încăierare pentru ciolanul de la Regia de drumuri
Încăierare pentru ciolanul de la Regia de drumuri
VRAJBĂ. RAJDP – mărul discordiei între preşedintele CJ, Dumitru Buşe şi consilieri
Transformarea Regiei de Drumuri şi Poduri în societate comercială i-a încăierat pe consilierii judeţeni
Consilierii judeţeni au dezbătut în cadrul celei mai recente şedinţe de Consiliu Judeţean chestiunea transformării Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri şi în societate comercială. După circa o oră de dezbateri, majoritatea consilierilor nu pricepuseră nici măcar fondul problemei; cei mai mulţi dintre aleşi credeau că este vorba despre privatizarea regiei, nu despre transformarea ei în societate comercială. Discutarea acestei probleme a fost amânată pentru o dată ulterioară, întrucât consilierii nu s-au pus de acord asupra vreunei variante. Cei care au contestat transformarea regiei în societate comercială au adus ca argument faptul că anumite cercuri de interese doresc să pună mâna pe RAJDP.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe, este unul dintre cei care susţin transformarea RAJDP în societate comercială. El şi-a argumentat poziţia prin faptul că doar aşa RAJDP va putea deveni cu adevărat profitabilă, în contextul integrării europene. „Nu mai putem rămâne în acest conflict de interese. Nu putem organiza la nesfârşit licitaţii pentru noi. (…) O s-o avem pe conştiinţă. Eu nu vreau să fac parte din această categorie, să las capul în jos de ruşine”, le-a spus Dumitru Buşe consilierilor.
Printre cei care susţin această idee se numără şi pesedistul Ştefan Prală. Acesta este practic singurul consilier PSD care a susţinut ideea lui Buşe. El a venit chiar cu o soluţie radicală, aceea a transformării rapide a RAJDP în societate comercială, urmată de o privatizare imediată, „cât timp societatea are valoare”. Prală a mai arătat că dacă se va întârzia procesul privatizării, RAJDP nu va mai valora mare lucru.
Nu de aceeaşi părere sunt ceilalţi consilieri PSD. Cel mai virulent a fost Constantin Pârvu, preşedinte al CNSLR Frăţia. Întrerupt pe toată durata intervenţiei de către consilierul liberal Traian Dobrinescu, pesedistul a reuşit totuşi să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului care stă în spatele transformării regiei în societate comercială. „Gândiţi-vă la oamenii care lucrează acolo! Câte privatizări se succes aţi văzut până acum în România? Luaţi aminte la cazul Petrom, la felul în care s-a privatizat această societate”, a spus Pârvu. Acesta, dar şi alţi consilieri, au atras atenţia că RAJDP este vânată de numeroşi afacerişti locali, care visează de mult timp să pună mâna pe una dintre cele mai importante instituţii din subordinea Consiliului Judeţean.
Directorul RAJDP, Otto Cremarenco s-a exprimat pentru transformarea în societate comercială, subliniind că doar aşa societatea va evolua. Cremarenco a nominalizat chiar două firme care sunt deja interesate de achiziţionarea RAJDP. Este vorba de Strabag şi Colas, despre care surse din Consiliul Judeţean spun că sunt folosite doar ca paravan de către adevăratele firme interesate de preluarea regiei. Aceleaşi surse mai spun că în cazul în care RAJDP se va privatiza, noii proprietari vor impune tarife mult mai mari decât cele percepute în prezent de regie, pentru repararea drumurilor judeţene.
Dezbaterile au fost amânate pentru o dată ulterioară, comisiile din cadrul CJ fiind invitate la discuţii separate. În acest moment, doar în trei judeţe din România, printre care şi Vâlcea, mai există asemenea regii.
• Octavian HERŢA