Guvernul investighează cauzele datoriilor de la Oltchim, după care va sesiza DNA
• Premierul Victor Ponta spus că Guvernul va numi un administrator special care va opri toate contractele păguboase:
Guvernul investighează cauzele datoriilor de la Oltchim, după care va sesiza DNA
Marţi, 25 septembrie, premierul Victor Ponta, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi şeful OPSPI, Remus Vulpescu, au încercat, printr-o conferinţă de presă, să ofere explicaţii legate de motivele care au dus la situaţia ca Dan Diaconescu să fie numit adjudecatar al licitaţiei pentru Oltchim. Toţi trei au afirmat, într-un fel sau altul, că au fost respectate toate procedurile legale. În cazul în care Dan Diaconescu nu va plăti cele 45 de milioane de euro până pe 1 octombrie, data limită, Guvernul va numi un administrator special la Oltchim care va opri toate contractele păguboase. “În 2009 s-ar fi putut salva Oltchim-ul mult mai uşor. În 2010, mult mai uşor decât în 2009. În 2011, la fel. Practic, timp de trei ani, din motive obiective sau subiective, Oltchim-ul a devenit, dintr-o societate îndatorată, o societate aflată într-o situaţie aproape fără ieşire. Vreau să vă dau o singură dată totală vizavi de datorii în acest moment: 700 de milioane de euro, vorbesc acum ca să fie mai simplu, în acest moment, 200.000 de euro creşte datoria în fiecare zi. Ca să înţelegeţi ce s-a întâmplat cu Oltchim-ul din 2009 până astăzi şi să înţelegeţi de ce reacţia şi a mea şi a domnului Chiţoiu au fost, uneori, realmente de indignare, constatând că exact cei care au adus Oltchim-ul în situaţia asta, acum ne dau sfaturi. Ar fi fost ideal ca, în 2009, 2010 şi 2011, pe baza ordonanţei de urgenţă adoptată chiar în 2006, să se fi trecut la o soluţie fie de privatizare, fie de administrare corectă a Oltchim.
Evident, în toată această perioadă, director general a fost ţinut domnul Roibu, n-are rost să vă dau mai multe detalii. Pot doar să vă spun că, în ultima perioadă, deşi sigur există probleme cu documente, cu accesul la aceste documente, atât Ministerul Economiei cât şi ANAF au pornit investigarea cauzelor care au dus la acumularea acestor datorii şi, evident, vom sesiza DNA, instituţiile statului fără, însă, a considera că, în acest fel, o să putem să recuperăm foarte mult din ceea ce s-a pierdut, dar important este ca această situaţie în care s-a ajuns în 2012 să nu rămână totuşi fără niciun fel de vinovat şi nimeni să nu plătească pentru această situaţie. Mai departe, pe 8 decembrie 2011, Guvernul României condus de domnul Emil Boc desemnează compania Pricewaterhouse-Coopers pe post de consultant în vederea privatizării. Apropo de reproşurile care s-au făcut nouă, ni s-au făcut nouă, ministrului Economiei, şefului OPSPI, vreau să fie foarte clar: 8.12.2011, desemnarea consultatului s-a făcut de către guvernul Boc, iar termenul agreat cu FMI şi Banca Mondială pentru privatizare, pentru procedura pe care dumneavoastră aţi transmis-o în direct în data de 21 septembrie, termenul agreat de Guvernul Boc a fost luna aprilie 2012. Consultantul desemnat a definit caietul de sarcini şi procedura care a fost urmată pentru privatizare. Ajungem în luna aprilie 2012.
Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu nu a aprobat desfăşurarea procedurii de privatizare; mai mult însă, a majorat, de fapt a adăugat penalităţile şi dobânzile la datoria iniţială a AVAS, astfel încât de la 165 de milioane de euro s-a ajuns la 250 de milioane de euro în luna aprilie. Vă daţi seama – fac această precizare – orice investitor care preia sau care ar dori să preia Oltchim, prima întrebare pe care o pune este câte datorii am de plătit. Nu neapărat problema preţului, cât mai ales câte datorii sunt de plătit. Conform acordului dintre România şi instituţiile internaţionale, o obligaţie neîndeplinită la termen, deci în aprilie 2012, privatizarea Oltchim, devine automat acţiune prioritară pentru următoarea aprobare a scrisorii de intenţie în board-ul FMI, devine automat. În aprilie, în momentul în care Guvernul Ungureanu nu a efectuat procedura de privatizare, în mod automat pentru board-ul din 28 – vineri va fi board-ul FMI – procedura de privatizare a devenit acţiune prioritară pentru Guvernul României, chiar dacă între timp, sigur, nu mai este guvernul condus de domnul Ungureanu, este guvernul condus de mine, dar vreau să înţelegeţi care a fost graba. Graba a fost mecanismul automat prin care neîndeplinindu-se, aşa cum s-a angajat Guvernul României, privatizarea în aprilie, pentru următorul board din septembrie a devenit acţiune prioritară, dacă doriţi acţiune fundamentală pentru a avea aprobarea board-ului. Vreau să fac şi să răspund în acest fel unei întrebări, repet, legitime ridicată de foarte mulţi comentatori politici sau economici. Cum s-a ajuns sau de ce consultantul a propus acceptarea fără restricţii a participanţilor la această licitaţie? N-am să vă spun doar că, evident, orice restricţie suplimentară privind participarea la licitaţie ar fi încălcat regulile europene şi ar fi dus la un proces. Dar vreau să vă spun că orice restricţii referitoare la experienţă în domeniu şi la alte condiţionalităţi ar fi dus în mod direct ca la licitaţia din 21 să fie o singură companie, compania PCC, ceea ce ar fi transformat procedura publică într-o încredinţare directă către acţionarul minoritar. Din acest motiv, evident, consultantul nu a anticipat că va veni o persoană fizică de renume naţională, dar din acest motiv consultantul a propus şi a impus în procedura acceptată, evident, de Ministerul Economiei, o licitaţie deschisă, urmând, evident, ca, după declararea câştigătorului, să urmeze celelalte obligaţii pe care şi le asumă fiecare din cei care participă”, a precizat printre altele Victor Ponta.