|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

DNA: Un executor judecătoresc, un avocat şi fostul director executiv al Uzinelor Sodice Govora, Florin Bălan, reţinuţi pentru înşelăciune de 5,7 milioane euro 

DNA: Un executor judecătoresc, un avocat şi fostul director executiv al Uzinelor Sodice Govora, Florin Bălan, reţinuţi pentru înşelăciune de 5,7 milioane euro

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a dispus retinerea executorului judecatoresc Eugen Fieraru, a avocatului Mihai-Andrei Cocaina si a fostului director executiv la SC Uzinele Sodice Govora Sergiu-Florin Balan, acuzandu-i de inselaciune in urma careia ar fi obtinut pe necrept suma de 24.400.00 lei (circa 5,7 milioane de euro). Cei trei vor fi prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Pentru un al patrulea membru al „asocierii infractionale”, avocatul Liviu Ardeias, procurorii au solicitat arestarea preventiva in lipsa, pe un termen de 30 de zile, se arata intr-un comunicat al DNA.

Potrivit comunicatului de presa al DNA, procurorii efectueaza cercetari penale fata de:

  • Eugen Fieraru, executor judecatoresc in cadrul Biroul Executorului Judecatoresc „Fieraru Eugen”, din municipiul Pitesti (judetul Arges);
  • Mihai Andrei Cocaina, avocat in cadrul Baroului Arges;
  • Sergiu-Florin Balan, fost director executiv la S.C. Uzinele Sodice Govora S.A. (in prezent S.C. Uzinele Sodice Govora-Ciech Chemical Group S.A.).
    In sarcina lor s-au retinut urmatoarele:
    – asociere pentru savarsirea de infractiuni;
    – tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave.
  • Liviu Ardeias, avocat in cadrul Baroului Teleorma.
    In sarcina lui s-au retinut urmatoarele:
    – asociere pentru savarsirea de infractiuni;
    – tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave;
    – infractiunea de fals intelectual prevazut in Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata.

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori rezulta urmatoarele aspecte, arata DNA:

* In 2010, Liviu Ardeias, Mihai Andrei Cocaina, Eugen Fieraru, Sergiu-Florin Balan „au constituit o asociere infractionala prin care au incercat inducerea in eroare a functionarilor unor agentii bancare din Bucuresti, Sibiu si Pitesti in scopul obtinerii, pe nedrept, a sumei de 24.400.000 lei (echivalentul a 5.673.626,94 euro, calculat la cursul BNR de 4,3006 lei/euro) in cadrul unei proceduri de executare silita pornita pentru suma de 11,15 lei, reprezentand cheltuieli de judecata stabilite de o instanta civila in favoarea inculpatului Balan Sergiu Florin”.

* Judecatoria Pitesti a incuviintat pe 13 septembrie 2010 executarea silita a acestei creante, procedura de executare fiind derulata prin biroul executorului judecatoresc Fieraru Eugen. In continuare, inculpatii au incheiat intre ei mai multe contracte fictive (de asistenta juridica si de prestari servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totala de 24.400.000 lei. De asemenea, in cursul lunii septembrie 2010, Eugen Fieraru Eugen a stabilit prin proces verbal totalul cheltuielilor ocazionate de executarea silita la suma de 12.010.467,70 lei, vadit disproportionat fata de valoarea creantei de executat (11,15 lei), arata DNA.

* In baza procesului verbal, Eugen Fieraru a emis ordonante de poprire catre autoritatile bancare pentru suma de 12.010.467,70 lei, cu posibilitatea majorarii acestor cheltuieli pana la totalul de 24.400.000 lei, stabilit prin contractele fictive mentionate mai sus. DNA mai arata ca in perioada septembrie – decembrie 2010, Eugen Fieraru, insotit de Mihai Andrei Cocaina, Sergiu-Florin Balan si Liviu Ardeias, a incercat punerea in executare silita a acestor cheltuieli de executare fictive, fara sa obtina suma solicitata ca urmare a opozitiei functionarilor bancari. In plus, procedura de executare silita fusese suspendata provizoriu de catre instanta de judecata inca din luna septembrie 2010, informeaza procurorii.

