Realizările primarului Romeo Rădulescu
Realizările primarului Romeo Rădulescu
Anul 2011 poate fi definit de stabilizare, consolidare şi finalizare a unor investiţii de amploare. Am început să culegem roadele în urma proiectelor mari de investiţii cu finanţare externă din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană: pe 1 iunie s-au inaugurat lucrările la proiectul „Modernizare Grădina Zoologică”, în luna august s-a finalizat proiectul „Extindere şi modernizare sistem de supraveghere video cu dispecerat, pe linia siguranţei publice şi prevenirea criminalităţii la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea”, iar în luna noiembrie a fost încheiat proiectul „Arteră de legătură între străzile Morilor şi Știrbei Vodă, inclusiv podul peste râul Olăneşti”.
ÔÇ¿Am demonstrat în ace╚Öti doi ani de mandat că sunt preocupat de viitorul oraşului, de utilizarea eficientă a resurselor financiare, că mă interesează curăţenia şi siguranţa cetăţenilor acestui municipiu.
Toate acestea înseamnă normalitate şi cu onestitate vin în faţa dumneavoastră pentru a vă prezenta ce am realizat în Râmnicu Vâlcea, împreună cu echipa mea.
Grădiniţa Toţi Sfinţii
În zona Centrală aveam probleme cu numărul insuficient de grădiniţe, iar prin noua construcţie rezolvăm această chestiune. Nouă grădiniţă cu program normal de pe strada Căpitan Negoescu are o capacitate de 120 de locuri, respectiv 6 grupe cu maxim 20 de copii. Grădiniţa va cuprinde şi spaţii pentru prepararea hranei, spălarea rufelor, grupuri sanitare şi alte spaţii necesare unităţii. De asemenea, vom amplasa şi un loc de joacă în curtea noii unităţi de învăţământ preşcolar. Inaugurarea acestei investiţii va avea loc în luna mai a acestui an.ÔÇ¿Actuala administraţie se preocupă ca instituţiile de învăţământ din Râmnic să fie moderne şi la standarde europene. Grija pentru copii este o prioritate, de aceea avem în programul de investiţii încă 2 noi grădiniţe, în zona Morilor şi la locuinţele sociale din zona de Sud a oraşului.
Încurajarea sportului de masă
Am amenajat terenuri de sport sintetice în : Zona ANL, Zona blocului C13, Bulevardul Pandurilor (blocurile B6-A6), la ╚Öcolile generale: Anton Pann, Nr. 4, Nr. 10, Nr. 13, Căzăne╚Öti, Take Ionescu, la grupurile ╚Öcolare: General Magheru ╚Öi Henri Coandă, Colegiul Tehnic Forestier ╚Öi Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab. Preocuparea administraţiei locale pentru sprijinirea fenomenului sportiv este veche şi am demonstrat prin numeroasele investiţii făcute până acum în modernizarea unor baze sportive sau terenuri destinate activităţii de acest gen. Suprafeţele sintetice sunt de cea mai bună calitate, fiind autorizate FIFA.
Pasajul Hervil, un succes al actualei administraţii
Am urmărit îndeaproape lucrările de extindere a pasajului Hervil. Proiectul care a însemnat lărgirea pasajului Hervil, a fost finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional, bugetul proiectului fiind de 3.228.342,20 lei, din care valoarea contribuţiei nerambursabile alocate este de 2.040.446,24 lei. Contractul de finanţare a fost semnat la data de 29 septembrie 2011, iar lucrările s-au desfă╚Öurat în doar jumătate de an. Pasajul Hervil este foarte important pentru zona Nord, dar şi pentru întreg oraşul.
Program amplu de asfaltare a străzilor
Și în 2011 graficul lucrărilor de asfaltare a cuprins străzi din toate cartierele oraşului. Una din priorităţi a fost modernizarea arterelor rutiere din municipiu şi în ce de-al doilea an al mandatului meu. Zona 1 Mai a fost în atenţia noastră. Străzile 1 Mai, Mircea Eliade, George Enescu, Alexandru Sahia erau deteriorate şi au fost asfaltate. De asemenea, am avut în vedere străzi ╚Öi din celelalte cartiere: ╚ÿtirbei Vodă, Regina Maria, Cerna ╚Öi Luceafărului. I-am obişnuit pe locuitorii ora╚Öului cu infrastructură modernă şi vom continua pe această linie. Îmi doresc ca cetă╚øenii să circule pe străzi curate ╚Öi frumoase.
