de iarnă

Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă pe drumuri şi autostrăzi din Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, miercuri dimineaţa, iar porturile de la Marea Neagră sunt închise din cauza vântului puternic, potrivit Centrului Infotrafic. Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă în judeţele aflate sub atenţionarea meteorologică de cod galben de ninsori, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, însă niciu drum nu este blocat din cauza zăpezii. „Pe Autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti şi A3 Bucureşti – Ploieşti ninge uşor, fără ca zăpada să se depună, carosabilul este umed, iar vizibilitatea bună. Pe Autostrăzile A2 Bucureşti – Constanţa şi A4 Ovidiu – Agigea ninge viscolit, vizibilitatea este redusă la aproximativ 100 – 200 de metri, este depus un strat subţire de zăpadă, dar se acţionează cu utilaje şi material antiderapant, nu sunt probleme majore”, potrivit Infotrafic.

Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale; înainte de a pleca la drum, să asigure funcţionarea ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire şi să le folosească adecvat în trafic, pentru a vedea şi a putea fi observaţi de ceilalţi şoferi; să aibă autovehiculul echipat cu pneuri corespunzătoare; să circule cu viteză redusă; să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă; să nu efectueze depăşiri riscante; să nu frâneze sau să vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor; să adopte permanent o conduită preventivă la volan, acordând o atenţie mult mai mare faţă de restul perioadei anului, când carosabilul este uscat.

Leave a Response