Satul Crânguri din comuna Scundu, înghiţit de pământ şi apă
Satul Crânguri din comuna Scundu, înghiţit de pământ şi apă
Cinci milioane lei despăgubire pentru o casă distrusă de alunecările de teren
În cătunul Crânguri ce aparţine de comuna Scundu-Vâlcea, de vreo doi ani încoace viaţa a devenit un adevărat calvar. Zona este săracă, iar pământurile sunt neproductive încât lupta localnicilor pentru supravieţuire este foarte dură. Ca şi cum asta n-ar fi fost îndeajuns, de vreo doi ani încoace dealurile din spatele caselor oamenilor au pornit la vale. Pârâului Scundu a fost obturat i-a fost mutată matca, iar de la o zi la alta apa se apropie de casele oamenilor. “Mă trezesc noapte şi aud pământul cum trosneşte. Priviţi salcia aceea imensă! Cu câteva luni în urmă era la 100 de metri distanţă de locul unde o vedeţi. Mai este un pic şi vine până în curtea casei”, spune Victoria Maxim, unul dintre locuitorii afectaţi de stihiile naturii.
Valea Plângerii
Urcăm pe dealul căruia localnicii îi spun… “Cireşu Mătuşii”. “Aici, altădată aveam plantaţie de pomi fructiferi, erau parcele unde cultivam porumb. Acum este o vale a plângerii. Dumnezeu parcă se răzbună pe noi că prea ne-am făcut răi”, spune Gheorghiţa Ibrac, o femeie în vârstă care tăia dealul de-a curmezişul. Trupurile arborilor de altădată s-au amestecat cu tone de pământ, iar pe vârful colinei, o falie imensă s-a desprins din deal şi tot înaintează. „Aici a fost fântâna casei, dar a fost acoperită de pământul care a venit peste ea. Deocamdată pământul mi-a distrus gardurile gospodăriei şi în curând va veni şi peste casa aflată în vale. ªi zi şi noapte sap digul pe unde să curgă apa pârâului Scundu, dar pământul de pe deal vine şi astupă cursul apei şi eu mă lupt cu morile de vânt. Sunt destul de supărată că mi-au murit cei doi băieţi în floarea vârstei, iar acum am ajuns să stau şi să nu dorm noaptea de frica malului care o să vină peste mine”, spune Victoria Maxim. Anexele din gospodărie au fost inundate de firul de apă al pârârului Scundu, care atunci când plouă se umflă şi face ravagii. Familia Maxim a depus depeşe la mai marele judeţului, încercând să explice situaţia disperată în care se află. Nu de alta, dar de când cu alunecările de teren, situaţia socială a familiei Maxim s-a degradat continuu. Mihai Maxim (58 ani), fost lucrător la PECO, stâlpul casei cum s-ar spune, a paralizat, iar omul stă mai tot timpul internat prin spitale, fiind diagnosticat cu o tumoare pe creier. În pragul Crăciunului, familiei Maxim i-a crăpat casa bătrânească şi nimeni nu pare să facă ceva pentru a ajuta oamenii aceşti oameni.
