|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Deputatul Dan Mazilu demontează acuzaţiile PSD cu privire la votul imperativ 

• În urma respingerii moţiunii de cenzură,

Deputatul Dan Mazilu demontează acuzaţiile PSD cu privire la votul imperativ

• „După părerea mea, imperativ este atunci când te forţează cineva să votezi într-un anumit sens. De exemplu, vot imperativ este atunci când liderii PNL şi PSD au impus parlamentarilor săi să voteze cu bilele la vedere”, ne-a precizat deputatul Dan Constantin Mazilu, preşedintele UNPR Vâlcea

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat săptămâna trecută, la şedinţa departamentelor partidului, că juriştii PSD analizează posibilitatea atacării la Curtea Constituţională a hotărârii Parlamentului prin care s-a respins moţiunea de cenzură. Motivul invocat de Năstase este „mandatul imperativ” pe care l-ar fi primit parlamentarii PDL, UDMR şi UNPR, de a nu vota la moţiune.

În replică la aceste declaraţii ale PSD, deputatul Dan Constantin Mazilu, preşedintele UNPR Vâlcea, a spus că gestul parlamentarilor din coaliţia de guvernare la votul pe moţiunea de cenzură nu face parte din prevederile stipulate de Constituţie cu privire la votul imperativ. „Nu este imperativ atunci când nu participi la vot sau te abţi de la vot. După părerea mea, imperativ este atunci când te forţează cineva să votezi într-un anumit sens. De exemplu, vot imperativ este atunci când liderii PNL şi PSD au impus parlamentarilor săi să voteze cu bilele la vedere. De aceea, vreau să spun că parlamentarii UNPR nu au încălcat în nici un fel Constituţia şi regulamentele de organizare ale celor două camere ale Legislativului”, ne-a precizat deputatul Dan Constantin Mazilu.

După cum se ştie, USL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constituţională privind Codul Muncii, contestând asumarea răspunderii Guvernului pe acest proiect, dar şi încălcarea unor prevederi constituţionale legate de dreptul la muncă, dreptul la concediu, dreptul la asociere şi dreptul la grevă.

Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe Codul Muncii, săptămâna trecută. Opoziţia a depus o moţiunea de cenzură care a fost dezbătută miercuri după-amiază. Moţiunea de cenzură a fost respinsă, miercuri seară, rezultatul indicând 216 voturi valabil exprimate, dintre care 212 „pentru” şi patru „împotriva” demersului opoziţiei. Pentru adoptarea acesteia erau necesare cel puţin 236 de voturi favorabile. Cinci parlamentari din arcul guvernamental, patru de la PDL şi unul de la UDMR, şi-au exprimat votul, cei mai mulţi dintre ei lăsând să se vadă modul în care au introdus bilele în urne, respectiv împotriva moţiunii. Mircia Giurgiu (PDL) a votat „pentru” moţiunea opoziţiei, iar liderul PDL, premierul Emil Boc, a anunţat că deputatul va fi exclus din partid.

(P.C.)

Leave a Response