Samoil Vîlcu crede că sprijinul acordat tinerilor afacerişti este o măsură eficientă economic
Samoil Vîlcu crede că sprijinul acordat tinerilor afacerişti este o măsură eficientă economic
La începutul acestei săptămâni, deputatul PDL Samoil Vîlcu a prezentat în plenul Camerei Deputaţilor declaraţia politică cu tema: „Sprijinul acordat tinerilor afacerişti – măsură eficientă economic”. Parlamentarul democrat-liberal consideră că urmează vremuri mai bune pentru economia românească, iar sprijinul acordat tinerilor care doresc să-şi deschidă o afacere este încurajator la început de drum: „Perspectivele economiei româneşti sunt de îmbunătăţire, acest lucru este susţinut chiar de unii analişti financiari, iar aprecierea leului în raport cu moneda euro vine să confirme acest lucru. Măsurile dificile din punct de vedere financiar adoptate anul trecut de actuala guvernare permit ca în acest an să fie respectată ţinta privind deficitul bugetar stabilit pentru anul 2011, respectiv de 4,4% din PIB. România se îndreaptă spre redresare economică şi sunt convins că 2011 va fi un an mai bun decât cel trecut.
Prioritară rămâne promovarea creşterii economice prin investiţii şi îmbunătăţirea climatului investiţional. Eficientizarea sectorului public va majora cu siguranţă gradul de absorbţie a fondurilor structurale europene, iar aceasta va duce în final la îmbunătăţirea infrastructurii. Din analizele specialiştilor reiese faptul că economia românească s-a stabilizat şi a fost reluată creşterea economică, dar măsurile privind reforma structurală şi consolidarea fiscală trebuie să continue. Una dintre măsuri este cea de a creşte ponderea sectorului privat în economie, iar sprijinirea tinerilor care vor să-şi deschidă o afacere este binevenită. Măsura stimulării dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzatorii tineri stabilită printr-o ordonanţă adoptată de Guvernul Boc va permite celor care doresc să îşi înfiinţeze o firmă, să beneficieze şi de scutirea de la plata taxelor aferente operaţiunilor de înmatriculare efectuate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, precum şi de scutirea de cheltuieli impuse de asigurările de sănătate datorate de angajator, pentru veniturile a cel mult 4 angajaţi, fără a se depăşi însă salariul mediu brut pe economie din anul anterior. Astfel, guvernul acordă tinerilor întreprinzători 10.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri, iar acest lucru este încurajator la început de drum. Tinerii sunt creativi şi au idei bune de afaceri, dar au nevoie de sprijinul statului pentru a-şi atinge obiectivele.
Această categorie socială este cea mai vulnerabilă în ţara noastră dacă avem în vedere statisticile conform cărora 1 din 5 tineri sunt şomeri, iar foarte multe state din Uniunea Europeană au prevederi legislative care să sprijine tinerii debutanţi în afaceri, cum ar fi acordarea unor granturi nerambursabile, împrumuturi cu costuri mici prin acordarea de garanţii de stat, subvenţionarea costurilor administrative sau finanţarea capitalului social pentru înfiinţarea de firme. De asemenea, o astfel de iniţiativă este în acord cu recomandările europene în domeniu. În concluzie, încurajarea sectorului privat şi în special al tinerilor afacerişti nu poate să aibă decât efecte bune”, apreciază deputatul ales în Colegiul 2 Râmnicu Vâlcea.