Autorităţile dau din umeri
În urma sesizării depuse la Prefectura Vâlcea, familia Maxim a primit la 21 decembrie 2005, următorul răspuns: “Urmare a petiţiei dvs. înaintată spre soluţionare instituţiei noastre, vă comunicăm următoarele: Alunecarea de teren declanşată pe versantul malului stâng al pârâului «Scundu», în luna aprilie 2005, a condus la devierea şi opturarea albiei acestuia şi la formarea unei acumulări de apă, cu adâncime de aproximativ 3,5 metri, ce a inundat anexele gospodăreşti ale mai multor cetăţeni, printre care şi a dvs., şi care pun în pericol locuinţele acestora. În consecinţă, situaţia creată a fost analizată de către Sistemul de Gospodărire a Apelor şi s-au dispus măsuri specifice pentru punerea în siguranţă a zonei. Gospodăria dvs. se află în zona monitorizată de către Comitetul Local pentru situaţii de urgenţă, iar pentru pagubele suferite aţi primit un ajutor social din partea Direcţiei Muncii în sumă de 5.000.000 lei”. Documentul este semnat de prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu şi secretarul general, Mircea Nadolu. Care sunt acele măsuri specifice, autorităţile judeţene nu suflă nici o vorbuliţă, iar pentru o casă crăpată din cauza alunecărilor, suma de 5 milioane lei vechi primită este un afront la adresa celor care trăiesc această dramă. “În faţa casei au adus mai multe tuburi de fier, cu diametru de aproape doi metri, pentru a canaliza pârâul, dar de luni bune nimeni nu mai mişcă măcar un pai. I-am spus primarului că REMAT scrie pe ele, că nu le vor monta niciodată. Dezinteresul este unul total”, ne-a spus Vera Maxim, fiica familiei Victoria şi Mihai Maxim.
Situaţia acestor oameni nu este singulară în cătunul Crânguri. Alte familii, Ibrac, Chiroiu, Purda, Barbu, Manda se confruntă cu aceleaşi probleme. Oamenii ne cheamă să ne arate fântânile care s-au umplut cu apa din pârâul care şi-a ieşit din matcă din cauza alunecării dealului, grajdurile inundate. “A trebuit într-o zi să tai grajdul să scot vacile din apă. M-am luptat cu oile în braţe, ba chiar am căzut în baltă să le salvez”, povesteşte din mulţime o tânără. Oamenii nu ştiu cărui fapt se datorează alunecările de pe “Dealul Cireşului” aşa că fiecare spune varianta lui. “Au făcut nişte sonde acolo sus, pe deal, să caute marmură neagră. Se zice c-ar exista prin zonă în subsol aşa ceva. Geologii n-au mai astupat sondele respective şi de-aia pământul a luat-o la vale”, spune Constantin Ibrac, care şi el ne arată acareturile din gospodărie inundate de apă. Primarul comunei Scundu, Dumitru Bejan, întrebat despre situaţia existentă în cătunul Crânguri ne-a declarat: “Alunecările de teren din zona respectivă se datorează existenţei la o adâncime cuprinsă între 1 şi şapte metri a unui strat de nisip, irigat de foarte multe izvoare. Porţiunea alunecării se întinde pe o lungime de 650 şi o lămâie de 120 metri.
Oamenii au construit un dig din salcâmi
Două falii din deal au plecat din vârful colinei, astupând pârâul care traversează pe la poalele dealului. Noi tot ce am putut face a fost să facem lucrări de canalizare pe respectivul fir de apă construind un dig din salcâmi şi făcând decolmatare. Este o lucrare provizorie, pentru că am făcut demersuri la Apele Române. În zonă au venit specialişti şi am ajuns la concluzia că ori urma să strămutăm cele şapte-opt familii, ori să facem lucrări de consolidare. Se va merge pe cea de-a doua variantă. S-au făcut lucrări topografice, s-a monitorizat zona şi s-a făcut un studiu de fezabilitate, urmând ca lucrările de consolidare, prin construirea unui dig, a unui zid de sprijin, să înceapă în această primăvară. Aici au venit preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, domnii Buşe şi Câlea. Construcţia va costa peste 10 miliarde de lei şi banii urmează să fie daţi de Guvern, dintr-un fond de dezastre. Deşi am adus acele tuburi din fier, acestea nu se pot folosi, specialiştii ajungând la concluzia că odată ce vor fi montate, din cauza alunecărilor ele vor fi inutile, fiind scoase la suprafaţă. Este adevărat că sunt oameni cărora le-au fost afectate fântânile, iar familia Maxim are o bucătărie de vară supusă pericolului. Le-am cerut să se mute în cealaltă casă şi le-am oferit cinci milioane de lei. Problema este ca alunecările să nu avanseze până la finalizarea lucrărilor de consolidare a zonei”, a spus primarul din Scundu.