|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Emilian Frâncu şi Ion Cîlea fac front comun pentru salvarea locurilor de muncă de la USG şi CET Govora 

Emilian Frâncu şi Ion Cîlea fac front comun pentru salvarea locurilor de muncă de la USG şi CET Govora

În ziua de 27.09.2011, la ora 9.00, în cadrul unei audienţe acordate de ministrul Laszlo Borbely la solicitarea senatorului Emilian Frâncu, la Ministerul Mediului şi Pădurilor o delegaţie vâlceană a prezentat problemele USG şi CET Govora, care pun în pericol buna desfăşurare a activităţii acestora şi chiar posibila închidere în anul 2012 a USG. Alături de senatorul Emilian Frâncu au fost prezenţi preşedintele CJ Ion Cîlea, deputatul Aurel Vlădoiu precum şi liderul de sindicat Adrian Mugioiu, director Anca Golgojan şi cei doi conducători ai USG, ulterior adăugându-se delegaţiei şi domnul Mihai Bălan, directorul CET Govora.

În urma discuţiilor purtate, ministrul mediului a dat dispoziţie specialiştilor din minister să modifice în regim de urgenţă norma NTPA 001-HG188/2002 în sensul exceptării tehnologiei Solvay de fabricare a sodei calcinate sintetice de la anumite restricţii impuse exagerat de Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP). De asemenea, s-a stabilit ca MMP, în urma unei solicitări scrise din partea USG şi a CET Govora să ceară Comisiei Europene prelungirea termenului limită până la care este obligatorie sistarea depozitării lichide (31.12.2012), sau chiar scoaterea USG de pe lista unităţilor care ar cădea sub incidenţa prevederii HG 349/21.04.2005 (USG a fost în mod eronat introdusă pe listă deşi nu intra în categoria respectivă pentru ca unităţile menţionate să-şi poată continua activitatea). Ministrul a recunoscut că USG respectă acum normele de mediu impuse de Uniunea Europeană, făcându-se investiţii de retehnologizare de peste 120 milioane euro şi că nivelul poluării produs de deversarea anumitor substanţe în râul Olt , este unul accceptabil (există fabrici similare în Austria, Germania, Polonia cre folosesc aceleaşi proceduri) doar că normele româneşti sunt mult prea severe în acest caz şi ar trebui să fie modificate.

Pentru CET Govora, ministrul Laszlo Borbely s-a mirat că nu au fost alocate fondurile cerute de această unitate pentru modernizarea depozitelor de cenuşă şi le-a cerut directorilor din minister să găsească soluţii pentru acoperirea unei părţi semnificative din fondurile necesare CET Govora pe baza unor programe existente din fondurile de mediu care au rămas încă necheltuite, respectiv ,,decontaminarea”. S-a hotărât acoperirea actualelor depozite şi realizarea altora noi iar termenele pentru încheierea lucrărilor de modernizare urmează a fi amânate pe baza unor demersuri comune ale MMP şi CET Govora la Comisia Europeană.

Preşedintele CJ Ion Cîlea a arătat că este imperios necesară sprijinirea CET Govora cu fondurile necesare rezolvării problemelor de mediu, că spre deosebire de alte CET-uri din ţară, cel din Vâlcea este unul performant şi trebuie găsite soluţii de modernizare în continuare.

Emilian Frâncu l-a rugat pe domnul ministru Laszlo Borbely să sprijine industria românească atât cât a mai rămas din ea. Pierderea celor 930 de locuri de muncă de la USG şi eventual o diminuare a celor de la CET Govora şi Oltchim ar însemna închiderea multor altor întreprinderi furnizoare de materiale şi materie primă şi benefiare a acestor produse şi s-ar dezechilibra o bună parte din economia vâlceană.
Un rol important în desfăşurarea dialogului l-au avut reprezentanţii USG (din partea patronatelor şi a sindicatelor) care au arătat că s-a făcut până acum tot ce s-a putut pentru a se respecta legislaţia.

Senatorul Emilian Frâncu şi preşedintele CJ Vâlcea Ion Cîlea au arătat pe rând că destinul celor 900 de salariaţi de la USG şi al celor peste 1000 de la CET Govora depinde de modul în care se rezolvă problemele prezentate. De asemenea, Exploaterea Minieră Vâlcea, precum şi Administraţia Bazinală de Apă Olt ar avea pierderi însemnate în cazul reducerii producţiei de la USG sau a închiderii acestei unităţi.

În final, lucrurile au intrat pe un făgaş normal, cei doi parlamentari Emilian Frâncu şi Aurel Vlădoiu urmând să continue dialogul cu ministrul Laszlo Borbely şi cu miniştrii secretari de stat de la MMP în comisiile de resort din care fac parte, iar problematica USG şi CET Govora este pe cale să fie rezolvată spre bucuria tuturor. La Ministerul Mediului şi Pădurilor se lucrează deja pe direcţiile trasate de ministrul Laszlo Borbely.

 

Leave a Response