|luni, noiembrie 25, 2024
  • Follow Us!

Comuna Vlădeşti şi-a schimbat radical aspectul, datorită investiţiilor realizate de primarul Sorin Ghiţă 

• În ultimii şase ani,

Comuna Vlădeşti şi-a schimbat radical aspectul, datorită investiţiilor realizate de primarul Sorin Ghiţă

În 2006, Sorin Ghiţă a avut privilegiul şi onoarea de a fi ales primarul comunei Vlădeşti, iar în 2008 locuitorii i-au încredinţat un nou mandat. Într-un mesaj adresat locuitorilor comunei Vlădeşti, Sorin Ghiţă spune: “După şase ani de la învestirea în funcţie, a sosit timpul să vă prezint un nou raport al activităţii mele în fruntea administraţiei locale. Înainte de toate, vreau să vă asigur că, de la an la an, veţi simţi o îmbunătăţire a calităţii vieţii, veţi avea parte de condiţii civilizate de trai, obiectivul meu fiind acela ca localitatea Vlădeşti să devină cea mai frumoasă din mediul rural. Datorită investiţiilor realizate în infrastructura rutieră, de învăţământ, sportivă şi de agrement, populaţia comunei noastre a ajuns la peste 3000 de persoane, cu 600 mai multe comparativ cu anul 2005. De asemenea, am reuşit să măresc bugetul Primăriei de la 5 miliarde la 50 de miliarde de lei vechi, chiar dacă nu am majorat taxele de ani buni. Nu în ultimul rând, nu aş fi reuşit să vă creez un grad ridicat de confort fără ajutorul consilierilor locali.

De când am preluat conducerea administraţiei publice locale, am acordat o atenţie deosebită reabilitării infrastructurii rutiere, mai ales că acest domeniu nu cunoscuse până atunci o dezvoltare prea mare. Datorită preocupării constante în modernizarea drumurilor, comunitatea a înţeles că şi localitatea noastră (situată la doar câţiva kilometri de Râmnic) va deveni, în scurt timp, un reper la nivel naţional. Am realizat reabilitarea următoarelor drumuri cu asfalt sau macadam: DC 62 Vlădeşti ÔÇô Valea Ursului; DC Vlădeşti ÔÇô Priporu, via staţia de pompare apă; realizarea variantei ocolitoare DC 62 Vlădeşti ÔÇô Valea Ursului ÔÇô Tudorache ÔÇô Pirnea; modernizare şi asfaltare DC 168 Vlădeşti Trundin; modernizare şi asfaltare DC Vlădeşti ÔÇô Priporu ÔÇô Pleaşa; modernizare şi asfaltare DC Vlădeşti ÔÇô Priporu (Dosul cu Morile), via peste râul Olăneşti; modernizare drum “Valea Plutii”; modernizare drumuri vicinale: “La Bălintescu”, “La Zotică”, “La Chirilă”, Uţeşti, Orăşel, Săndulache. Mai avem şi alte Investiţii în curs de finalizare: modernizare drum vicinal Țarina ÔÇô licitaţia a fost finalizată, iar lucrările au ca termen de execuţie luna iulie a acestui an; modernizare şi asfaltare drum comunal Țânţuleşti ÔÇô lucrările au ca termen de execuţie luna iunie a acestui an. Alte lucrări propuse în Consiliul Local: asfaltarea integrală a drumului Vlădeşti ÔÇô Valea Ursului ÔÇô Pleaşa ÔÇô Fundătura; asfaltarea integrală a drumului Vlădeşti ÔÇô Trundin; asfaltarea integrală a drumului Vlădeşti ÔÇô Priporu ÔÇô Bercu; modernizare drumuri vicinale: “La Ulise”, “Țarina 2”, “La Bazine ÔÇô Gater”, “Dragomiraş – Gater”, “Valea Ursului ÔÇô Chera”, “La Mihăescu”.
Lucrări finalizate la reţelele apă potabilă şi canalizare ape menajare: reţea de apă potabilă pe 23 km; staţie de clorinare şi pompare apă potabilă; reţea de canalizare pe 19 km; staţie de epurare ape menajare; extindere reţea apă potabilă cu 3,5 km; extindere reţea canalizare cu 3,5 km; bazin captare şi distribuţie apă potabilă Fundătura ÔÇô Pleaşa.
Alte lucrări de infrastructură realizate în comuna Vlădeşti: realizarea unui punct SRP pentru gaze naturale; realizarea a 5 puncte noi de transformare electrică pentru mărirea puterii instalate; amenajare parcare auto şi construire zi de sprijin pentru Primăria Vlădeşti şi Biserica Vlădeşti; amenajare alei pietonale pe DN 64; modernizare şi reabilitare şanţuri şi trotuare pe DN 64, pe 2,8 km; finalizare lucrare alei pietonale pe toată lungimea comunei. În domeniul sportului şi tineretului: construirea unui stadion cu 1000 de locuri (cel mai mare din mediul rural al judeţului Vâlcea), care dispune de vestiare moderne şi nocturnă; amenajarea unui teren de sport cu gazon sintetic şi nocturnă lângă Școala Vlădeşti.