Nu am majorat taxele şi impozitele locale
Nivelul taxelor şi impozitelor locale a rămas neschimbat în 2012, locuitorii municipiului nu plăesc nici un leu în plus faţă de 2011, şi se pot realiza şi investiţiile propuse pentru anul în curs. În acest fel, echipa aflată la conducerea administraţiei locale a dovedit că este preocupată să nu majoreze în nici un fel cheltuielile locuitorilor municipiului. Administraţia locală îşi doreşte să fie un real sprijin pentru populaţia municipiului în aceste vremuri economice de criză globalizată, iar faptul că nu majorăm taxele şi impozitele în 2012 demonstrează încă o dată acest lucru. S-a păstrat ╚Öi bonificaţia de 10% pentru cei care au achitat integral, până la 31 martie 2012, obligaţiile datorate. Le mulţumesc cetăţenilor oraşului pentru că în 2011 au fost buni platnici, nivelul încasărilor fiind de aproape 100%.
Înnoirea parcului auto ETA
Nu vom privatiza ETA – peste tot în lume transportul public de călători este responsabilitatea Primăriei – la fel va rămâne şi în Râmnicu Vâlcea. După modernizarea staţiilor de autobuz, înnoirea parcului auto a fost un alt obiectiv, municipalitatea din Râmnicu Vâlcea achiziţionând 5 autobuze scurte în 2011 şi alte 6 autobuze lungi în 2012. Creşterea siguranţei celor care aleg să circule cu mijloacele de transport în comun este importantă pentru noi ca administraţie locală. Înlocuirea totală a parcului auto este un obiectiv foarte important pentru strategia de modernizare a transportului în comun la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea. Astfel, va creşte viteza de transport, va scădea poluarea sonoră, va fi mai economic din punct de vedere al consumului. În cursul acestui an vor fi înlocuite toate autobuzele vechi.
37 de staţii de autobuz au fost modernizate în 2011
În 2011 am amenajat 37 de staţii de autobuz care au fost amplasate în oraş. Ele arată modern ╚Öi au spaţii pentru odihna călătorilor. Este la fel de important ca autobuzele să fie moderne şi ca oamenii să nu aştepte, în staţii, expuşi, mai ales dacă plouă, ninge sau este vânt. Modernizarea celor 37 staţii de autobuz face parte dintr-un program amplu de adaptare la cerinţele actuale în domeniu. Avem un sistem de gratuităţi destinat pensionarilor la transportul în comun, am creat linii noi de transport în funcţie de solicitările oamenilor, iar din toamna anului 2011 toţi elevii care fac naveta la şcoală circulă gratuit cu mijloacele de transport în comun ale SC ETA SA.
Marcaje rutiere şi piste de biciclete
În toamna anului 2011 am amenajat piste de biciclete, primele de acest fel din municipiu. Aceste tronsoane însumează aproape 12 kilometri ╚Öi au o lăţime de 90 de centimetri fiind realizate de-a lungul Bulevardului Calea lui Traian, arteră rutieră ce străbate oraşul de la un capăt la altul, precum şi pe Bulevardul Tudor Vladimirescu. Aceste piste sunt un mare pas înainte şi nu reprezintă un moft al administraţiei locale fiind solicitate de nenumărate ori de cei care folosesc bicicleta ca mijloc de transport. Râmnicu Vâlcea a găzduit ╚Öi un mare eveniment destinat pasionaţilor de bicicletă, Bike Fest, iar în 2012 avem o mare competiţie, Turul Ciclist al României care va avea o etapă ce include Râmnicu Vâlcea. Realizarea pistelor face parte dintr-o strategie amplă care înseamnă transformarea Râmnicului în oraş verde. Mersul pe bicicletă trebuie încurajat, înseamnă sănătate. Este un prim pas, iar pentru realizarea următoarelor piste de biciclete dorim să îmbunătăţim modul de realizare. Ne-am consultat cu specialiştii când am amenajat aceste piste şi avem şi acordul instituţiilor abilitate în acest sens.
Prioritatea numarul 1 a primarului Romeo Rădulescu: Spital Municipal
Având în vedere dezvoltarea metropolitană a Râmnicului pe o rază de 20 de km în fiecare direcţie, realizarea unui spital municipal devine mai mult decât necesară. Viitoarea zonă metropolitană a Râmnicului va deservi aproximativ 200.000 de cetăţeni deci utilitatea acestei unităţi sanitare este mai mult decât necesară. Terenul ar fi deja în incinta actualului Spital Vechi, fostul Spital nr. 2, acum în componenţa Spitalului Judeţean.
Pentru asta trebuie făcute diligenţe la Consiliul Judeţean pentru ca acest teren şi clădirea să intre în proprietatea primăriei. A nu se înţelege că vom dărâma actuala clădire, care este obiect de patrimoniu, ci mă refer la o construcţie nouă dotată după ultimele standarde, cu arhitectură şi dimensionare a rezervelor pe cu totul alte reguli.
