Șeful companiei ruse TISE va veni peste câteva zile la Bucureşti pentru discuţii despre Oltchim
Șeful companiei ruse TISE va veni peste câteva zile la Bucureşti pentru discuţii despre Oltchim
O delegaţie a companiei ruse TISE este aşteptată la Bucureşti în câteva zile pentru discuţii privind o „colaborare strategică” în sectorul petrochimiei, rafinării petrolului şi a produselor chimice, inclusiv Oltchim, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu.
„Cei de la TISE au reprogramat vizita datorită unor evenimente care au avut loc în Federaţia Rusă la care preşedintele TISE a fost antamat. Vizita este la nivel de preşedinte al TISE, probabil va avea loc la mijlocul lunii decembrie şi va fi stabilită pe canale diplomatice, prin ambasada României la Moscova”, a afirmat Traicu.
Întâlnirea cu deleagaţia companiei ruse a fost iniţial programată pentru mijlocul lunii noiembrie.
Compania TISE, din grupul Gazprom, s-a arătat interesată la începutul anului de preluarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, dar nu a participat la licitaţia oragnizată de Ministerul Economiei în luna septembrie.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a plătit până la 1 octombrie suma de 45 milioane euro pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat.
Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va relua, în prima parte a anului 2013, procesul de privatizare a combinatului cu un investitor strategic. Potrivit premierului, TISE rămâne interesată de Oltchim.
Secretarul de stat a adăugat că privatizarea Oltchim va fi reluată imediat după instalarea viitorului Guvern, rezultat în urma alegerilor de duminică.
Potrivit lui Traicu, Oltchim a repornit secţiile principale de producţie, cu fonduri atrase „exclusiv” de la clienţi. Traicu a dăugat că există memorandumuri semnate cu băncile CEC, BCR şi Banca Transilvania pentru acordare unor credite combinatului chimic.
Oltchim are datorii pentru credite contractate de 72 milioane euro la BCR, 11,5 milioane euro la CEC şi 35 milioane euro la Banca Transilvania.