|luni, noiembrie 25, 2024
  • Follow Us!

Casa Asigurărilor de Sănătate refuză să plătească serviciile prestate de medicii vâlceni 

Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea:

Casa Asigurărilor de Sănătate refuză să plătească serviciile prestate de medicii vâlceni

La iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, miercuri, 25 ianuarie, s-au aşezat la masa discuţiilor pentru a analiza situaţia din sistemul naitar vâlcean: consilierul juridic Adrian Buşu din partea Colegiului Judeţean al Medicilor, Georgeta Sălişte, manager general al Spitalului Judeţean, dr. Letiţia Badea, director medical, Mihăiţa Creţulescu, director economic al aceluiaşi spital.
Au participat, de asemenea, Maria Costea, liderul Sindicatului SANITAS Vâlcea, şi Anca Stoica, liderul Filialei Sindicatului SANITAS din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Într-un comunicat transmis presei de Cj Vâlcea se arată că: „Tema cea mai viu disputată a fost legată de acumularea unor mari datorii determinate în principal de întârzierea sau refuzul decontării serviciilor medicale de către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate. Astfel, pe lângă restanţa de aproape 23 miliarde lei vechi pentru servicii contractate, executate, dar neachitate, CJAS continuă să fie foarte îndărătnică şi cu plata serviciilor medicale efectuate peste contractul anual, dar validate de Şcoala Naţională de Sănătate şi Management Sanitar, sumele acumulate pe acest palier fiind de 179.066.120 miliarde lei vechi.”
A doua problemă majoră pusă în discuţie s-a referit la acordarea incorectă a clasificării SJU la gradul III, pe baza unor argumente defavorizante care nu se datorează în niciun caz spitalului de la Râmnicu Vâlcea, ele aparţinând în exclusivitate Schemei de Clasificare a Spitalelor stabilită de Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre unele servicii medicale care nu se realizează în cadrul Spitalului Judeţean nu pentru că n-ar îndeplini criteriile de personal înalt calificat, de dotare şi performanţe în domeniu, ci de obligaţiile stipulate în Protocolul Naţional elaborat unilateral de Ministerul Sănătăţii.
Un subiect viu discutat a fost provocat de decizia privind reducerea numărului de paturi fără să se ţină seama de gradul de ocupare înregistrat în anul precedent, ca şi de alte criterii cât de cât justificabile. Din această cauză spitalul a pierdut nu mai puţin de 193 paturi de spitalizare faţă de cele existente anul trecut.
Toate aceste probleme vor fi cuprinse într-un memoriu pe care preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, urmează să-l prezinte şi să-l susţină atât la ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, cât şi la directorul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Nicolae Duţă.
Consiliul Judeţean a găsit soluţii de rezolvare la cea mai spinoasă problemă de ordin social. Este vorba despre acordarea de tichete de masă nu numai cadrelor medicale din secţiile vechiului spital judeţean ci, de la 1 ianuarie 2012, şi personalului medical din secţiile Obstetrică, Ginecologie şi Neonatologie care, până la această dată nu au beneficiat de aceste drepturi. În acest scop, preşedintele Ion Cîlea s-a angajat în numele Consiliului Judeţean să aloce spitalului sumele necesare decontării cheltuielilor cu bunurile şi serviciile în valoare echivalentă cu a tichetelor de masă pentru tot personalul din fosta Maternitate.

 

Leave a Response