Valentin Comănescu, fratele fostului preşedinte al CJ Vâlcea, a fost trimis în judecată de DNA
• Pentru că a dat o “gaură” de 100.000 lei bugetului AJOFM,
Valentin Comănescu, fratele fostului preşedinte al CJ Vâlcea, a fost trimis în judecată de DNA
Zilele trecute, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Valentin Comănescu (fratele fostului preşedinte al CJ Vâlcea, Iuliean Comănescu), reprezentant legal al SC COMLAND SRL Vaideeni, şi Eugenia Ciobanu, expert în Compartimentul Control Măsuri Active din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea. În sarcina lui Valentin Comănescu s-au reţinut următoarele infracţiuni: utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşit în scopul de a ascunde comiterea şi în realizarea scopului urmărit prin infracţiunea de utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. În schimb, în sarcina lui Eugenia Ciobanu s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut următoarea stare de fapt: în perioada 2006 – 2010, firma reprezentată de Valentin Comănescu, SC COMLAND SRL Vaideeni, a încheiat cu AJOFM Vâlcea mai multe convenţii în baza cărora societatea a beneficiat de subvenţii de la bugetul asigurărilor pentru şomaj în valoare totală de 266.863 lei. Aceste subvenţii au fost acordate în baza legislaţiei care prevedea că angajatorii care încadrează în muncă pe perioada nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri întreţinători unici de familie primesc acest tip de subvenţii şi au obligaţia să îi menţină angajaţi timp de cel puţin doi ani. Cu toate acestea, în cursul anului 2008, cu ocazia unui control efectuat de funcţionari din Compartimentul Control Măsuri Active al AJOFM Vâlcea, s-a constatat faptul că SC COMLAND SRL a încasat aceste subvenţii deşi, în cazul a 11 persoane, firma a încetat raporturile de serviciu în interiorul termenului de doi ani, timp în care a încasat în mod ilegal subvenţiile.
Ca urmare a acestui control, SC COMLAND SRL a fost obligată la plata sumei de circa 100.000 lei şi, pentru a evita acest lucru, Valentin Comănescu a falsificat cele 11 decizii prin care au fost încetate raporturile de serviciu. În continuare, Eugenia Ciobanu, în calitatea sa expert în cadrul Compartimentul Control Măsuri Active al AJOFM Vâlcea, cunoscând că aceste decizii sunt falsificate, le-a considerat valabile şi a anulat actul de control, cu consecinţa exonerării SC COMLAND SRL de la plata sumei sus menţionate. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 100.000 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin faptele lui Valentin Comănescu. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând celor doi inculpaţi. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Vâlcea.
(Petre Coman)