Interviu cu Ştefan Prală, director general al Hidroserv Rm. Vâlcea şi secretar general adjunct al PDL Vâlcea
• Interviu cu Ştefan Prală, director general al Hidroserv Rm. Vâlcea şi secretar general adjunct al PDL Vâlcea:
„Am dovedit că pot munci serios pe toate planurile: în politică, în afaceri, la locul de muncă şi în familie”
• Domnule Ştefan Prală, în calitate de membru PDL Vâlcea, care au fost acţiunile principale pe care le-aţi desfăşurat pe tărâmul politicii în ultima perioadă?
„În politică, îmi fac datoria de secretar general adjunct al partidului şi particip aproape la toate întâlnirile din judeţ. Ultima dată am fost la Drăgăşani Slătioara şi Ioneşti, cu Asociaţia «Voluntari pentru natură», împreună cu câţiva tineri şi am plantat mai mulţi pomi. Aceste acţiuni le-am desfăşurat împreună cu secretarul de stat Valentin Iliescu şi Jean Oprescu, directorul Romsilva Vâlcea. Cu această ocazie, s-au înfiinţat camerele agricole, cele mai importante instituţii pentru acele zone. Duminică, 3 aprilie, am fost la Sineşti unde a avut loc şedinţa Biroului Permanent de colegiu, unde am participat la o întâlnire cu toţi membrii de partid din Colegiul Bălceşti. După părerea mea, lucrurile se îndreaptă către normal pentru că se cultivă din ce în ce mai mult sentimentul de solidaritate şi oamenii au început să înţeleagă ce se întâmplă cu activitatea politică de astăzi. În prima fază, ea ar fi de criticat, dar luând-o la analiză, constatăm că altfel nu se putea. De asemenea, zilele trecute m-am mai întâlnit cu colegii din organizaţia Stoeneşti. La solicitarea cetăţenilor de aici, am făcut o troiţă. Am ajutat ca biserica şi grădiniţa din localitate să aibă alimentare cu apă. Tot la Stoeneşti s-au depus atunci 30 de noi adeziuni la PDL, plus 200 de oameni care au venit de la Partidul Poporului la PDL. Consider că vom reuşi să ne impunem ca partid în administraţie locală la Stoeneşti. Şi la Mateeşti avme o echipă foarte puternică. Analizăm situaţia pentru a vedea cum să ne putem implica mai activ în aceste localităţi. Aproape la toate activităţile politice ale PDL din judeţ sunt prezent şi nu doar la birourile permanente judeţene, unde ne întâlnim de două ori pe lună. Colaborez foarte bine cu Organizaţia de Tineret a PDL Vâlcea, unde sunt nişte oameni formidabili”.
„Nu sunt multe lucruri în viaţă pe care le-am început fără să le finalizez”
• S-a vorbit că primarul din Tomşani vrea să treacă la PDL. Este adevărat?
„Faptul că primarul Tomşani, Dumitru Pearcu, este ancorat la realitate şi spune lucrurilor pe nume, faptul că nu a fost ajutat de anumiţi oameni care se laudă că l-au ajutat sau că-l ajută, faptul că a avut o intervenţie telefonică şi a spus un punct de vedere pertinent – asta nu înseamnă însă că şi-a schimbat opţiunea politică. Primarul din Tomşani este un om de administraţie valoros şi aşa cum s-a exprimat el poate să candideze independent şi să-şi reprezinte localitatea pe care o administrează cu interes. Interesul lui este ca localitatea să se dezvolte şi oamenii să aibă un nivel de trai ridicat. Într-adevăr, suntem prieteni, am colaborat mereu foarte bine şi am fost alături de el atunci când a avut nevoie”.
• Cum colaboraţi cu primarii din judeţ şi cu colegii din PDL?
„Sunt într-o relaţie foarte bună cu mulţi dintre primari, care nu sunt neapărat membri ai PDL, colaborăm foarte bine şi, din punctul meu de vedere, eu înţeleg politica altfel. Am spus-o mereu, fără să se supere cineva pe mine, că atunci când eşti într-o echipă trebuie să-ţi faci datoria. Poţi să fi într-o echipă, dar să nu faci nimic, însă, eu acolo unde mă duc, caut să îmi fac datoria şi să dovedesc că am în mine un spirit de echipă care îl pun în practică. Am dovedit că am un spirit de solidaritate bine dezvoltat. Ceea ce pot spune eu acum sunt vorbe, dar ceea ce se poate spune despre mine sunt faptele de până acum. Nu mi-a plăcut să fac în viaţă promisiuni fără acoperire, iar atunci când m-am apucat să mă angajez într-o treabă am făcut tot ce mi-a stat în putere şi am dus-o până la capăt. Nu sunt multe lucruri în viaţă pe care le-am început fără să le finalizez. Îmi stabilesc bine ţintele, îmi evaluez potenţialul, ştiind cât pot şi ce pot oferi. Niciodată nu mi-am ales ţinte pe care să nu le pot atinge şi să fac ceva în viaţă doar de amorul artei. Sunt ancorat în realitate şi acest lucru a fost posibil prin muncă şi seriozitate permanentă. Eu zic că am dovedit că pot munci serios şi am să dovedesc în continuare, în toate planurile: în politică, în afaceri, la locul de muncă şi în familie. Îmi manifest bucuria pe fiecare plan. E adevărat că cele mai multe bucurii ţi le aduce familia atunci când trăieşti mai mult împreună cu familia, dar atunci când mai mult de jumătate din timp îl aloci serviciului, politicii şi activităţilor civice, e normal ca timpul petrecut în familie este mai puţin, aşa că bucuriile împărtăşite cu ei sunt mai puţine. Vă mărturisesc că atunci când văd un om mulţumit, pentru ceea ce am făcut sau pentru poziţia pe care o am în politică, îmi dă o stare de bucurie. Acesta este rezultatul pe care l-am obţinut din politică: bucurându-mă de faptul că am reuşit să fac ceva bun şi am reuşit să-i fac pe oameni să se bucure ei înşişi. Nu mă bucur doar de ceea ce fac pentru mine, ci mă bucur întotdeauna împreună cu ceilalţi”.
