Sparle si soparle 15 noiembrie 2012
Sparle si soparle 15 noiembrie 2012
• Miercuri, muncitorii de la firma Concefa Sibiu au împrejmuit cu panouri vechea clădire a gării din Râmnicu Vâlcea, semn că imobilul va fi demolat în zilele care urmează. Clădirea principală a gării era un simbol al oraşului, vechi de 50-60 de ani, prin care, de-a lungul timpului, au trecut sute de mii de călători. În locul imobilului respectiv, societatea de construcţii va amenaja o mică piaţetă, cu o intrare subterană pentru pietoni care să traverseze liniile de cale ferată, pentru a ajunge la peroane şi la noua gară.
• Am aflat un “secret istoric” care va pune la grea încercare cunoştinţele multor istorici din România: Basarab I a fost… membru al Partidului Naţional Liberal. Cine nu crede acest lucru, poate să se uite la megalomania de eveniment organizat de primarul din Perişani, Ion Sandu, cu prilejul aniversării a 682 de ani de la Bătălia de Posada. Nu comentăm asupra monumentului de prost gust inaugurat cu acest prilej (sculptat de mediocrul Sergiu Sălişte, cel cu “opera” din faţa Prefecturii Vâlcea), ci vrem doar să remarcăm cum liberalii vâlceni au confiscat integral manifestarea desfăşurată săptămâna trecută la Perişani. Poate cu excepţia directorului de la Cultură, Florin Epure, şi a deputatului Samoil Vîlcu, aproape toţi cei prezenţi (peste 200 de oameni) aveau carnet de membru PNL. Am numărat peste 10 primari liberali (printre care şi cel din Berbeşti, o localitate aflată la o distanţă de 100 km de Perişani), parlamentari, candidaţi, consilieri judeţeni şi locali, precum şi numeroşi directori “galbeni” de instituţii deconcentrate.
• Recent, Ministerul Transporturilor a anunţat câştigătorii licitaţiei pentru deszăpezirile din Vâlcea în sezonul de iarnă 2012-2013. Cele două firme care şi-au împărţit “mălaiul” de câteva milioane de euro sunt Delta ACM şi Simarc din Piteşti. Prima societate este foarte cunoscută de opinia publică, de aceea ne vom opri atenţia asupra firmei Simarc Piteşti, condusă de controversatul afacerist Gigi Axinte (asociat cu Gelu Mujea). Potrivit presei argeşene, celebrul magnat argeşean Gigi Axinte, unul din prinţişorii asfaltului mereu aspirant la coroana de rege, a apreciat încă de la debutul său în afaceri rolul statului în îmbogăţirea rapidă. Dovadă că grosul business-urilor săvârşite de Axinte prin firmele pe care le controlează direct, prin rude sau interpuşi, cum ar fi Argecom şi Simarc, la care se adaugă însă şi altele, a fost strâns legate de fondurile bugetare. Alunecos ca un supozitor, nea Gigel şi-a făcut mereu intrări spre lucrările bănoase, client de bază al tezaurelor financiare de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), al multor regionale de drumuri naţionale, unde s-a mişcat precum ştiuca în heleşteu, dar n-a refuzat niciodată nici afacerile mai mititele, finanţate de consiliile judeţene sau primăriile la care s-a uns cu lipici.
• Un om de afaceri vâlcean, mai rapace decât mulţi alţii, a scos capul din carapace în ultimul an. Omuleţul nostru s-a înfipt puternic în afacerile cu statul. În procent de 90 la sută, din cifra de afaceri! Zeci de miliarde de lei! Băiatul a luat-o razna în ultimele luni, după ce l-a sponosorizat puternic pe un lider politic liberal, care i-a satisfăcut interesele. Am intrat pe fir şi lucrăm la deconspirarea filierei, care se va reuni în curând într-un loc ceva mai răcoros şi mai strâmt. Problema este că afaceristul de conjunctură, cu capul mare, are pretenţia ca marionetele “de la statÔÇ£ să i se supună orbeşte, să-i dea lui socoteală în tot ceea ce întreprind. Nebunie curată!