Frumoasa localitate de lângă Râmnic a obţinut peste 100 de miliarde lei vechi, prin Măsura 3.2.2, a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Una dintre componentele proiectului integrat de 2,5 milioane de euro o reprezintă construirea unei baze sportive, cu dimensiunea de 90×45 metri. Valoarea acestei investiţii este de 15 miliarde lei vechi. Noua bază sportivă va fi prevăzută cu tribune cu o capacitate de 1000 de locuri pe scaune. De asemenea, va fi amenajată şi o parcare pentru 75 de autoturisme. Stadionul din Vlădeşti va putea fi omologat de FRF pentru a găzdui inclusiv meciuri de nivel naţional. Mi-am propus ca Vlădeştiul să devină o gazdă primitoare şi pentru sportivii care, pe viitor, vor dori să-şi desfăşoare cantonamentele de pregătire pe stadionul pe care îl voi inaugura anul acesta. Practic, localitatea noastră are capacitatea de a caza fotbalişti, handbalişti sau alţi practicanţi de discipline sportive. Nu peste mult timp, vom atrage la Vlădeşti echipe care vor să se pregătească în condiţii optime. Consider că Primăria şi Consiliul Local Vlădeşti au reuşit să revigoreze această activitate. Comuna Vlădeşti are şi o echipă de fotbal, Stejarul, care, din această vară, va face pasul la un nivel superior, în Liga a IV-a. Formaţia antrenată de Ilie Sporea a avut o comportare meritorie în majoritatea partidelor din actualul campionat. După ce vom inaugura stadionul comunal, sunt convins că jucătorii vor fi susţinuţi din tribune de sute de suporteri.
În urma recensământului populaţiei şi al locuinţelor, realizat la nivel naţional, în luna octombrie a anului trecut, doar trei dintre cele 89 de localităţi ale judeţului Vâlcea au înregistrat o creştere demografică: Vlădeşti, Suteşti şi Păuşeşti-Măglaşi. În 2012, comuna a ajuns să numere peste 3000 de suflete, cu peste 400 mai multe comparativ precedenţi. Investiţiile realizate în ultimii ani (grădiniţă nouă, şcoli modernizate, drumuri asfaltate, canalizare şi apă curentă, bază sportivă de nivel naţional etc) i-au determinat pe mulţi dintre râmnicenii cu o stare financiară bună să cumpere terenuri şi să-şi ridice case la 5-6 kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. Pe viitor, tot mai mulţi râmniceni vor renunţa la aglomeraţia urbană şi vor opta pentru aerul curat şi liniştea din Vlădeşti. Sunt încrezător că, pe viitor, localitatea mea va fi o oază de relaxare pentru toată lumea.

În luna august 2011, în comuna Vlădeşti a fost inaugurat Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei (SPCLEP), prin proiectul intitulat “Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice la nivelul comunei Vlădeşti”. Investiţia s-a ridicat la aproximativ 7 miliarde de lei vechi şi s-a derulat prin intermediul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Odată cu înfiinţarea acestui serviciu, locuitorii din Vlădeşti care vor să-şi elibereze actele de identitate nu trebuie mai meargă până în Râmnic. De un an, cetăţenii noştri îşi pot procura într-un timp scurt inclusiv adeverinţe de rol fiscal, agricol, autorizaţii de construcţie etc. Prin intermediul acestui ghişeu, locuitorii economisesc şi bani şi timp, deoarece nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze în Râmnic”. În învăţământ şi cultură am realizat: extindere reparaţii şi modernizare Școala Vlădeşti; achiziţie microbuz şcolar pentru transportul elevilor; amenajare grupuri sociale în incinta şcolii şi branşare la reţelele de apă potabilă şi canalizare; realizare sistem centralizat de încălzire la Școala Vlădeşti; amenajare alei pietonale la Școala Vlădeşti; construirea unui Centru de consiliere, educare şi îngrijire a copiilor aflaţi în situaţii de risc; Grădiniţă cu program prelungit pentru 100 de copii, la Vlădeşti; modernizarea bibliotecii comunale Vlădeşti; amenajarea unui spaţiu de expunere ceramică în incinta căminului cultural Vlădeşti. Tinerii, dar şi pensionarii, vor fi mereu în atenţia mea prin tot felul de programe cultural-distractive, dar şi prin deschiderea unor noi oportunităţi.

(Petre Coman)

Leave a Response