|duminică, noiembrie 24, 2024
  • Follow Us!

13 salariaţi de la Spitalul Bălceşti, în pericol de a rămâne pe drumuri 

• Personalul a fost deja redistribuit

13 salariaţi de la Spitalul Bălceşti, în pericol de a rămâne pe drumuri


Anda Vlad

Directorul DSP Vâlcea, dr. Maria Murăruş spune că personalul de la Bălceşti nu va rămâne pe drumuri. „Iniţial, primarul şi directorul spitalului nu au vrut să trimită lista cu personalul la DSP, dar, la presiunea angajaţilor a ajuns această listă. Astfel, dintre cei 19 asistenţi medicali, cinci au optat pentru judeţul Dolj. Restul rămân în Vâlcea, iar infirmierii vor lucra la spitalele vâlcene. În ceea ce priveşte medicii, dintre cei 11 medici, unul este pensionat, 6, dintre care patru rezidenţi au optat pentru judeţul Olt, iar restul rămân la Vâlcea. Deja am luat legătura cu managerii spitalelor din judeţ pentru primirea acestor salariaţi”, a precizat dr. Murăruş.

Potrivit directorului DSP, problema o reprezintă personalul TESA din spitalul din Bălceşti. 13 salariaţi ai Spitalului Bălceşti riscă să rămână fără loc de muncă. Este vorba despre 8 angajaţi Tesa şi 5 muncitori, pentru care Ministerul Sănătăţii nu acordă nici un sprijin. Pentru cei nouă medici din spital şi ambulatoriu, dintre care patru rezidenţi s-au găsit soluţii, în funcţie de opţiunea fiecăruia, la fel şi pentru cei 19 asistenţi medicali care şi-au spus părerea cu privire la unitatea unde şi-au găsit loc sau doresc să lucreze. Spitalele care vor prelua personal de la Bălceşti vor primi buget în plus. „Dacă primăria se încăpăţânează să refuze accesarea fondurilor pentru cămine de bătrâni, unde cei 13 angajaţi ar rămâne efectiv la muncă, atunci administraţia locală se face vinovată de acest lucru.

Eu sper că autorităţile locale vor renunţa la patimi şi vor înţelege care este realitatea şi ce înseamnă reformă în sistemul sanitar”, a mai spus directorul DSP. Potrivit Ministerului Sănătăţii, singurul spital din Vâlcea care a fost reprofilat în cămin de bătrâni este cel din Bălceşti, dar autorităţile locale refuză accesarea fondurilor puse la dispoziţie, susţinând că vor merge în instanţă pentru menţinerea unităţii sanitare. De la 1 aprilie, Spitalul Orăşenesc Bălceşti pierde finanţarea de la CAS. 25 de bolnavi internaţi în acestă unitate medicală urmau să fie transferaţi la spitalele din Drăgăşani sau Craiova. Problemele au apărut în ciuda susţinerii puternice pe care instituţia a avut-o din partea Consiliului Judeţean, a Consiliului Local şi a locuitorilor oraşului. Autorităţile locale nu îşi pot permite să aloce fonduri pentru menţinerea acestei unităţi medicale care are 55 de paturi.

Contestaţie din partea administraţiei locale

Autorităţile locale din oraşul Bălceşti sunt decise să nu acceseze fondurile pentru căminele de bătrâni şi îşi menţin decizia de a contesta reprofilarea spitalului din localitate într-un centru pentru vârstnici. „Ne asumăm riscurile ce derivă din această decizie. Vom merge în instanţă. şi avem sprijinul conducerii judeţului, plus cele peste 10.000 de semnături din zonă. Nu vom accesa fondurile pentru cămine de bătrâni. La Bălceşti va rămâne spital, cu orice risc. Avem un spital cu trei secţii, cu şapte medici plus patru rezidenţi. Cu 55 de paturi deservim peste 20.000 de cetăţeni, aşadar avem toate motivele să întoarcem decizia Ministerului Sănătăţii. Să vedem dacă îşi asumă această crimă”, a declarat primarul oraşului Bălceşti, Ion Curelaru. Spitalul orăşenesc este singurul din judeţ care a fost propus de MS pentru a se reprofila în cămin de bătrâni.

