“Rămâne cum s-a stabilit, combinatul OLTCHIM va fi privatizat
• Spre ştiinţa domnului Roibu – Senatorul Frâncu a primit răspuns de la ministrul Ion Ariton:
„Rămâne cum s-a stabilit, combinatul OLTCHIM va fi privatizat”
În luna martie, senatorul PNL Emilian Frâncu a adresat o interpelare ministrului Economiei, Ion Ariton, pe tema situaţiei de la Oltchim. „O ştire de natură economică dă din nou frisoane vâlcenilor. Faptul că OMV doreşte să vândă până în 2012 Arpechim Piteşti deschide sau agravează o problemă rămasă încă nerezolvată pentru industria vâlceană, în speţă situaţia Combinatului Chimic Oltchim. Se împlinesc aproape cinci ani de când combinatul vâlcean a început demersurile de preluare a petrochimiei de la Piteşti. Se vorbea pe atunci de o viitoare funcţionare în sistem integrat a Arpechim – Oltchim – Sare – CET Govora şi Miniera Berbeşti – Alunu, toate aceste societăţi fiind interdependente. În urmă cu doi ani, domnul Videanu, pe atunci ministrul Economiei, anunţa faptul că se lucrează la acest aspect, respectiv cel al creării unei asemenea companii care să dea startul unui nou model economic în România.
Din păcate, toate acestea au rămas simple vorbe, în realitate, locurile de muncă s-au pierdut pe platforma industrială de la Oltchim, SNLO a luat decizia de a închide bazinul minier Berbeşti, Oltchim duce un război economic cu un acţionar minoritar, iar românul plăteşte scump toate aceste consecinţe. Mai mult, cât timp situaţia de la Arpechim este neclară, şi în judeţul Vâlcea există temeri. În ultima vreme, în urma unor presiuni internaţionale, a apărut tema privatizării Oltchim, dar nimeni nu ştie în ce condiţii şi la ce preţ. Deoarece la recenta dumneavoastră vizită în judeţul Vâlcea, cu ocazia recepţiei lucrărilor de la hidrocentrala Ciunget v-aţi ferit să oferiţi presei mai multe detalii despre ce înseamnă privatizarea de la Oltchim, vă rog, totuşi, domnule ministru, să îmi aduceţi la cunoştinţă care sunt proiectele statului român în ceea ce priveşte situaţia combinatului vâlcean şi dacă se lucrează la acel proiect de integrare economică salutar pentru economia judeţelor Vâlcea şi Argeş”, se menţionează în interpelarea senatorului vâlcean.
În răspunsul venit zilele trecute de la Ministerul Economiei se precizează: „În conformitate cu mandatul special acordat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri privind administrarea, atragerea de investiţii şi valorificarea de acţiuni până în anul 2012, la operatorii economici aflaţi sub autoritatea acestuia, obiectivul MECMA la SC Oltchim SA îl constituie relansarea producţiei şi pregătirea pentru privatizare. Pe baza mandatului acordat, MECMA, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) întreprinde în prezent demersurile necesare în vederea selectării unui consultant pe probleme de privatizare a unor companii din portofoliul MECMA- OPSPI din care face parte şi SC Olcthim SA Rm. Vâlcea. Referitor la Arpechim Piteşti, vă informăm că în cursul anului 2010 a fost finalizată acţiunea de preluare de către SC Oltchim SA a activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim Piteşti. Menţionăm de asemenea că Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri întreprinde măsuri şi acţiuni pentru elaborarea, susţinerea şi aprobarea unei strategii de relansare a unor activităţi în cadrul societăţii împreună cu reprezentanţii legali ai acesteia”.