„Aici, la Hidroserv Vâlcea, toţi angajaţii au înţeles că eu sunt colegul lor”
• Cum aţi caracteriza cei doi ani de când sunteţi director la Hidroserv Vâlcea?
„La servici, când văd că lucrurile merg bine şi că putem să punem la timp în funcţiune o lucrare, satisfacţia este maximă. Aici, la Hidroserv Vâlcea, toţi angajaţii au înţeles că eu sunt colegul lor şi că am încercat să leg şi prietenii cu ei. Trebuie să încercăm, în această perioadă grea, să trecem împreună peste dificultăţi. Ar fi foarte uşor dacă doar ai cere şi nu ai înţelege sub nici o formă ce se întâmplă în partea cealaltă. Atunci comunic cu ei, particip la toate activităţile, sunt interesat de cum fac, nu numai doar ce fac. Analizez foarte atent pe fiecare om în parte. Mi-a fost greu la început, nu cunoaşteam echipa, dar acum ştiu ce echipă am în subordine, ştiu pe cine să mă bazez, ştiu ce să cer şi cui să-i cer. Împreună cu ei am reuşit să facem lucruri minunate: am îndeplinit criteriile de performanţă, sunt mulţi indicatori pe care i-am depăşit cu eforturi susţinute, cu ore peste program, cu timp lucrat sâmbăta şi duminica. Toate acestea s-au văzut şi în contractul pe care l-am avut cu firma Voith Siemens de retehnologizare la Centrala Ciunget. Partenerii noştri au fost foarte mulţumiţi de ceea ce a executat Hidroserv şi am fost premiaţi. Avem acum şi o relaţie contractuală cu Sucursala Hidrocentrale Sibiu. Aici avem echipe de oameni foarte bine pregătiţi”.
În 2012, Hidroserv va realiza venituri de 62,7 milioane lei şi un profit de 2,4 milioane lei
• Care sunt prognozele dumneavoastră cu privire evoluţia economică-financiară a Hidroserv Vâlcea în următorii ani?
„Avem acum în construcţie o hală de sablare şi protecţie anticorozivă. Va fi ceva modern şi unicat în domeniul acesta. Am reuşit să dotăm tehnic toate secţiile Hidroserv din judeţul Vâlcea. Deja, am realizat o schiţă privind bugetul de venituri şi cheltuieli al Hidroserv pentru perioada 2012-2014. SC Filiala pentru Reparaţi şi Servicii Hidroserv Rm. Vâlcea SA reprezintă principalul instrument de programare atât a rezultatelor financiare, cât şi a fondurilor necesare, previziunea veniturilor şi a cheltuielilor, urmărind asigurarea echilibrului financiar intern (finanţarea activităţii de exploatare, asigurarea lichidităţilor necesare pentru efectuarea investiţiilor, reparaţii, plata salariilor, previzionarea relaţiilor cu banca, cu furnizorii, cu clienţii, cu bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat). Prin construcţia bugetară s-a urmărit respectarea corelaţiilor pe orizontală (faţă de perioada anterioară): creşterea veniturilor; creşterea profitului; creşterea nivelului investiţiilor; menţinerea unui nivel scăzut al plăţilor şi creanţelor. Spre exemplu, în 2012 estimăm un nivel al veniturilor de 62,7 milioane lei şi un profit de 2,4 milioane lei, iar în 2014 vom avea venituri de circa 66 milioane lei şi un profit de 1,8 milioane lei. Nivelul veniturilor propuse este corelat cu programul de mentenanţă al sucursalelor Rm. Vâlcea şi Sibiu, beneficiarii lucrărilor executate şi al serviciilor prestate. În perioada 2012-2014, Hidroserv SA îşi propune o creştere a veniturilor din exploatare de la an la an cu un procent cuprins între 2-3%. Pe parcursul acestei perioade vor apărea solicitări pentru execuţia de lucrări şi de la alte firme, dar care nu au fost luate în calcul, valoarea acestora situându-se în limitele de 1,5-2% din veniturile totale”.
Petre Coman