Debandadă în redistribuirea personalului medical

În perioada următoare, personalul medical care în prezent lucrează în cadrul Spitalului orăşenesc Bălceşti va fi redistribuit în trei etape. În prima etapă, angajaţii vor fi distribuiţi către spitalele din judeţ, în cea de-a doua etapă către spitalele din zonele limitrofe Vâlcii, iar în cea de-a treia etapă, către spitalele din ţară. Personalul de la Bălceşti ar fi trebuit să fie şi el redistribuit începând cu 4 aprilie, plata acestuia urmând a fi făcută de unităţile primitoare. Redistribuirea se realizează pe baza opţiunilor personale, pe locurile vacante anunţate de Ministerul Sănătăţii (MS) pe site-ul instituţiei. Opţiunile angajaţilor sunt centralizate de managerul unităţii care, până în 30 martie ar fi trebuit să le prezinte deja Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea.

În aceste condiţii, personalul Spitalului Bălceşti riscă să piardă atât trenul redistribuirii în unităţile din judeţ, din 4 şi 5 aprilie, cât şi pe cel către judeţele limitrofe, din 14 şi 15 aprilie. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, procesul trebuie să se încheie în zilele de 28 şi 29 aprilie, când se va trece la redistribuirea la nivel naţional. Ministerul Sănătăţii a anunţat că medicii şi asistenţii medicali, prin urmare inclusiv cei vâlceni, pot opta pentru posturi în cadrul căminelor pentru persoane vârstnice nou-înfiinţate sau pentru posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate.

Spitalul de la Brezoi scapă de reorganizare

Ministerul Sănătăţii a confirmat că Spitalul orăşenesc Brezoi nu este pe lista de reorganizare. În urma unei întrebări adresate de senatorul Emilian Frâncu ministrului Sănă¬tăţii, referitoare la procedura de reorganizare a spitalelor şi de restructurare a asistenţei spitaliceşti aflată în plină desfăşurare în toate unităţile medicale din ţară, ministrul consideră că obiectivul general al acestui proces este de creare a unui sector al serviciilor spitaliceşti performant prin reorganizarea, descentralizarea şi informatizarea spitalelor, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.48/2010 realizându-se transferul unui număr de 370 de spitale (din totalul de 435) în administrarea consiliilor locale şi judeţene. În răspunsul trimis senatorului PNL, mi¬nis¬trul precizează că personalul angajat va fi preluat în cea mai mare parte în noua structură pentru unităţile comasate. „În cazul celor reprofilate, există, de asemenea, posibilitatea preluării unei părţi importante din personalul mediu şi cel de îngrijire şi chiar a unora dintre medici.

Restul personalului medical va fi redistribuit în unităţile medicale din judeţ, având în vedere deficitul de personal existent în acest moment în sectorul de sănătate”, precizează Cseke Attila. „Am primit asigurări din partea ministrului Sănătăţii că cel puţin la nivelul judeţului Vâlcea, angajaţii din sistemul sanitar nu vor avea de suferit în urma reorganizării unităţilor spitaliceşti propusă de minister. Ministerul Sănătăţii confirmă prin adresa nr. CSA 3345 din data de 28 martie 2011 trimisă la biroul meu parlamentar din Râmnicu Vâlcea, că Spitalul orăşenesc Brezoi nu se află pe lista de restructurări”, a declarat Emilian Frâncu.Senatorul PNL se arată nemulţumit şi de faptul că Ministerul Sănătăţii nu a clarificat nici până în prezent problema acoperirii costurilor cu întreţinerea vârstnicilor în viitoarele cămine de bătrâni.

„Din păcate, în răspuns nu se precizează sursa de finanţare a funcţionării în bune condiţii a căminelor de bătrâni în care se preconizează a fi transformate spitalele reorganizate. Din câte ştiu eu, costul mediu pentru o persoană de vârsta a treia internată într-un astfel de centru se ridică la aproximativ 2000 de lei. În aceste condiţii, foarte puţini pensionari îşi vor permite să plătească această sumă, motiv pentru care aştept în continuare ca guvernanţii noştri să decidă pe umerii cărei autorităţi va cădea întreţinerea acestor centre de bătrâni”, mai spune Frâncu. Ministerul Sănătăţii a decis ca 67 de spitale din ţară să fie transformate în cămine pentru bătrâni. Fondurile necesare implementării programului vor fi acordate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Întreg programul este adresat administraţiei publice judeţene şi locale care trebuie să decidă până la 31 martie, dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice. Spitalele care nu vor fi de acord cu reprofilarea vor pierde finanţarea începând cu data de 1 aprilie.

Leave a Response