|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Ion Cîlea a semnat un contract de finanţare de 122,5 milioane euro 

La Ministerul Mediului şi Pădurilor, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Ion Cîlea a semnat un contract de finanţare de 122,5 milioane euro

• a fost parafat contractul de finanţare a proiectului privind extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea, proiect care a fost depus pe structura Programului Operaţional Sectorial de Mediu, Axa prioritară 1

În cursul zilei de luni, 24 octombrie a.c., preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, dr.ing. Ion Cîlea, împreună cu preşedintele Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA, ing. Ilie Amuzan, şi directorul SC APAVIL SA, ing. Cristian Jianu, au participat la o reuniune organizată de ministrul Mediului şi Pădurilor Laszlo Borbely la sediul Ministerului. Aici a avut loc festivitatea prilejuită de semnarea contractului de finanţare a proiectului privind extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea, proiect care a fost depus pe structura Programului Operaţional Sectorial de Mediu, Axa prioritară 1.

Acest proiect a avut un parcurs anevoios, însă obstacolele au fost depăşite deoarece Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Mediului care a verificat admisibilitatea şi eligibilitatea proiectului, a concluzionat că acesta îndeplineşte toate criteriile de selecţie.
Valoarea acestui proiect este de 122.509.324 euro, din care 76.935.536 euro vor fi asiguraţi prin finanţare nerambursabilă din Fondul European de Coeziune, iar contribuţia totală a celor 7 localităţi beneficiare va fi de 1.810.248 euro.

Investiţia vizează doar aglomerările urbane cu peste 10.000 de locuitori, motiv pentru care au fost integrate în proiect municipiile Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani, precum şi alte 5 oraşe. În aceste localităţi se vor executa ample lucrări de reabilitare şi de construcţie a noi captări de apă, modernizarea conductelor magistrale, extinderea reţelelor actuale de distribuţie şi de canalizare, echiparea sistemului cu noi staţii de tratare a apei şi de pompare etc.
Integrarea populaţiei la reţeaua de apă potabilă în cele 7 aglomerări urbane va ajunge la 96%, iar conectarea locuitorilor la sistemele de canalizare se preconizează să atingă 91%.
În perspectiva imediată, unităţile şi instituţiile implicate în derularea proiectului care deţine întâietate pe judeţul Vâlcea prin valoarea fondurilor absorbite de la Uniunea Europeană, vor trece la organizarea şi desfăşurarea procedurilor de achiziţie publică, în primul rând pentru desemnarea, prin licitaţie, a constructorului.

 

Leave a Response