Proiectul de lărgire a Pasajului Hervil va costa 790.000 euro
• S-au aprobat noile valori ale investiţiei
Proiectul de lărgire a Pasajului Hervil va costa 790.000 euro
Recent, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a aprobat completarea HCL nr. 269/2009 referitoare la proiectul „Lărgire pasaj Hervil”, inclus în portofoliul de proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Râmnicu Vâlcea. Astfel, contribuţia Consiliului Local pentru asigurarea cheltuielilor eligibile va fi în proporţie de minim 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, respectiv 48.115 lei, iar acoperirea cheltuielilor legate de TVA în valoare de 622.295 lei va fi recuperat în condiţiile rambursării sau decontării ulterioare de la bugetul de stat. De asemenea, Primăria Râmnicului va trebui să acopere cheltuielile neeligibile în valoare de 216.700 lei, inclusiv cheltuielile conexe aferente proiectului. Valoarea totală a proiectului astfel aprobat este de 3,24 milioane lei (790.000 euro), suma reprezentând cheltuielile eligibile şi neeligibile, inclusiv TVA aferentă.
Primăria Râmnicului a avut în vedere că procesul de evaluare a proiectului a fost definitivat, fiind stabilite valorile finale ale bugetului acestui proiect, valori ce nu au fost trecute în Hotărârea Consiliului Local nr. 269/2009. De asemenea, în perioada imediat următoare va avea loc vizita precontractuală.
Proiectul include următoarele lucrări: reducerea congestionărilor traficului autovehiculelor prin largire pasaj Hervil, pasaj inferior pe calea ferată Piatra Olt – Podu Olt, Km 293, amenajare sens giratoriu şi lărgire carosabil; realizarea unei circulaţii pietonale în condiţii de siguranţă prin amenajarea de trotuare în zona pasajului inclusiv paravan de protecţie, precum şi amenajarea unui sens giratoriu.
În prezent, numărul de vehicule care trec prin pasaj a crescut foarte mult, iar circulaţia rutieră se realizează cu dificultate, pe o singură bandă. Pasajul nu are trotuare, iar traversarea căii ferate de către pietoni se realizează în condiţii de nesiguranţă. La orele de vârf circulaţia în zonă este blocată, formându-se şiruri de vehicule de o parte şi de alta a căii ferate pe străzile Matei Basarab, Nicolae Titulescu şi strada Republicii. Rezolvarea acestei situaţii presupune: demolarea podului existent şi a aripilor din zidărie de moloane şi realizarea unui pasaj inferior. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni de la semnarea contractului de finanţare. (P.C.)