|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Mircia Gutău şi dezvăluirile incendiare 

Mircia Gutău şi dezvăluirile incendiare

Gheorghe Smeoreanu (www.criterii.ro)

Situaţia lui Mircia Gutău seamană, pe alocuri izbitor, cu aceea a celebrului personaj Josef K. din nu mai puţin celebrul roman „Procesul” de Franz Kafka. Deschideţi romanul şi veţi vedea că prima frază sună astfel: „Pe Josef K. îl calomniase cineva pesemne, căci, fără a fi făcut nimic rău, se pomeni într-o dimineaţă arestat”.

Pentru opinia publică avizată, ne referim la aceea din municipiul Rm. Vâlcea, Mircia Gutău pare a fi fost şi el „calomniat” de cineva, iar ipotezele cu privire la subiectul calomniei au fost cele previzibile în asemenea cazuri: femeile sau banii, banii sau femeile. Fiindcă pe ce alt subiect ar fi putut fi bârfit un om atât de special, de puternic, de plin de succes precum Mircia Gutău?

Pe întreg parcursul pe care l-a urmat după arestare, Mircia Gutău se exprimă în aceleaşi tonuri anxioase precum eroul lui Kafka: „…nu există îndoială, domnilor, că în dosul manifestărilor acestui tribunal, în dosul arestării mele deci, ca să vorbesc despre mine (…) se află o mare organizaţie care plăteşte nu numai paznici venali, inspectori şi judecători de instrucţie nerozi,dar mai întreţine şi judecători de rang înalt şi foarte înalt (…). Iar sensul acestei mari organizaţii, domnii mei, în ce constă ? În a aresta oameni nevinovaţi, cărora li se intentează procese stupide – ca în cazul meu -, adesea fără niciun rezultat. Şi cum s-ar putea, oare, dat fiind nonsensul total al unui asemenea sistem, să fie evitată

cea mai reprobabilă corupţie a funcţionărimii care-l slujeşte? E cu neputinţă, domnilor, să fie evitată. Nici cel mai mare judecător n-ar putea să o facă atunci când el este în cauză”.

Mircia Gutău a promis, în ziua eliberării sale, că va face unele dezvăluiri şi estimăm că şi personajul Josef K., dacă ar fi fost om viu, ar fi făcut dezvăluiri despre cineva deja amintit:”cel mai înalt judecător”. Despre judecătorul Vasile Alexandri, membru al completului de judecată care l-a condamnat face acest „Mircia K.” dezvăluiri incendiare.

Fiindcă se pare că numitul jude a fost la Rm. Vâlcea pe vremea când dosarul se afla pe rol şi s-a antepronunţat, la un pahar de whisky, în prezenţa mai multor persoane, în sensul totalei nevinovăţii a fostului primar, pe atunci, primar în funcţie. „Să nu uiţi că m-ai cunoscut” i- ar fi spus viitoarei sale victime omonimul poetului „Pastelurilor”, iar Mircia Gutău nu a uitat şi, desigur, nu va uita niciodată. Kafka însuşi, dacă ar fi trăit, ar fi inserat această frază – „Să nu uiţi că m-ai cunoscut” – în eventualele dezvăluiri ale lui Josef K.

Pe tot parcursul nedreptei sale penitenţe, Mircia Gutău a avut acel orgoliu al omului care se ştie nevinovat, al celui care este victima absurdului. Şi despre Josef K. s-a spus că este un personaj orgolios: „În acelaşi timp, eroul lui Kafka aparţine marii galerii a orgolioşilor. Din clipa arestării, el nu încetează să privească de sus şi să dispreţuiască tot ce i se întâmplă. Gesturile sale sunt ale unui ins cu o foarte bună părere despre propria-i persoană” scrie Ion Cristoiu despre Iosef K., dar parcă, în subsidiar, despre Mircia Gutău, în cartea sa de eseuri „Rolul sînilor în presa liberă” – Bibioteca „Adevărul”, 2011, pag. 191.

Cei care l-au vizitat pe Mircia Gutău la închisoare au putut constata starea sa de stupefacţie şi revoltă absolut kafkiană. Iată ce gândea, la un moment dat, Josef K.: „K. trăia doar într-un stat constituţional. Toate legile erau respectate. Cine îndrăznea să-l atace ? Nici vorbă, totul putea fi o glumă, o glumă grosolană pusă la cale de colegii lui”. Mircia Gutău a pierdut ultimul proces datorită inocenţei sale, una asemănătoare cu a lui Josef K. Asemenea personajului kafkian, a crezut în sistem şi în virtuţile lui şi a considerat că însăşi aducerea sa în boxa acuzaţilor nu poate fi decât „o glumă” pusă la cale „de colegi”.

Să nu ne mirăm, aşadar, dacă, pe linia acestei gândiri, Mircia Gutău a trecut la UNPR, fără a-şi mai respecta perioada de reflecţie pe care el însuşi şi-o promisese după ieşirea din închisoare. Ideea lui Josf K., precum că totul este o glumă proastă pusă la cale de colegi nu i-a dat pace nicio clipă fostului.primar şi astfel a acţionat în consecinţă. Poate că citind „Procesul” lui Kafka, Mircia Gutău va înţelege mai multe şi va evita afirmaţiile şi gesturile care să îl apropie de eroul acestui roman. Fără îndoială că ar trebui să-i facă cineva cadou lui Mircia Gutău „Procesul” lui Kafka.

Mircia Gutău poate dezvălui orice, de acum înainte, fiindcă toată lumea va considera afirmaţiile sale ca pe o modalitate de a se disculpa. Noi credem însă că prin ceea ce a spus şi va spune, fostul primar încearcă să pună ordine în întâmplările absurde cărora le-a cazut victimă. Fiindcă nu e omeneşte să trăieşti cu sentimentul că eşti victima unor înlănţuiri de fapte ilogice, că eşti un personaj de roman absurd, că eşti tu însuţi Josef K.

Leave a Response