Un vâlcean vrea să ne înfrăţească cu coreenii comunişti
Un vâlcean vrea să ne înfrăţească cu coreenii comunişti
Vâlceanul Ciprian Pop este preşedintele Asociaţiei de prietenie România – Coreea de Nord. Pop a descris, pentru Ziarul de Vâlcea , o lume cu totul diferită decât cea în care trăim noi astăzi
Într-o perioadă mai mult decât tensionată pe plan mondial, în care Coreea de Nord, despre care se ştie că dezvoltă un program nuclear, efectuează teste cu rachete de fabricaţie proprie, un vâlcean are curajul să se declare prietenul Phenianului. Ciprian Pop este preşedintele Asociaţiei de prietenie cu Coreea de Nord şi a intrat în ţara din care sunt foarte puţini cei care mai au voie să iasă. Ciprian a absolvit Colegiul Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea apoi Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Facultăţii de Drept din Sibiu urmând acum masteratul pe probleme de Relaţii Internaţionale.
Coreeni au nevoie de noi
Ciprian Pop conduce o asociatie din care, considera el, pot câstiga ambele tari. Pentru români, locurile de munca în Coreea de Nord nu sunt de lepadat, daca sunt de acord sa se supuna regulilor impuse de regimul comunist. Daca pentru cei mai multi dintre români, acesta ar însemna un urias pas înapoi în timp, pentru minerii disponibilizati din Valea Jiului s-a dovedit o oportunitate de neratat. Pentru ca tara asiatica are mari rezerve de aur si carbune, dar nu are cine sa le extraga, Coreea de Nord le-a cerut românilor forta de munca în acest domeniu.âRomânii sunt invitati chiar si sa studieze în Coreea de Nord, pentru ca Universitatea din Phenian are catedra de limba româna.
Şoc cultural
Ciprian a vizitat anul acesta Coreea de Nord făcând parte dintr-o delegaţie numeroasă de ziarişti şi studenţi din ţări europene care au fost în Corea exact de Ziua naţională. Linia demilitarizată, lată de 2 kilometri, cea care separă Coreea de Nord de Coreea de Sud l-a impresionat cel mai tare pe Ciprian, atunci când a vizitat regiunea. "Împlineam 23 de ani în ziua în care am ajuns acolo, 16 aprilie, Ziua Soarelui, una dintre cele 5 mari sărbători naţionale ale coreenilor.. Nu voi uita acea experienţă niciodată. În zona aceea este foarte linişte, dar este doar aparentă. Deşi războiul dintre Nord şi Sud a încetat, e departe, totuşi, de a se fi terminat. Ai impresia că ceva lipseşte şi trebuie pus la loc. Am trăit acolo, în acelaşi timp cu ei, ceea ce ei numesc tragedia fraţilor divizaţi. Sunt despărţiţi de o linie şi de sârmă ghimpată", spune vâlceanul Ciprian Pop. Acesta a remarcat excepţionala educaţie a poporului coreean. „Toată lumea este politicoasă şi nu se fură nimic. În magazine primeşti rest până la ultimul bănuţ iar în restaurante fiecare client este servit ca un rege şi beneficiază de toată atenţia personalului. Ţara este foarte frumoasă cu o mulţime de obiective turistice.
Taximetriştii asiatici folosesc Dacii
Oameni linistiti si copii în uniforme scolare. Toate aceeasi culoare: uniforme albastre si cravata rosie. "Sunt, însa, foarte prietenosi si inteligenti. Desi este o tara considerata din lumea a treia, majoritatea celor cu care am intrat în contact stia limba engleza. Populatia vorbeste frecvent limbi straine. Am întâlnit localnici care vorbeau spaniola si portugheza foarte bine. Am întâlnit coreeni care stiau româna foarte multi dintre ei facând dupa anii 50 studii în tara noastra.", îsi aminteste Ciprian Pop. Cât de asemanatoare este Coreea de Nord cu fosta noastra Republica? "La ei, toate taxiurile sunt Dacii. Ultimul lot a plecat din tara noastra în octombire ’89, pentru care ar fi trebuit sa plateasca pâna în ’92. A venit revolutia la noi si au ramas asa", a declarat, pentru Ziarul de Vâlcea, Ciprian Pop, presedintele Asociatiei România – Coreea de Nord
Spaniolii, cei dintâi prieteni ai Coreei de Nord
Asociaţia de Prietenie România – Coreea de Nord face parte din Comitetul Internaţional Korea Friendship Association, creată de Alejandro Cao de Benos de les I Perez. Asociaţia-mamă este recunoscută de familia regală a Spaniei şi de Guvernul RPD Coreea. În România, relaţiile au fost restabilite datorită unei teme de seminar, pe care Ciprian Pop a avut-o de pregătit pe vremea în care era student la Ştiinţe Politice şi pentru care i-a cerut informaţii lui Cao de Benos prin intermediul unui e-mail. Ciprian Pop intenţionează să familiarizeze vâlcenii cu abiceiurile şi cultura coreeană. „ Vreau, după ce va fi deschis River Plaza, să organizez cu acordul proprietarilor acestui frumos centru comercial, o expoziţie de costume populare, picturi şi fotografii din Coreea de Nord şi să invit pe Ataşatul de Afaceri al Coreeii de Nord din România la vernisaj.”