Consilierii judeţeni de la USL şi-au împărţit frăţeşte funcţiile în cadrul ATOP Vâlcea
• În timp ce Ion Cîlea refuză sistematic de trei ani să numească reprezentantul societăţii civile, din partea presei locale,
Consilierii judeţeni de la USL şi-au împărţit frăţeşte funcţiile în cadrul ATOP Vâlcea
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Vâlcea a desemnat 6 consilieri judeţeni în calitatea de membri ai Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vâlcea, având în vedere că mandatul a expirat odată cu alegerile locale din iunie 2012. Chiar dacă au existat propuneri din partea tuturor formaţiunilor politice reprezentate în CJ Vâlcea, până la urmă maşina de vot a USL-ului a funcţionat ca unsă şi a reuşit să-şi impună oamenii (trei de la PSD şi trei de la PNL) în cadrul ATOP Vâlcea. Astfel, au fost desemnaţi, în calitate de membri ai Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vâlcea, următorii consilieri judeţeni: Dumitru Persu – PSD (20 voturi pentru, 6 voturi împotrivă), Mihaela Andreianu – PNL (26 voturi pentru), Constantin Pîrvu – PSD (21 voturi pentru, 5 voturi împotrivă), Mircea Poenaru – PNL (26 voturi pentru), Victor Marin – PSD (19 voturi pentru, 7 voturi împotrivă), Victor Stănculescu – PNL (25 voturi pentru, un vot împotrivă). Nu înţelegem însă reticenţa preşedintelui Ion Cîlea care refuză sistematic de trei ani să numească reprezentantul societăţii civile în ATOP Vâlcea, desemnat în anul 2009 în mod democratic de către toate publicaţiile din Vâlcea.
Autoritatea teritorială de ordine publică este constituită din şeful inspectoratului de poliţie judeţean, un reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor, subprefect, 6 consilieri desemnaţi de consiliul judeţean, precum şi trei reprezentanţi ai comunităţii, desemnaţi de către preşedintele consiliului judeţean, subprefectul şi şeful inspectoratului de poliţie judeţean sunt membri de drept ai autorităţii. Activitatea acestui organism se desfăşoară în spaţii puse la dispoziţie de CJ Vâlcea, iar cheltuielile necesare pentru punerea în aplicare a atribuţiilor care îi revin se suportă din bugetul judeţului. Potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 787/2002, mandatul membrilor autorităţii teritoriale de ordine publică este valabil până la următoarele alegeri locale pentru consiliul judeţean, urmând ca după alegerile locale, să fie desemnată o altă componenţă pentru o perioadă de 4 ani. Calitatea de membru al autorităţii teritoriale de ordine publică se pierde în cazul în care titularul nu mai îndeplineşte funcţia care a determinat desemnarea sa, iar pentru reprezentanţii comunităţii în situaţia în care îşi schimbă domiciliul în altă unitate administrativ-teritorială ori ca urmare a revocării lor. Membrii autorităţii teritoriale de ordine publică care şi-au pierdut această calitate sau ca urmare a decesului ori a altor motive care îi împiedică să îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile conferite de această calitate vor fî înlocuiţi cu alte persoane desemnate potrivit prevederilor legale şi validate în prima şedinţă în plen a consiliului judeţean.
(Marian Dinu)