12 octombrie 2012
Nr. 731/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direc╚øiei Na╚øionale Anticorup╚øie efectuează cercetări penale fa╚øă de inculpa╚øii:

FIERARU EUGEN, executor judecătoresc în cadrul Biroul Executorului Judecătoresc „Fieraru Eugen”, din municipiul Pite╚Öti, jude╚øul Arge╚Ö,
COCAIN─é MIHAI-ANDREI, avocat în cadrul Baroului Arge╚Ö ╚Öi
B─éLAN SERGIU-FLORIN, fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A. (în prezent S.C. UZINELE SODICE GOVORA-CIECH CHEMICAL GROUP S.A. ), în sarcina cărora s-au re╚øinut următoarele:
– asociere pentru săvâr╚Öirea de infrac╚øiuni ╚Öi
– tentativă la infrac╚øiunea de în╚Öelăciune, cu consecin╚øe deosebit de grave ╚Öi
ARDEIA╚ÿ LIVIU, avocat în cadrul Baroului Teleorman, în sarcina căruia s-au re╚øinut următoarele:
– asociere pentru săvâr╚Öirea de infrac╚øiuni,
– tentativă la infrac╚øiunea de în╚Öelăciune, cu consecin╚øe deosebit de grave ╚Öi
– infrac╚øiunea de fals intelectual prevăzut în Legea contabilită╚øii nr. 82/1991 republicată.

Din Ordonan╚øa de punere în mi╚Öcare a ac╚øiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, inculpa╚øii Ardeia╚Ö Liviu, avocat în cadrul Baroului Teleroman, Cocaină Mihai Andrei, avocat în cadrul Baroului Arge╚Ö, Fieraru Eugen, executor judecătoresc la Pite╚Öti ╚Öi Bălan Sergiu Florin, fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A., au constituit o asociere infrac╚øională prin care au încercat inducerea în eroare a func╚øionarilor unor agen╚øii bancare din Bucure╚Öti, Sibiu ╚Öi Pite╚Öti în scopul ob╚øinerii, pe nedrept, a sumei de 24.400.000 lei (echivalentul a 5.673.626,94 euro, calculat la cursul BNR de 4,3006 lei/euro) în cadrul unei proceduri de executare silită pornită pentru suma de 11,15 lei, reprezentând cheltuieli de judecată stabilite de o instan╚øă civilă în favoarea inculpatului Bălan Sergiu Florin.
Executarea silită a acestei crean╚øe a fost încuviin╚øată de Judecătoria Pite╚Öti la data de 13 septembrie 2010, procedura de executare fiind derulată prin biroul executorului judecătoresc Fieraru Eugen. În continuare, inculpa╚øii au încheiat între ei mai multe contracte fictive (de asisten╚øă juridică ╚Öi de prestări servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totală de 24.400.000 lei. De asemenea, în cursul lunii septembrie 2010, inculpatul Fieraru Eugen stabile╚Öte prin proces verbal totalul cheltuielilor ocazionate de executarea silită la suma de 12.010.467,70 lei, vădit dispropor╚øionat fa╚øă de valoarea crean╚øei de executat (11,15 lei).
În baza acestui proces verbal, inculpatul Fieraru Eugen emite ordonan╚øe de poprire către autorită╚øile bancare pentru suma de 12.010.467,70 lei, cu posibilitatea majorării acestor cheltuieli până la totalul de 24.400.000 lei, stabilit prin contractele fictive men╚øionate mai sus. În perioada septembrie ÔÇô decembrie 2010, inculpatul Fieraru Eugen, înso╚øit de inculpa╚øii Cocaină Mihai Andrei, Bălan Sergiu Florin ╚Öi Ardeia╚Ö Liviu a încercat punerea în executare silită a acestor cheltuieli de executare fictive, fără să ob╚øină suma solicitată ca urmare a opozi╚øiei func╚øionarilor bancari. În plus, procedura de executare silită fusese suspendată provizoriu de către instan╚øa de judecată încă din luna septembrie 2010.

Inculpa╚øilor Fieraru Eugen, Bălan Sergiu Florin ╚Öi Cocaină Mihai Andrei li s-au adus la cuno╚Ötin╚øă acuza╚øiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 octombrie 2012, procurorii anticorup╚øie au dispus re╚øinerea inculpa╚øilor Fieraru Eugen, Bălan Sergiu Florin ╚Öi Cocaină Mihai Andrei pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezenta╚øi Cur╚øii de Apel Bucure╚Öti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile. Fa╚øă de inculpatul Ardeia╚Ö Liviu, având în vedere că s-a sustras urmăririi penale, procurorii au solicitat arestarea preventivă în lipsă, pe un termen de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare.

Facem precizarea că punerea în mi╚Öcare a ac╚øiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situa╚øie, să înfrângă principiul prezum╚øiei de nevinovă╚øie.

Leave a Response