Elena Udrea a semnat contractul de finanţare a proiectului de reabilitare a Spitalului Judeţean
• Venită special la Vâlcea pentru acest eveniment,
Elena Udrea a semnat contractul de finanţare a proiectului de reabilitare a Spitalului Judeţean
La sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Consiliului Judeţean Vâlcea, s-a semnat contractul de finanţare a proiectului de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Contractul a fost semnat chiar de către ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi de preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea. Proiectul îşi propune reabilitarea clădirii principale, achiziţionarea de mobilier specific şi echipamente medicale necesare dotării infrastructurii serviciilor de sănătate. Trebuie să mai spunem că proiectul „Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă” mai presupune reabilitarea corpurilor A şi B, reabilitarea structurii de rezistenţă, repararea defectelor din stratul de acoperire şi protejare a armăturilor, finisaje, grupuri sanitare în fiecare salon, termoizolaţie, instalaţii electrice, de apă, de incalzire, ventilaţie, gaze naturale şi instalaţii moderne de stingere a incendiilor. De această investiţie vor putea beneficia direct aproximativ 30.000 de pacienţi anual şi indirect 410.000 de locuitori ai judeţului, precum şi aproximativ 10.000 de turişti şi persoane care tranzitează judeţul.
Valoarea totală a proiectului, care se va derula pe parcursul a 36 de luni, este de circa 17 milioane de euro, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 14 milioane de euro. Prin Programul Operaţional Regional, în judeţul Vâlcea, până în prezent, au fost depuse 208 proiecte, din care s-au contractat 70 proiecte în valoare totală de 331,07 milioane lei.
Cu acest prilej, ministrul Elena Udrea, a declarat că în maximum o lună se va atinge valoarea de 4,3 miliarde de euro fonduri europene atrase prin POR, cât a fost alocat României. „Prioritatea zero a ministerului nostru şi a Guvernului este atragerea de fonduri europene. Deja am ajuns la o valoare de contractare de 4,2 miliarde de euro, probabil că într-o lună vom avea 4,3 miliarde, adică suma pe care POR o are alocată, şi va fi astfel primul program care termină ce a avut de contractat. Intrăm în supra-contractări. Din licitaţii au rămas foarte mulţi bani, asta înseamnă că proiectele tehnice sunt făcute foarte lejer, acolo se trec sume care în mod real sunt mult mai mari decât preţurile lucrărilor de investiţii. Pe de o parte, este rău, pentru că proiectanţii îşi iau comision din aceste valori, pe de altă parte este bine că găsim finanţare pentru proiecte pe care iniţial credeam că nu le putem finanţa. Trebuie să spunem că avem mii de proiecte pentru că doi ani nu s-a întâmplat nimic, între 2007 – 2009, iar acum au venit mii de proiecte pe POR”, a precizat Udrea. (P.C.)