Program pe termen scurt
• Menţinerea tarifelor mici la încălzire şi apă caldă şi asigurarea finanţării pentru susţinerea râmnicenilor aflaţi în situaţii dificile
• Asigurarea, în continuare, a transportului gratuit pentru elevi la orele de curs
• Transport în comun gratuit pentru pensionarii peste 62 de ani ╚Öi suportarea a 50% din preţul biletului pentru cei cu pensii mai mici de 550 de lei
• Preluarea de la Consiliul Judeţean Vâlcea a secţiei nr. 2 a Spitalului Judeţean Vâlcea ╚Öi transformarea în Spital Municipal la standarde europene
• Continuarea modernizării, asigurării de medicamente, dotarea cu instrumentar medical modern şi angajarea suplimentară de cadre medicale la cabinetele ╚Öcolare, unde elevii au gratuitate
• Amenajarea unor terenuri de sport, cu suprafeţe sintetice autorizate FIFA, la toate şcolile din municipiu, inclusiv la cele din cartierele mărginaşe
• Implementarea unui sistem de alarmare şi supraveghere video la ╚Öcoli şi suplimentarea numărului de poliţişti locali care asigură paza
• Continuarea programului de construcţie a locuinţelor pentru tineri cu alte 106 unităţi locative în Cartierul Ostroveni
• Amenajarea unor locuinţe pentru tineri la fosta Unitate Militară de la Vlădeşti
• Amenajarea de noi locuinţe sociale la fostul Cămin de bătrâni şi identificarea altor locaţii cu aceea╚Öi destinaţie
• Finalizarea programului de modernizare a parcului auto al ETA, dar şi a atelierului de reparaţii
• Extinderea spaţiilor verzi prin amenajarea, în toate cartierele, a unor parcuri şi organizarea bianuală a campaniilor de plantare de copaci cu sprijinul voluntarilor
• Reabilitarea Parcului Mircea cel Bătrân ╚Öi amenajarea Aleii Personalităţilor
• Modernizarea Parcului Zăvoi, fără afectarea spaţiului verde, cu finanţare de la Uniunea Europeană
• Finalizarea construcţiei pasajului peste bariera de cale ferată de pe Bd. Tudor Vladimirescu cu fonduri de la Uniunea Europeană
• Prelungirea Bulevardului Dem Rădulescu până în DN 67, cu fonduri de la Uniunea Europeană
• Amenajarea şi modernizarea străzilor ÔÇ£Aurelian Sacerdoţeanu” şi ÔÇ£Patriarh Justinian Marina” cu fonduri de la Uniunea Europeană
• Modernizarea Arenelor Traian
• Amenajarea unei străzi în zona Arenelor Traian, care să faciliteaze legătura între bulevardele Tudor Vladimirescu şi Nicolae Bălcescu
• Amenajarea a 2 sensuri giratorii la intersecţia DN 7 cu Calea lui Traian şi strada Timiş, respectiv la intersecţia străzilor Republicii şi Decebal
• Realizarea unei artere de legătură între străzile Petrişor şi Antim Ivireanul, inclusiv amenajarea unei parcări
• Proiectarea unei noi căi de acces ce va face legătura între străzile Matache Temelie şi Gib Mihăescu, inclusiv pod peste râul Olăneşti, paralel cu actualul pod feroviar
• Program anual de întreţinere ╚Öi asfaltare a străzilor în funcţie de necesităţi
• Echiparea intersecţiilor importante cu instalaţii de semaforizare moderne pentru a asigura fluenţă şi siguranţă traficului
• Amenajarea albiei râului Olăneşti în urma unui concurs de soluţii
• Amenajarea unui parc industrial pe platforma Oltchim
• Stabilirea unor parteneriate cu Asociaţiile de protecţie a animalelor pentru gestionarea Adăpostului de la Feţeni şi rezolvarea problema câinilor fără stapân
• Înfiinţarea unui nou cimitir, într-o zonă liniştită
• Amenajarea unui punct de observaţie astronomic pe Dealul Capela, în zona Releului.
• Încurajarea voluntariatului ╚Öi stabilirea de parteneriate cu instituţiile societăţii civile în sfera serviciilor
• Continuarea organizării evenimentelor cultural-sportive de amploare, finanţate cu precădere prin atragerea de sponsorizări
Normalitate şi onestitate
Acestea sunt principii care vor continua să caracterizeze activitatea mea de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea în următorii 4 ani. Lucrul acesta va fi posibil doar cu sprijinul şi încrederea pe care dumneavoastră mi-o veţi acorda pe 10 iunie.
Vă mulţumesc!
Primar Romeo Rădulescu