Jandarmii vâlceni se antrenează în Franţa, cu Forţa de Poliţie Europeană
Jandarmii vâlceni se antrenează în Franţa, cu Forţa de Poliţie Europeană
În perioada 12-22 iunie 2006 o subunitate din cadrul Jandarmeriei Române, participă la Stagiul Anual de Antrenament pentru Forţa de Poliţie Europeană (F.P.E.), care va avea loc la Centrul Naţional de Antrenament al Forţelor de Jandarmerie din Saint-Astier – Franţa.
30 de jandarmi pleacă în Franţa la următorul stagiu
Subunitatea de jandarmerie este formată din doi ofiţeri de stat major, care vor desfăşura activităţi în cadrul Comandamentului European de Reacţie Rapidă şi 28 de luptători care au deja experienţă în domeniul misiunilor internaţionale. Unul dintre ofiţerii care pleacă la primul stagiu de pregătire este locotenent colonelul Laurenţiu Gegea, comandant al Detaşamentului de Jandarmi din Kosovo în perioada 2005-2006. Toţi jandarmii care vor pleca în Franţa trebuie să cunoască bine limba engleză, care va fi limba de lucru pe timpul pregătirii. Înaintea stagiului jandarmii au urmat un program de antrenament special la Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Jandarmi Ordine Publică Ochiuri, din judeţul Dâmboviţa.
Un jandarm vâlcean a fost deja pregătit de Forţa Europeană
Jandarmeria Română este prezentă pentru a cincea oară la stagiile de pregătire ale Forţei de Poliţie Europeană şi pentru a treia oară are calitatea de coorganizator, fiind singura instituţie din România care este invitată să participe la acţiunile comune ale F.P.E. La finalul stagiului de pregătire jandarmii obţin statutul de membru cu drepturi depline al acestei organizaţii, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. La pregătirea Forţei Europene a participat până acum un singur jandarm de la Vâlcea, sergentul major Claudiu Nicolae Popa. Acesta a fost plecat în Franţa în perioada 16-27 iunie 2003 şi a obţinut şi un certificat de absolvire a stagiului de pregătire. Urmează însă ca toţi jandarmii vâlceni care fac parte din Grupa de Intervenţie Antiteroristă să meargă la pregătire în străinătate în perioada următoare. „Jandarmii vâlceni de la grupa antitero vor participa la pregătire prin rotaţie, astfel încât să fie asigurate şi forţele necesare executării misiunilor din unitate. Înainte de plecarea în străinătate ei vor fi selectaţi la Bucureşti, în urma unei testări, urmând să participe şi la pregătirea de specializare de la Dâmboviţa. Misiunile sunt însă pe primul loc, aşa că se vor înscrie la stagiul din străinătate prin rotaţie. Stagiul de antrenament oferă posibilitatea pregătirii în comun cu celelalte forţe de ordine publică europene, asigurând un mod comun de intervenţie şi acţiune, în aşa fel încât Jandarmeria Română să demonstreze compatibilitatea cu celelalte forţe participante, conform criteriilor de performanţă cerute de Uniunea Europeană.” – a precizat căpitanul Cristian Turcu, de la Jandarmeria Vâlcea.
Jandarmii vor face pregătire de luptă
Pregătirea în cadrul Forţei de Poliţie Europene va fi un tur de forţă pentru jandarmi, deoarece aceasta are drept scop prevenirea şi gestionarea situaţiilor de criză care pot apărea în cadrul Uniunii Europene sau în orice altă zonă de conflict. „Pregătirea se va face pentru a face faţă situaţiilor reale, scopul fiind desfăşurarea ulterioară a unor acţiuni de menţinere a păcii.” – a mai precizat căpitanul Turcu. Bazele Forţei de Poliţie Europene au fost puse în anul 2000, cu ocazia summit-ului de la Feira (Portugalia), când cei cincisprezece membri ai Uniunii Europene de la acea vreme au convenit ca până în 2003, pe baza unei cooperări voluntare să se realizeze o forţă globală de 5000 de poliţişti (cu statut militar şi civil), dintre care 1400 să se poată desfăşura într-un teatru de operaţii în mai puţin de 30 de zile. În timpul summit-ului de la NICE, din decembrie 2000 cei cincisprezece au hotărât conceptele de întrebuinţare a Forţei de Poliţie Europene pe baza a două opţiuni: pe de o parte, întărirea capacităţilor forţelor locale de poliţie prin intermediul misiunilor de formare, de antrenament, de asistenţă, de control şi de consiliere, iar pe de altă parte pentru substituirea poliţiilor locale deficitare, prin executarea de misiuni care să ducă la restabilirea ordinii publice. Aceste acţiuni poliţieneşti constau în special în restabilirea ordinii publice, protecţia bunurilor şi persoanelor, exercitarea misiunii de poliţie judiciară, lupta împotriva crimei organizate şi contra diferitelor forme de terorism, animarea şi dezvoltarea funcţiei de informare publică. Prin aceasta se asigură primele nevoi de siguranţă a populaţiei din zona de conflict, urmărind stoparea celor mai grave atacuri la persoane sau la bunuri şi tulburările ordinii publice. Era vorba de o etapă esenţială în realizarea obiectivului final vizat: reconstruirea unei societăţi civile în conformitate cu principiile şi valorile statului de drept democratic. Acestea au fost considerentele pentru care în luna ianuarie 2002, la Centrul Naţional de Antrenament al Forţelor de Jandarmerie din Saint-Astier (Franţa) al Jandarmeriei Naţionale Franceze s-a desfăşurat primul stagiu internaţional de pregătire a unităţilor F.P.E. de menţinere a ordinii şi de sprijin pentru operaţiunile judiciare. Pe parcursul stagiilor de pregătire s-a tras concluzia că subunităţile de jandarmerie (ca poliţie cu statut militar) sunt cele mai eficiente, prin capacitatea lor de a acoperi ansamblul de misiuni de poliţie şi statutul militar care le permite să fie desfăşurate în perfectă complementaritate cu forţele armate.